5 tipů na nejchutnější salátové dresinky

Saláty jsou velmi zdravé, proto je třeba jednoznačně zařadit do svého jídelníčku. Pokud však nevíte, jak klasický salát ozvláštnit různými zálivkami, připravili jsme si pro vás 5 tipů na nejchutnější salátové dresinky.

Přidal:admin, 13.2.2016
Kategorie: Saláty, Tipy a triky
5 tipů na nejchutnější salátové dresinky


1. Klasická zálivka

Budeme potřebovat: 1/2 šálku olivový olej, 1/2 ks citron - šťáva, 1/2 lžičky sůl, 1/4 lžičky čerstvě mletý pepř

Postup: V malé misce vidličkou nebo metličkou vymícháme citrónovou šťávu s pepřem a solí. Postupně, za stálého míchání přidáváme tenkým proudem olivový olej a hmotu spojíme.

2. Dresink s parmazánem a ančovičkami

Budeme potřebovat: 3 lžíce zakysaná smetana, 5 lžic bílý jogurt, 50 g strouhaný parmezán, 1 stroužek česneku, 3 ks ančovičky, 2-3 lžíce vinný ocet, sůl, pepř

Postup: Česnek očistíme a spolu s ančovičkami nakrájíme na drobno. Kysanou smetanu, bílý jogurt a vinný ocet utřeme do jednotné hmoty, přidáme sůl, pepř, strouhaný parmezán a nakrájený česnek s ančovičkami.

3. Aioli dresink

Budeme potřebovat: 2 ks surový žloutek, 4 stroužky česneku, 1 lžíce olivový olej, 1/2 ks citron - šťáva, sůl, pepř

Postup: Ve větší misce utřeme žloutky, sůl, pepř, citrónovou šťávu a prolisovaný česnek do pěny. Postupně přidáme olej (po kapkách) a hmotu spojíme. Aby se zabránilo tomu, aby se omáčka srazila, olej a žloutky vyberte dříve z chladničky a nechte je při pokojové teplotě stát, aby získali stejnou teplotu.

4. Italský dresink

Budeme potřebovat: 2 lžičky kr. cukr, 2 lžíce majoránka, 2 stroužky česnek, 50 ml vinný ocet, 125 ml olivový olej, sůl, pepř, 1 lžíce oregano, 2 lžíce hořčice, 1/2 lžičky chilli, 25 g čerstvě nasekaná bazalka

Postup: Česnek rozmačkáme, přidáme cukr, hořčici, sůl, pepř, chilli a ocet. Do této směsi pomalu přidáváme (tenkým proudem) olivový olej a mícháme, dokud vznikne jednotná hmota. Nakonec přidáme majoránku, oregano a čerstvou bazalku.

5. Franúzsky dresink

Budeme potřebovat: 1,5 lžíce citronová šťáva, 1,5 lžíce kr. cukr, 3/4 lžičky červená mletá paprika, 2 lžíce rajčatová dřeň (nebo protlak), sůl, pepř, 25 ml vinný ocet, 1 lžíce dijonská hořčice, 1/2 hrnku olivový olej, 1 ks cibule

Postup: V misce smícháme rajčatovou dřeň nebo protlak spolu s cukrem, na drobno nakrájenou cibulí (nebo na jemném struhadle nastrouhanou cibulí), hořčicí, paprikou a dochutíme solí a pepřem. Přidáme ocet, citronovou šťávu a tenkým proudem za stálého míchání přidáváme olivový olej. Mícháme, dokud nevznikne jednotná hmota. (Základ můžete mixovat tyčovým mixérem, abyste neměli kousky cibule v dresinku, ale nemusíte).