4 tipy na vynikající domácí majonézy, na kterých si určitě pochutnáte

Zvyknete dělávat domácí majonézy nebo si je raději koupíte hotové v obchodě?

Přidal:admin, 15.3.2016
Kategorie: Tipy a triky, Přílohy
4 tipy na vynikající domácí majonézy, na kterých si určitě pochutnáte

1. KLASICKÁ DOMÁCÍ MAJONÉZA

Budeme potřebovat: 3 ks žloutky, 375 g slunečnicový olej, 12 g obyčejná hořčice, 75 ml ocet, 10 g kr. cukr, sůl podle chuti

Postup: Žloutky, sůl a hořčici utřeme metličkou do hladké pasty a za stálého míchání přidáváme tenkým proudem rostlinný olej. Nakonec přidáme ocet, cukr a dobře vymícháme. Můžete použít i mixér, ale originální majonéza se stále připravovala ručně.

2. SMETANOVÁ MAJONÉZA

Budeme potřebovat: 1 ks žloutek, 125 ml smetana ke šlehání, 20 g hladká mouka, 1 lžíce rostlinný olej, 20 g másla, moučkový cukr podle chuti, pár kapek citrónové šťávy, sůl, pepř

Postup: Do misky prosejeme mouku a postupně přiléváme za stálého míchání smetanu, přidáme sůl, pepř, žloutek, máslo a ve vodní lázni šleháme do hladké hmoty dokud hmota nezačne houstnout. Odstavíme z vodní lázně a necháme vychladnout. Do chladné hmoty přidáme rostlinný olej, citronovou šťávu, pokud je ještě třeba přidáme sůl, pepř a cukr. Vše dobře metličkou vymícháme a ochutnáme.

3. KLASICKÁ MAJOLKA

Budeme potřebovat: 2 ks žloutky, 200 ml rostlinný olej, citronová šťáva na ochucení, cukr a sůl podle chuti

Postup: Žloutky dáme do porcelánové misky, přidáme sůl a dobře metličkou vymícháme. Za stálého míchání přidáváme olej (tenkým proudem, aby se žloutky hned spojili) a mícháme, dokud hmota nezačne houstnout. Na závěr přidáme cukr, který jsme rozpustili v citronové šťávě.

4. SÝROVÁ MAJONÉZA

Budeme potřebovat: 1 ks vařený žloutek, 150 ml rostlinný olej, 70 g tvrdý sýr, pepř, sůl a cukr podle chuti, citrónová šťáva

Postup: Uvařený žloutek důkladně utřeme se solí a za stálého míchání přidáme tenkým proudem olej. Přidáme citronovou šťávu, na jemném struhadle nastrouhaný tvrdý sýr a ochutíme pepřem.