NejRecept.cz Dezerty Moučníky Zcela fantastický cukrový koláč z kynutého těsta přelitý smetanou
Zcela fantastický cukrový koláč z kynutého těsta přelitý smetanou
Recept Zcela fantastický cukrový koláč z kynutého těsta přelitý smetanou
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Triniti Triniti    ·   27.5.2017

Zcela fantastický cukrový koláč z kynutého těsta přelitý smetanou

Šíleně chutný a velmi jednoduchý koláček z kynutého těsta, který si velmi oblíbíte. Je extrémně šťavnatý díky smetaně, kterou se přelévá celý koláček hned po upečení. Určitě ho vyzkoušejte, stačí i jen z poloviční dávky na menší plech a budete mile překvapeni. Do těsta se přidává i máslo. Díky němu bude těsto jemné, voňavé a měkkoučké. Autor: Triniti

Sdílet na Facebooku
Suroviny
250 g
polohrubá mouka
100 ml
mléko
1 bal.
sušené droždí
2 ks
vejce
špetka
sůl
150 g
máslo
100 - 150 g
kr. cukr
200 ml
smetana ke šlehání
Postup receptu
Vytisknout
  1. V teplém mléce rozpustíme lžičku cukru, přidáme droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek.
  2. Do misky dáme vajíčka, 100 g másla a promícháme. Přidáme i špetku soli a postupně přidáváme mouku, kterou jsme prosáli přes síto. Přidáme kvásek a zpracujeme těsto. Necháme ho kynout jednu hodinu.
  3. Připravíme si menší formu (20x20 cm), kterou pořádne vymažeme máslem.
  4. Zpracované těsto navrstvíme do formy a rozložíme těsto. Ruce si potřete olejem a těsto rovnoměrně rozmačkejte do formy. Necháme kynout cca půl hodinu.
  5. Po půl hodině si znovu ruce pomastíme olejem a prstem uděláme dírky.
  6. 50 g másla jsme smíchali s cukrem a pomocí lžíce tuto směs namačkáme do dírek, které jsme udělali do těsta.
  7. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca půl hodinu.
  8. Pak koláč vyjmeme propícháme párátkem a zalijeme smetanou. Vrátíme zpět do trouby na dalších cca 10 minut.
  9. Nejlepší je ještě horký. Je velmi šťavnatý a chutný.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář