Zelňačka podle Nadi

Někdo tuto polévku připravuje jinak, někdo to podává bez vajíčka, bez uzeného masa nebo dokonce bez brambor. My doma máme rádi s vajíčkem a s pořádnou dávkou masa. Pro někoho to může být kombinace zelňačka a kulajda, ale to je jedno, je to nebíčko v tlamičce. Autor: Rebeka (Naďa I.)

Přidal:rebeka, 12.12.2016
Kategorie: Polévky, Vánoce
Zelňačka podle Nadi

Suroviny

500 gkysaného zelí
1000 guzených kostí nebo žeber
3 ksvětší brambory
2 lžícehladké mouky
kelímekkysané smetany
kelímek30% smetany ke šlehání
6 ksvajec
dle chutisůl, čerstvě drcený pepř
3 ksbobkové listy
5 kuličeknového koření
ocet a cukr na dochucení

Postup přípravy

  1. Kosti spolu s kořením uvažíme doměkka. Vývar přecedíme, přidáme zelí, které podle pořeby překrájíme.
  2. Zvlášť si uvaříme v osolené vodě na kostky nakrájené brambory.
  3. Zelí vaříme cca 10 minut, pak přidáme zátřepku, kterou si připravíme jednoduše tak, že mouku rozškvrdláme v trošce vody.
  4. Jíšku nalejeme k zelí a na mírném plameni vaříme dalších 10 minut. Přidáme uvařené brambory, obrané a nakrájené maso (pokud ho nesníme .-))). Přidáme smetany a dochutíme solí, pepřem, event. octem a špetkou cukru.
  5. Úplně za závěr do polévky rozklepneme vejce a necháme bez míchání 3 minuty na mírném plameni provařit. Pokud je uzeného vývaru málo, přidáme vroucí vodu.

Můj blog: Vaření s Tomem