Zelná polévka s protlakem

Už se těšíte na tradiční poctivou zelňačku na Štědrý den? Inspirujte se tímto receptem. Je skvělý a chutný.

Přidal:admin, 29.11.2014
Kategorie: Polévky
Zelná polévka s protlakem

Suroviny

SUROVINY NA 8 PORCÍ:
1 sklenicesterilovaného zelí bílé
1 ksdomácí klobása
1 lžícesádla
1 lžícehladké mouky
trochumleté červené papriky
2 stroužkyčesneku
2 ksbobkové listy
4 kscelé nové koření
4 kscelý pepř
190 grajčatového protlaku
2 hrstihouby sušené
podle chuti sůl
podle chuti pepř
trochu brambor uvařených ve slupce, podle počtu strávníků

Postup přípravy

  1. Do většího hrnce vložíme sterilované zelí, bobkový list, celý pepř, celé nové koření spolu s klobásou a sušené houby, které jsme umylili.
  2. Zalijeme vodou a vaříme do měkka, zatím si připravíme jíšku z masti a hladké mouky. Na závěr do jíšky přidáme mletou červenou sladkou papriku promícháme.
  3. Necháme vychladit a pak zředíme vodou, do zelí vlijeme jíšku, přidáme rajčatový protlak, sůl a pepř podle chuti. Uvařenou klobásu vyjmeme z polévky, nakrájíme a opět vložíme zpět do polévky.
  4. Dobře promícháme ještě chvilku povaříme, dochutíme prolisovaným česnekem a podáváme s bramborami, které jsme si uvařili ve slupce. Dobrou chuť!

Děkujeme za povolení k sdílení receptu od skvělé pekařky - Diabambulka