Zapékaný květák s nivou a šunkou

Už Vás nebaví na oběd připravit stále to samé - kuřecí prsa s rýží nebo bramborami? Vyzkoušejte zapékaný květák s nivou a šunkou. Určitě si pochutnáte.

Přidal:admin, 7.2.2015
Kategorie: Hlavní jídla
Zapékaný květák s nivou a šunkou

Suroviny

Budeme potřebovat:
1 kskvěták
50 gmáslo
30 ghrubá mouka
200 mlmléka
200 mlzeleninový vývar
50 gniva
2 ksvejce
2 lžíceolej
1 kscibule
150 gšunka
sůl
pepř
máslo na vymazání pekáče
strouhanka na vysypání pekáče

Postup přípravy

  1. Květák si umyjeme, očistíme a rozkrojíme na kytičky. Uvaříme je v osolené vodě do poloměkka.
  2. Na pánvi si rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání spojíme. Zalijeme mlékem a zeleninovým vývarem a za stálého míchání několik minut povaříme. Následně přidáme nastrouhaný sýr a vaříme dokud se sýr nerozpustí. Dochutíme solí a pepřem.
  3. Když máme sýr rozpuštěný, odstavíme z ohně a vmícháme žloutky. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh a pomalu je vmícháme do sýrové hmoty.
  4. Na oleji si osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku, přidáme na kostičky nakrájenou šunku a chvíli restujeme.
  5. Do máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy si poklademe 1/2 květáku, navrstvíme orestovanou cibulku, polovinu nivové omáčky a poklademe opět květák, který zalijeme zbylou omáčkou.
  6. Vrch posypeme strouhankou a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů cca 20 minut. Dobrou chuť!

Děkujeme za povolení k sdílení receptu od skvělé 
pekařky - Diabambulka