Zavařené borůvky - tradiční recept od babičky

Už jste tohoto roku zavařovaly borůvky? Já už to mám úspěšně za sebou a nyní se s vámi podělím o recept, podle kterého takto uskladňuji borůvky rok co rok. 8 kg borůvek natlačit do těch lahviček a obléci je, je robota na celý den, ale stojí to za to. 48 lahviček už zdobí mou komoru a já mohu spokojeně spát. Vybrat je z komory je již mnohem jednodušší a ještě jednodušší je spapat je. Autor: Milka

Přidal:Emília Raganová, 26.7.2017
Kategorie: Zavařeniny
Zavařené borůvky - tradiční recept od babičky

Suroviny

Sirup:
na 1 l vody 1/2 kg kr. cukr
borůvky

Postup přípravy

  1. Borůvky umýt v site pod tekoucí vodou, nechat odtéct a nasypat do sklenic. Uvaříme si sirup: Na 1 litr vody dáme 0,5 kg cukru, necháme vychladnout a studeným nálevem zalijeme borůvky.
  2. Dáme víčka a sklenice sterilujeme.
  3. Vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou. Pokud začne voda v hrnci vřít, vyjmeme, obrátíme dnem vzhůru, necháme odstát 5 minut, obrátíme, přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.
  4. Zatímco chladnou, tak jim ušijeme nové oblečení, označíme je, abychom věděli, ze kterého roku jsou a pak se na ně těšíme v zimě.