Zcela fantastický cukrový koláč z kynutého těsta přelitý smetanou

Šíleně chutný a velmi jednoduchý koláček z kynutého těsta, který si velmi oblíbíte. Je extrémně šťavnatý díky smetaně, kterou se přelévá celý koláček hned po upečení. Určitě ho vyzkoušejte, stačí i jen z poloviční dávky na menší plech a budete mile překvapeni. Do těsta se přidává i máslo. Díky němu bude těsto jemné, voňavé a měkkoučké. Autor: Triniti

Přidal:Triniti, 27.5.2017
Kategorie: Moučníky
Zcela fantastický cukrový koláč z kynutého těsta přelitý smetanou

Suroviny

250 gpolohrubá mouka
100 mlmléko
1 bal.sušené droždí
2 ksvejce
špetkasůl
150 gmáslo
100 - 150 gkr. cukr
200 mlsmetana ke šlehání

Postup přípravy

  1. V teplém mléce rozpustíme lžičku cukru, přidáme droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek.
  2. Do misky dáme vajíčka, 100 g másla a promícháme. Přidáme i špetku soli a postupně přidáváme mouku, kterou jsme prosáli přes síto. Přidáme kvásek a zpracujeme těsto. Necháme ho kynout jednu hodinu.
  3. Připravíme si menší formu (20x20 cm), kterou pořádne vymažeme máslem.
  4. Zpracované těsto navrstvíme do formy a rozložíme těsto. Ruce si potřete olejem a těsto rovnoměrně rozmačkejte do formy. Necháme kynout cca půl hodinu.
  5. Po půl hodině si znovu ruce pomastíme olejem a prstem uděláme dírky.
  6. 50 g másla jsme smíchali s cukrem a pomocí lžíce tuto směs namačkáme do dírek, které jsme udělali do těsta.
  7. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca půl hodinu.
  8. Pak koláč vyjmeme propícháme párátkem a zalijeme smetanou. Vrátíme zpět do trouby na dalších cca 10 minut.
  9. Nejlepší je ještě horký. Je velmi šťavnatý a chutný.