14 vynikajících receptů na hrnkové koláčky, které připravíte bez váhy a odměrky

Nemusíte mít žádnou váhu, žádné odměrky, ale postačí vám pouze hrnek nebo klasický šálek. I takto umíte upéct chutný koláček s ovocem, s krémem a dokonce i koláč bez mouky. Nechte se inspirovat těmito recepty, které chutnají opravdu božsky.

Přidal:admin, 30.8.2016
Kategorie: Tipy a triky
14 vynikajících receptů na hrnkové koláčky, které připravíte bez váhy a odměrky

1.
Cuketový hrnkový koláček s ovocem

Budeme potřebovat: 3 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky moučkového cukru, 2 hrnky nahrubo strouhané cukety, 1 hrnek oleje, 1 hrnek mléka, 1 PL mleté skořice, 1 lžička sody, 4 ks vejce, 1 balíček prášek na pečení, 1 balíček vanilkového cukru, ovoce - já jsem použila rybíz. Drobenka: 1-1,5 hrnku hrubé mouky, 1/2 hrnku krystalového cukru, 6 PL másla.

Postup: Použijeme hrnek o objemu 250 ml. Mouku smícháme s práškem do pečiva, sodou, skořicí, cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme strouhanou cuketu, olej, vejce. Dobře promícháme aby nám zůstalo těsto bez "bulek". Plech namastíme a vysypeme moukou, nebo použijeme pečící papír. Těsto vylijeme na plech sypeme rovnoměrně rybíz, drobenku, pečeme na 180 C dozlatova.

 
Zdroj: NejRecept

2.
Hrnkový kokosový koláček

Budeme potřebovat: Těsto: 2 hrnky mouka polohrubá, 1 hrnek mléko, 1 hrnek cukr moučkový, 1/2 hrnku olej, 1 ks prášek do pečiva, 2 ks vejce. Drobenku: 1 hrnek cukr moučkový, 1 hrnek kokos. Na vrch: 250 ml smetana sladká, podle potřeby na polevu čokoláda, 1-2 PL kakao - nemusí být.

Postup: Použijeme hrnek o objemu 300 ml. Celá vejce vyšleháme s moučkovým cukrem. Přilijeme mléko, olej, mouku s kyp. práškem. Já jsem do půlky těsta přidala kakao, aby to bylo zajímavější :-) Těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech a posypeme drobenkou ze smíšeného cukru a kokosu. Dáme upéct. Teplotě 180 stupňů dozlatova. Na ještě horký koláč nalijeme šlehačku a dáme vychladit. Hotový vychlazený koláč posypeme cukrem a ozdobíme čokoládou. Dobrou chuť.

 
Zdroj: NejRecept

3.
Sypaná hrnková buchta s jablky

Budeme potřebovat: 1 hrnek dětská krupice, 1 hrnek hladká mouka, 1 hrnek moučkový cukr, 1 bal. prášek do pečiva, 1 kg nastrouhané jablko, podle chuti skořice, 100 g máslo.

Postup: Připravíme si plech o rozměru 20 x 30 cm, dno pořádně vymažeme máslem a vysypeme moukou. Použijeme hrnek o objemu 300 ml. Ve větší misce smícháme všechny sypké suroviny. V druhé misce pořádně smícháme nastrouhaná jablka se skořicí. Na dno vymazaného a moukou vysypaného plechu nasypeme sypkou směs (sypeme tolik, abychom neviděli dno plechu). Na suchou směs navrstvíme jablka, které neždímáme v rukou. Znovu navrstvíme sypkou směs a opět jablka. Ukončíme to sypkou vrstvou a na vrch nastrouháme máslo (používáme hrubé struhadlo). Tako nasypaný koláč dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 200 stupňů cca 40 minut.

 
Zdroj: Kuharica

4.
Šťavnatý hrnkový kokosový koláček bez vajíčka

Budeme potřebovat: (1šálek = 200 ml) 1 šálek bílý jogurt, 1 šálek mléko, 1 šálek olej, 1 šálek kokos, 2 šálky kr. cukr, 2 šálky polohrubá mouka, 1 lžička prášek do pečiva, 1 bal. vanilkový cukr. Glazura: 100 g čokoláda, 3 lžíce oleje.

Postup: Připravíme si velkou mísu a dřevěnou vařečku. Připravíme si plech o velikosti 20 x 17 cm a dno vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Kr. cukr rozmícháme v bílém jogurtu a přidáme všechny ostatní suroviny. Dřevěnou vařečkou promícháme v misce a celou hmotu nalijeme do plechu a pečeme cca půl hodinu. Po půl hodině pečení zkontrolujeme těsto párátkem a v případě, že se na párátko nenalepí těsto, těsto z trouby vyjmeme a necháme vychladnout. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a přidáme olej. Nalijeme na koláč a pěkně rozetřeme. Čokoládu necháme ztuhnout a krájíme ostrým horkým nožem.

 
Zdroj: Coolinarika

5.
Šťavnatý hrnkový tvaroháček

Budeme potřebovat: Těsto (1 hrnek = 250 ml): 5 ks žloutky, 1 hrnek kr. cukr, 1 hrnek olej, 1 hrnek mléko, 2 hrnky polohrubá mouka, 1 bal. vanilkový cukr, 1 bal. prášek do pečiva, špetka sůl. Náplň: 800 g tvaroh, 250 g kr. cukr, 2 bal. vanilkový cukr, 1 ks citron - kůra, 1 bal. vanilkový pudink, sníh z 5 bílků.

Postup: Všechny "suché" suroviny smícháme v misce. V druhé misce utřeme žloutky s cukrem do pěny, přidáme mléko a olej a nakonec i smíchané "suché" suroviny. Spojíme a polovinu těsta nalijeme na plech (30 x 40 cm), který jsme vymazali tukem a vypypali hrubou moukou. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů. Zatímco se peče jedna polovina těsta, připravíme si náplň. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu. V druhé misce utřeme všechny ostatní suroviny a jemně vařečkou přimícháme ušlehaný sníh. Když máme připravenou náplň, těsto z trouby vyjmeme opatrně navrstvíme náplň a vylijeme i druhou polovinu těsta. Pečeme dalších 30 minut a kontrolujeme párátkem. Upečený koláč vyjmeme, necháme vychladnout v plechu a před podáváním vrch posypeme moučkovým cukrem.

 
Zdroj: Coolinarika

6.
Hrnkový makový koláč s třešněmi

Budeme potřebovat: 2 ks vejce, 2 hrnky kr. cukru, 2 hrnky mletý mák, 2 hrnky polohrubá mouka, 2 hrnky třešně, 100 ml šťáva z třešní, 6 lžic sádlo nebo máslo, 1 lžička jedlá soda, 1 hrnek mléko, moučkový cukr na posypání.

Postup: Vajíčka vyšleháme s cukrem do tuhé pěny, pak přidáme mléko, mouku smíchanou s práškem do pečiva, rozpuštěné máslo nebo sádlo a šťávu z třešní. Důkladně promícháme a na závěr přidáme třešně a mletý mák. Jemně vařečkou spojíme a těsto nalijeme na plech, který jsme vymazali tukem a vysypali hrubou moukou. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 170 stupňů cca půl hodinu. Upečený koláč vyjmeme, necháme vychladnout a vrch posypeme moučkovým cukrem.

 
Zdroj: Recepti

7.
Hrnkový makový koláč bez použití mixéru

Budeme potřebovat: (1 hrnek = 250 ml) 1 hrnek olej, 2 hrnky kr. cukr, 2 bal. vanilkový cukr, 4 ks žloutky, 2 hrnky bílý jogurt, 2 hrnky polohrubá mouka, 2 hrnky mletý mák, 1 bal. prášek do pečiva. Poleva: 150 g hořká čokoláda (1 bal.), 2 lžíce oleje.

Postup: Ve velké misce smícháme všechny suroviny na přípravu těsta - cukr, olej, vanilku, vaječené žloutky, mouku, mák, prášek do pečiva a jogurt. Připravíme plech, který vyložíme pečícím papírem, nalijeme těsto a pečeme při teplotě 180 stupňů cca 40 minut. Po upečení koláč vyjmeme a necháme vychladnout. Vrch polijeme rozpuštěnou čokoládou, do které jsme přidali olej. Vaječné bílky spotřebujete při jiném druhu koláčku.

 
Zdroj: Coolinarika

8.
Výborná rychlá hrnková buchta

Budeme potřebovat: Budeme potřebovat (1 šálek = 250 ml):2 šálek polohrubá mouka, 1 šálek cukr, 1/2 šálek rostlinný olej, 1/2 šálek voda nebo šťáva z kompotu, 3 ks vejce, 2 ks prášek do pečiva (1 až 2), citronová kůra, citronová šťáva, špetka sůl, tuk a kokos na vymazání plechu, ovoce čerstvé nebo kompotované.

Postup: Smíchat mouku, cukr, olej, vodu příp. štávu, vanilkový cukr, kůru a štávu z citronu, sůl, celá vejce (bílky možno našlehat komu se chce), prášek do pečiva = řídké těsto. Plech vymažeme tukem a kokosem na to nalijeme těsto (je-li husté zředíme vodou nebo mlékem), na to navrstvit ovoce a to, kdo má rád kokos, posypat kokosem. Pěkně to voní. Upéct v mírně rozehřáté troubě tak 30-40 minut. Je to mňam, rychlé.

 
Zdroj: NejRecept

9.
Hrnkový kakaový koláček našich babiček

Budeme potřebovat: (1 hrnek = 200 ml): 1 hrnek kr. cukr, 1 hrnek mléko, 1 hrnek olej, 4 lžíce kakao, 2 ks vejce, 1 hrnek polohrubá mouka, 1 bal. prášek do pečiva, 1 bal. vanilkový cukr.

Postup: Kr. cukr, mléko, olej a kakao dáme do jedné misky a důkladně promícháme, abychom neměli hrudky. Když máme hladkou směs, rozdělíme ji na 2 stejné části. Jednu odložíme stranou a do druhé přidáme vajíčka (dbáme na to, aby měly pokojovou teplotu), promícháme a přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Vymícháme hladkou hmotu bez hrudek (konzistence = těsto na palačinky) nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech na pečení o velikosti 20 x 30 cm (nebo jsme ho vystlali pečícím papírem) a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů 20 - 25 minut. Po uplynutí doby koláč vyjmeme z trouby a druhou část cesta, kterou jsme si oddělili nalijeme na horký základ. Necháme takto vrchní část dojít (počkáme, dokud koláč zcela vychladne) a můžeme podávat. Dobrou chuť!

 
Zdroj: Coolinarika

10.
Hrnkový koláček s čokoládovou polevou

Budeme potřebovat: (1 hrnek = 200 ml): 1 hrnek kr. cukr, 1 hrnek polohrubá mouka, 1 hrnek mleté vlašské ořechy, 1 hrnek zakysaná smetana, 1/2 hrnku kakao, 1/2 hrnku olej, 1 bal. vanilkový cukr, 1 bal. prášek do pečiva, 4 ks vejce. Vrch: čokoládová poleva, cukrářské jedlé ozdoby.

Postup: Všechny suroviny na přípravu koláče dáme do jedné misky a mixérem spojíme. Hmotu vylijeme do hlubšího plechu, který jsme vyložili pečícím papírem. Pečeme při teplotě 170 stupňů cca 45 minut. Upečený koláč necháme vychladnout. Vrch polijeme rozpuštěnou čokoládou a ozdobíme podle vlastní fantazie. Dobrou chuť!

 
Zdroj: Coolinarika

11.
Lehký hrnkový zákusek

Budeme potřebovat: 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 3/4 hrnku cukru, 2 ks vejce, 2 lžíce kakaa, 1 bal. prášku do pečiva, 4 lžíce oleje. Krém: 1 l mléko, 4 bal. vanilkový pudink, 1/2 bal. máslo. Dále budeme potřebovat: lesní ovoce, cukr podle chuti, lžička solamyl, voda, cukr podle chuti.

Postup: Vše dáme do mísy a ušleháme, upečeme. Pečeme při teplotě 180 stupňů, dokud se kraje nezačnou oddělovat od stěn plechu. Upečené těsto překrojíme na polovinu a plníme pudinkovým krémem. 1 l mléka , 4 vanilkové pudinky, cukr podle chuti-uvaříme hustý pudink. Do vlahého vešleháme 1/2 másla. Dortík polijeme lesním ovocem - krátce svaříme sáček mraženého lesního ovoce s cukrem a trochou vody, přidáme lžičku solamylu rozmíchanou v trošce vody.

 
Zdroj: NejRecept

12.
Hrníčková bábovka

Budeme potřebovat: (hrnek o obsahu 250 ml) 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, 2 ks vejce, 1/4 hrnku oleje, 2 lžíce kakaa, 1 bal. prášek do pečiva.

Postup: V míse utřeme žloutky s cukrem, pak přidáváme po částech ostatní přísady kromě kakaa a bílků. Mícháme metlou a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh. Těsto rozdělíme na dva díly a jeden obarvíme kakaem. Do vymazané a moukou vysypané formy vlijeme světlé těsto a na něj tmavé. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 40 minut. Bábovka je vláčná a vydrží několik dní . No vlastně nevydrží, protože je tak dobrá, že ji brzy sníte !

 
Zdroj: NejRecept

 

13.
Hrníčkový medový perník

Budeme potřebovat: 1 hrníče kuvařené silné instantní kávy (dala jsem 5 lžiček), 1 hrníček medu, 0,5 hrníčku cukru krupice, 3 celá vejce, 5 lžic oleje, 3 hrníčky hladké mouky, 1 bal. prášek do pečiva, 2 lžíce perníkového koření (kupovaná směs), 1 hrníček nasekaných vlašských ořechů, 0,5 hrníčku rozinek (já je namočila do rumu), kandované ovoce dle chuti

Postup: Uvařenou kávu promícháme s medem a cukrem, necháme přejít varem a vychladíme. Celá vejce rozšleháme, za stálého míchání přiléváme olej, postupně přidáváme chladnou kávovou směs (s medem a cukrem), mouku, do které jsme přidali prášek do pečiva a perníkové koření, ořechy, rozinky a libovolné kandované ovoce. Těsto nalejeme (je poměrně tuhé) na vymazaný a vysypaný plech a upečeme při teplote 180 stupňů. Dobrou chuť!

 
Zdroj: NejRecept

 

14.
Hrníčková bábovka

Budeme potřebovat: Těsto: 4 ks vejce, 1 hrnek kr. cukru, 3 hrnky pol. mouky, 1 bal. prášek do pečiva, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 lžíce kakaa. Na posypání: moučkový cukr.

Postup: Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Vejce rozklepneme do větší mísy a vyšleháme ho s cukrem do pěny a postupně přídáváme mouku s práškem do pečiva, mléko a olej. Polovinu směsi nalijeme do formy, druhou polovinu obarvíme kakaem a polijeme světlou část těsta. Pečeme ve středně vyhřáte troubě asi 40-45 minut. Po vychladnutí ji posypeme moučkovým cukrem. Dobrou chuť :)

 
Zdroj: NejRecept