ZEBRA koláč s mascarpone krémem

Zebra koláč je velmi populární, ale tento je s chutí pomerančové kůry. Vynikající s mascarpone krémem, posypaný kvalitním kakaem.

Přidal:Gaštanka, 7.2.2015
Kategorie: Moučníky
ZEBRA koláč s mascarpone krémem

Suroviny

Těsto:
5 ksvejce
250 gmoučkový cukr
1 bal.vanilkový cukr
125 mlteplá voda
250 mlolej
375 gpolohrubá mouka
1 bal.prášek do pečiva
1 kspomeranč - kůra
2 lžícekakao
4 lžícerum
4 lžícemléko
špetkasůl
4 lžícemeruňkový džem
Krém:
500 gmascarpone
130 gmoučkový cukr
10 plátkůželatina
6 lžicpomerančový likér nebo džus
250 mlsmetana ke šlehání

Postup přípravy

  1. Bílky si vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh a postupně přidáme 50 g cukru.
  2. Kůru z jednoho pomeranče, 200 g moučkového cukru a 1 bal. vanilkového cukru si vyšleháme se žloutky do pěny, přidáme teplou vodu, olej a nakonec i mouku smíchanou s práškem do pečiva. Jako poslední vmícháme vyšlehané bílky.
  3. Těsto si rozdělíme na 2 části. Do jedné přidáme kakao, rum, mléko a promícháme.
  4. Připravíme si kulatou formu na pečení (průměr 26 cm), kterou si vymažeme olejem a začneme střídavě vrstvit těsta. Začínáme bílým (2 lžíce), do středu bílého navrstvíme 2 lžíce kakaového těsta a takto postup opakujeme, dokud nemineme obě těsta.
  5. Takto připravené těsto si vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 180 stupňů cca 45 - 50 minut.
  6. Po uplynutí doby koláč z trouby nevybíráme, ale jen mírně pootevřeme dvířka - troubu vypneme (cca 15 minut necháme odstát). Po uplynutí doby koláč vyjmeme a necháme vychladnout.
  7. Vychladlý koláč potřeme meruňkovým džemem.
  8. Připravíme si krém. Mascarpone si smícháme s cukrem, pomerančovým džusem nebo likérem. Želatinu si necháme nabobtnat a přidáme ji do mascarpone hmoty. Nakonec přidáme vyšlehanou smetanu a promícháme. Navrstvíme na meruňkový džem a ozdobíme kakaem. Dáme do lednice nejlépe na celou noc a podáváme. Dobrou chuť!