Žemlovka z vánočky

Vánočka se skvěle hodí místo rohlíků na přípravu žemlovky. Žemlovka z vánočky je bombastická. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:rebeka, 24.4.2016
Kategorie: Hlavní jídla, Chuťovky
Žemlovka z vánočky

Suroviny

1 ksvánočka (300 g)
250 gtvarohu
6 ksstředně velkých jablek
80 gmásla
250 mlmléka
2 ksvejce
2 bal.vanilkové cukry s rumovou příchutí (Vitana)
2 lžičkymleté skořice
2 lžícecitronové šťávy
2 lžičkynajemno strouhané citronové kůry
hrstrozinek
hrstoloupaných a posekaných mandliek

Postup přípravy

  1. Pekáček vymažeme trochou másla. Vánočku nakrájíme na plátky. V mléce rozmícháme žloutky a z bílků se špetičkou soli vyšleháme pevný sníh.
  2. Jablka oloupeme, vykrojíme jadřince a nakrouháme na tenké plátky. Zakápneme citronovou šťávou, aby nám jablka nezhnědla. Tvaroh osladíme rumovým cukrem, přidáme citronovou kůru a vmícháme bílkový sníh. Do vymazaného pekáčku vyskládáme plátky vánočky a pokropíme polovinou žloutkového mléka. Přidáme ochucený tvaroh, na který pohážeme rozinky. Přidáme nakrouhaná jablka, dle chuti osladíme krupicovým nebo vanilkový cukrem, zasypeme skořicí a mandlemi.
  3. Nahoru dáme zbytek vánočkových plátků a zalejeme zbytkem mléka. Poklademe plátky másla.
  4. Pečeme v troubě na 180 st. cca 20 až 30 minut. Na talířích pocukrujeme nebo zakápneme javorovým sirupem.

Autor: Naďa I. (Rebeka)