Základní recept na kynuté těsto na koláče a buchty

Univerzální kynuté těsto, které můžete použít na koláče nebo buchty. Je snadné, nadýchané a jemné. Autor: siesta

Přidal:siesta, 8.7.2015
Kategorie: Koláče, cukroví
Základní recept na kynuté těsto na koláče a buchty

Suroviny

Budeme potřebovat:
500 gpolohrubé mouky
100 gkrystalového cukru
80 goleje neo rozpuštěného másla
120 mlmléka
1/2 kostičkykvasnic
1 ksvejce
špetkasoli

Postup přípravy

  1. Ohřejeme mléko, přidáme lžíci cukru a nadrobené kvasnice. Necháme vzejít kvásek. Přidáme ho k ostatném surovinám a zaděláme hladké těsto, které necháme na teple kynout.
  2. Pár tipů, co dál:
    1. Vykynuté těsto rozválíme na válu do velikosti plechu, dáme na vymazaný plech a posypeme ovocem (borůvky, nakrájené jahody, švestky), cukrem a drobenkou.
    2. Totéž, jen pod ovoce namažeme tvaroh (tvaroh+cukr+vajíčko) - obzvlášť chutné s třešněmi, rybízem nebo nastrouhanými jablky s oříšky.
    3. Rozválíme si těsto, krájíme čtverečky, plníme tvarohem, mákem nebo povidly a vážeme buchty.
    4. Z těsta si uděláme válečky a točíme "klíče"
  3. Potřeme rozpuštěným sádlem a pečeme na 180stupňů.