Žerbo roláda

Klasické žerbo řezy určitě znáte. Zkuste těsto srolovat do rolády a uvidíte, že příprava je mnohem jednodušší.

Přidal:admin, 25.1.2016
Kategorie: Moučníky
Žerbo roláda

Suroviny

Těsto:
350 ghladká mouka
100 gmáslo
100 gmoučkový cukr
1 bal.vanilkový cukr
25 gčerstvé droždí
200 mlteplé mléko
1 ksvejce
Nádivka:
150 gmleté vlašské ořechy
150 gmoučkový cukr
300 gdžem
Vrch:
100 gčokoláda
3 lžícemoučkový cukr
3 lžícevoda
30 gmáslo

Postup přípravy

  1. V teplém mléce necháme rozpustit vanilkový cukr, přidáme droždí a trochu mouky. Na teplém místě necháme odstát, aby vzešel kvásek.
  2. Ve větší misce smícháme mouku, vajíčko, cukr, rozpuštěné máslo a nakonec přidáme i kvásek. Vyhneteme hladké těsto, které rozdělíme na menší kousky (připravíme menší rolády, ale když chcete můžete připravit jednu velkou).
    Těsto rozválíme na tenčí plát, který necháme 10 minut kynout.
  3. V misce smícháme oříšky s cukrem. Těsto potřeme marmeládou, posypeme směsí oříšků a cukru a srolujeme.
  4. Roládu přendáme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 170 stupňů cca 15 minut. Záleží však na velikosti a tloušťce rolády.
  5. Vrch polijeme rozpuštěnou čokoládou, do které jsme přidali cukr, vodu a máslo. Necháme ztuhnout a můžeme podávat.

Zdroj: Coolinarika