Zadělávaná mrkev s hráškem

Jídlo mého dětství a to zejména tehdy, když v zahradě nastal čas sklizně mladého hrášku. S jakýmkoli masíčkem nebo jen tak jako příloha. Někdy jsem toto jídlo jedla pouze s chlebem, tak mi to chutnalo. Dnes jsem k tomu podávala masíčko a brambory jako přílohu. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:rebeka, 11.1.2018
Kategorie: Hlavní jídla
Zadělávaná mrkev s hráškem

Suroviny

800 gmrkve
2 hrstěmraženého hrášku
1 kscibule
1 lžícemásla
1 lžícesádla
2 lžícecitronové šťávy
1 lžičkamletého bílého pepře
2 lžícehladké mouky
sůl a cukr dle chuti

Postup přípravy

  1. Mrkev nakrájíme na hranolky a dáme vařit do osolené vody. Vaříme na skus cca 15 minut. Sádlo a máslo rozehřejeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět.
  2. Přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku, kterou zředíme vodou z mrkve (uvařenou mrkev scedíme a vodu uchováme).
  3. Na mírném plameni necháme provařit mrkev s jíškou, přidáme cukr, citronovou šťávu, bílý mletý pepř a případně sůl. Doředíme vodou z mrkve na požadovanou konzistenci.
  4. Úplně na závěr přidáme mražený hrášek a jenom krátce prohřejeme.
  5. Podáváme s dušeným masem a vařenými brambory.

Můj blog: Vaření s Tomem