Zelný koláč podle sonizny

Zelný koláč z listového těsta podle sonizny.

Přidal:sonizna, 1.10.2015
Kategorie: Hlavní jídla
Zelný koláč podle sonizny

Suroviny

Budeme potřebovat:
1,5 bal.listové těsto
250 gslanina anglická
1 ksvejce
2 kscibule
500 gzelí kysané
1 lžícekmín
1 lžícemed
1/2 lžičkysůl
1/2 lžičkypepř
100 gšpek

Postup přípravy

  1. Listové těsto si vyválíme a koláčovou formou (doporučuji vysokou aspoň 4 cm) s ní vykrojíme kolečko těsta – to bude horní díl koláče, aby byla náplň celá pokrytá. Zbylé těsto znovu zpracujeme a vyválíme.
  2. Připravíme si koláčovou formu – vymažeme ji olejem a vysypeme hrubou moukou, nebo ji jen vyložíme pečícím papírem, co je nám milejší.
  3. Poté do připravené koláčové formy přeneseme vyválené listové těsto, tak aby pokrylo spodní část a boky koláčové formy.
  4. Zelí necháme vykapat přes sítko. Šťávu můžeme uchovat a použít do jiných receptů - například k okyselení polévek.
  5. Cibuli a špek nakrájíme na kostičky a osmažíme na pánvi. Po chvíli přidáme slaninu nakrájenou na kostičky. Místo slaniny můžeme použít i oblíbenou klobásu – skvěle se hodí i pikantnější klobásy. Vmícháme take kmín a med. Nakonec přidáme kysané zelí a prohřejeme. Osolíme a opepříme dle chuti.
  6. Tuto zelnou náplň naneseme do koláče a rozprostřeme tak, aby dosahovala k okrajům koláčové formy, ale nepřesahovala je.
  7. Poté dáme kolečko těsta, které jsme si připravili na začátku.
  8. Rozšleháme vejce a potřeme jím okraje těsta, abychom spojili boky a horní díl.
  9. Protože chceme, aby se z koláče vypařovala šťáva, nakrojíme horní díl těsta do kříže. Poté potřeme vejcem.
  10. Pečeme 35-45 min na 200 °C.