Zelňačka podle Nadi

Chutná polévka z kysaného zelí. Chuť uzených kostí v kombinaci s kysaným zelím je tak dobrá, že se budete zalizovat až za ušima, za to vám ručím. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:rebeka, 14.9.2016
Kategorie: Polévky
Zelňačka podle Nadi

Suroviny

500 gkysaného zelí
1000 guzených kostí nebo žeber
3 ksvětší brambory
2 lžícehladké mouky
kelímekkysané smetany
kelímek30% smetany ke šlehání
6 ksvajec
dle chutisůl, čerstvě drcený pepř
3 ksbobkové listy
5 kuličeknového koření
ocet a cukr na dochucení

Postup přípravy

  1. Kosti spolu s kořením uvaříme doměkka. Vývar přecedíme, přidáme zelí, které podle potřeby překrájíme. Zvlášť si uvaříme v osolené vodě na kostky nakrájené brambory.
  2. Zelí vaříme cca 10 minut, pak přidáme zátřepku, kterou si připravíme jednoduše tak, že mouku rozkvrdláme v trošce vody.
  3. Jíšku nalijeme k zelí a na mírném plameni vaříme dalších 10 minut. Přidáme uvařené brambory, obrané a nakrájené maso (pokud ho nesníme).
  4. Přidáme smetany a dochutíme solí, pepřem, event. octem a špetkou cukru.
  5. Úplně za závěr do polévky rozklepneme vejce a necháme bez míchání 3 minuty na mírném plameni provařit. Pokud je uzeného vývaru málo, přidáme vroucí vodu.

Autor: Naďa I. (Rebeka)