8 úžasných receptů na sladké dobroty s domácími jahodami

Je sezóna jahod, proto jsme si pro vás sesbírali ty nejlepší recepty, při kterých je určitě spotřebujete.

Přidal:admin, 4.5.2016
Kategorie: Tipy a triky
8 úžasných receptů na sladké dobroty s domácími jahodami

 1.
Luxusní jahodový štrúdl za pár minut

Budeme potřebovat: 300 g listové těsto, 125 g jemný tvaroh, 50 g moučkový cukr, 250 g jahody, 1 bal. vanilkový cukr, vajíčko na potření, moučkový cukr na posypání.

Postup: Připravíme si plech, vyložíme ho pečícím papírem a troubu předehřejte na 200 stupňů. Listové těsto rozválíme na tenký obdélník. Do středu navrstvíme tvaroh vymícháný s moučkovým cukrem, poklademe nakrájené jahody, které posypeme vanilkovým cukrem. Kraje těsta nakrájíme ostrým nožem na pásky, které střídavě překládáme přes tvaroh s jahodami. Vrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme dozlatova. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.


Zdroj: Coolinarika

2.
Nepečený cheesecake s jahodami

Budeme potřebovat: Na sušenkový základ: 180 g oblíbených sušenek, 80 g rozpuštěného másla, Na sýrovou náplň si připravte: 240 g krémového sýra nebo mascarpone (dobrá je kombinace obou), 50 g krupicového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 250 ml smetany ke šlehání min. 33%, ideálně 40% Ovocná náplň: 700 - 800 g čerstvých jahod, 150 g mražených malin, 1 - 2 lžíce krupicového cukru, 1/2-1 lžička kukuřičného škrobu.

Postup: Sušenky rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs přendejte do koláčové formy a vmáčkněte na dno i okraje formy. Dejte chladit do lednice, než si připravíte náplň. V míse vyšlehejte sýr s cukrem do krémova, přidejte vanilkový extrakt. V jiné míse ušlehejte do pevna šlehačku a opatrně vmíchejte stěrkou do sýrové směsi. Rovnoměrně rozetřete na připravenou sušenkovou krustu, povrch uhlaďte. Přikryjte folií a dejte alespoň na hodinu do lednice. Mezitím si připravte ovoce. Maliny svařte společně s cukrem, pak propasírujte přes síto. Směs vraťte do rendlíku a přiveďte k varu. Ve lžíci vody rozpusťte škrob, vmíchejte do malin a chvilku povařte. Směs by měla lehce zhoustnout. Nechte trochu vychladnout. Omyté jahody rozkrájejte na kousky, dejte do mísy a zalijte malinovou omáčkou. Opatrně promíchejte, aby se všechny kousky jahod obalily. Ovocnou směs navrstvěte na vychlazenou sýrovou vrstvu a dejte na několik hodin nebo přes noc chladit do lednice. Pokud se Vám nechce dělat s malinovou omáčkou, jahody nakrájejte, poskládejte na koláč a zalijte dortovým želé.

 
Zdroj: Vikendovepeceni

3.
Nejjednodušší ovocné knedlíky z tvarohového těsta

Budeme potřebovat: Těsto: 250 g tvarohu ve vaničce, 110 g dětské krupičky, špetka soli, Náplň: 200 g jahod (nebo jiného ovoce podle chuti) Na dokončení: 200 g tvrdého tvarohu, 50 g moučkového cukru, 50 g másla.

Postup: Tvaroh, krupičku a sůl spojíme ve vláčné těsto. Vytvoříme váleček, který rozkrájíme na 8 -10 kousků. Každým kouskem obalíme jahodu. Necháme 15 minut odpočinout. Mezitím dáme vařit vodu. Knedlíky vložíme do vroucí vody, odlepíme vařečkou ode dna a po vyplavání na povrch necháme ještě 3 minuty povařit. Na talíři posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a polijeme máslem.

 
Zdroj: NejRecept.cz

4.
Nepečený tvarohový dort s jahodami

Budeme potřebovat: 300 g kakaové bebe sušenky, 100 g máslo, 500 g tvaroh, 400 ml smetana ke šlehání, 200 g moučkový cukr, 25 g želatina, 1 ks citron, 200 g jahody, 100 g jahodové želé.

Postup: Kakaové sušenky pomocí mixéru rozmixujeme na prášek, přidáme rozpuštěné máslo a promícháme. Připravíme si formu na pečení o průměru 26 cm, vyložíme ji papírem a navrstvíme sušenkový základ. Odložíme do lednice na hodinu. Želatinu si připravíme podle návodu na obalu. Tvaroh smícháme s moučkovým cukrem, přidáme předem vyšlehanou šlehačku a vařečkou smícháme. Přidáme šťávu z jednoho citronu, želatinu a dobře promícháme. Navrstvíme na sušenkový základ a znovu odložíme do chladničky ztuhnout. Jahody nakrájíme na tenké plátky, které poklademe na tvarohovou vrstvu. Zalijeme je připraveným jahodovým želé. Návod na přípravu jahodového želé najdeme na obalu, proto se řídíme pokyny od výrobce - každé želé je jiné, proto třeba respektovat instrukce na obalu. Odložíme do chladničky ztuhnout a podáváme. Dobrou chuť!

 
Zdroj: NejRecept.cz

5.
Jahodové tiramisu

Budeme potřebovat: Ovocná vrstva: 500 g jahody, 1 ks citron, 60 g moučkový cukr, 1 lžička kukuřičný škrob (vrchovatá), 50 ml likér podle chuti. Krém: 250 ml smetana ke šlehání, 500 g mascarpone, 500 g jahodový jogurt, 350 g jahody, 60 g moučkový cukr, špetka sůl. Dále budeme potřebovat: dlouhé dětské piškoty, jahody na ozdobu.

Postup: Jahody omyjeme, očistíme a dáme do misky. Přidáme cukr, likér, nastrouhanou citronovou kůru a citrónovou šťáva a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme. Ovocnou hmotu vložíme do hrnce a přivedeme do varu. Když hmota vře, přidáme vrchovatou lžičku kukuřičného škrobu a za stálého míchání vaříme cca 3 minuty. Hustou hmotu odstavíme a necháme vychladnout. Smetanu na šlehání vyšleháme na tuhou šlehačku. V druhé misce utřeme mascarpone, jogurt, špetku soli a cukr. Hmoty spojíme. Jahody nakrájíme na malé kousky a přidáme k mascarpone krému. Připravíme si formu - dno vyložíme dlouhými dětskými piškoty, navrstvíme polovinu mascarpone krému a polovinu jahodové hmoty. Znovu naskládáme dlouhé dětské piškoty, mascarpone krém a jahodovou hmotu. Vrch ozdobíme jahodami a odložíme do lednice vychladit.

 
Zdroj: Moirecepti

6.
Domácí pribiňáček s jahodovým pyré

Budeme potřebovat: 250 g tučného tvarohu ve vaničce, 1 kelímek 33% šlehačkové smetany, 2 bal. vanilkové cukry, 500 g čerstvých jahod, 1 lžíce (nebo víc.. podle chuti) moučkového cukru.

Postup: V misce smícháme tvaroh s vanilkovým cukrem. Šlehačku ušleháme dotuha a přidáme k oslazenému tvarohu. Omyté a okapané jahody překrájíme a spolu s moučkovým cukrem ponorným mixérem rozmixujeme na pyré. Pár jahod si necháme na ozdobu. Do sklenic či pohárů vrstvíme na střídačku pyré a pribiňáček. Dáme vychladit a můžeme podávat.

 
Zdroj: Vaření s Tomem

7.
Nepečený jahodový zákusek

Budeme potřebovat: 1 kg tvaroh, 150 g máslo, 1 hrnek moučkový cukr, 2 bal. vanilkový pudink, 1 lžíce kukuřičný škrob, 3 ks vejce, 1/3 hrnku studené mléko, 1 ks citron - kůra. Dále budeme potřebovat: 32 ks sušenky, 650 g jahody, 2 bal. jahodové želé.

Postup: Máslo dáme do hrnce, necháme rozpustit na mírném ohni. Přidáme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Když je cukr rozpuštěný, přidáme tvaroh a zahříváme na mírném ohni za stálého míchání, dokud nedostaneme hladkou hmotu. Odstavíme. Vajíčka utřeme do pěny a za jednoho pohybu vařečky je přidáme k tvarohové hmotě. Vrátíme zpět na oheň a přivedeme do varu. V mléce rozmícháme pudinkové prášky a kukuřičný škrob. Přilijeme k tvarohové směsi a za stálého míchání uvaříme hustý krém - 3-4 minuty. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru a promícháme. Připravíme si formu na pečení (25 x 25 cm), vyložíme ji papírem a dno vyložíme sušenkami. Navrstvíme 1/2 krému a pěkně uhladíme. Naskládáme sušenky a navrstvíme druhou polovinu tvarohové náplně. Odložíme do lednice a necháme ztuhnout. Po ztuhnutí nádivky na vrch naskládáme jahody. Jahodové želé si připravíme podle návodu na obalu a zalijeme jahody. Necháme ztuhnout a podáváme. Dobrou chuť!

 
Zdroj: Zcukrempudrem

8.
Tvarohové řezy s jahodami

Budeme potřebovat: Těsto: 3 ks vejce, 1 lžíce voda, 80 g kr. cukr, 1 lžíce kakao, 1 lžíce olej, 100 g polohrubá mouka, 1/2 lžičky prášek do pečiva, Krém: 750 g tvrdý tvaroh, 120 g kr. cukr, 1 bal. vanilkový pudink, 300 ml mléko. Vrch: 1 kg jahody, 1 bal. červené želé.

Postup: Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přidáme vodu, olej a nakonec i polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Připravené těsto navrstvíme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem. Pečeme při teplotě 180 stupňů 20-25 minut. V mléce necháme rozpustit cukr, přidáme pudinkový prášek a uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout. Tvaroh mixérem vyšleháme (můžeme přidat moučkový cukr - podle chuti) a postupně přidáváme po lžících vychladlý pudink. Nádivku navrstvíme na upečený plát těsta. Na tvarohovou náplň naskládáme jahody, které zalijeme připravený dortovým želé. Želé si připravíme podle návodu na obalu - každé želé je jiné, proto je třeba se přesně řídit pokyny, které uvádí výrobce. Odložíme do lednice na minimálně 2-3 hodiny a podáváme. Dobrou chuť!

 
Zdroj: Citromhab