Žemlovka s jablky a rozinkami a bílkovou peřinkou

Nebíčko v tlamičce pro ty, kteří milují sladká hlavní jídla. Vánočka s chutí vanilky, rozinek a na vrchu bohatá bílková peřinka. Určitě vyzkoušejte připravit, je to fantastická dobrota.

Přidal:admin, 7.11.2016
Kategorie: Hlavní jídla
Žemlovka s jablky a rozinkami a bílkovou peřinkou

Suroviny

1 ksvánočka
6 ksjablko
2 PLkr. cukr
6 PLmeruňková marmeláda
100 grozinky
Vanilkový krém:
300 mlmléka
3 ksžloutky
2 PLkr. cukr
1 lžičkuvanilková esence
Pěna:
3 ksbílky
1 PLkr. cukr
1 PLmeruňková marmeláda

Postup přípravy

  1. Připravíme si kulatou formu na pečení o průměru 24 cm. Dno vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejte na 180 stupňů.
  2. Jablka oloupeme, odstraníme jadérka a nakrájíme na tenké plátky.
  3. Mléko s vajíčkem, cukrem a vanilkou za občasného míchání na mírném ohni ohřejeme. Nevaříme krém, pouze ohříváme na horké vanilkové mléko.
  4. Vánočku nakrájíme na půl cm plátky, poklademe na dno formy, polijeme vanilkovým mlékem. Mlékem nasaje vánočka, kterou potřeme marmeládou, poklademe jablka, posypeme lžící cukru a posypeme rozinky. Znovu poklademe kousky vánočky a takto postupujeme, dokud nemineme všechny suroviny.
  5. Pečeme cca 20-25 minut. Zatímco se žemlovka peče, připravíme bílkovou pěnu.
  6. Bílky vyšleháme s cukrem do tuhé pěny, vařečkou přimícháme marmeládu a navrstvíme na vrch žemlovka. Dáme ještě na chvíli zapéct do trouby.

Zdroj: Citromhab