NejRecept.cz Sváteční pečení Narozeniny Jednohubky Recept na nadýchané dukáty z česnekového těsta.
Recept na nadýchané dukáty z česnekového těsta.
Recept na nadýchané dukáty z česnekového těsta.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Karambola Karambola    ·   29.12.2023

Recept na nadýchané dukáty z česnekového těsta.

Těsto je překvapivě lehké, vzdušné a má jemnou strukturu, která připomíná pavučinu, s nádechem česnekové chuti. Ideální volba pro večírky nebo jakékoli oslavné příležitosti. Tyto dukáty jsou obalené v česneku a posypané různými druhy semínek, což jim dodává lákavý vzhled a chuť.

20 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Suroviny
150 g
polohrubá mouka
150 g
hladká mouka
1 lžička
krystalový cukr
1 lžička
sůl
20 g
droždí
1/2 lžičky
prášek do pečiva
100 ml
mléko
100 ml
teplá voda
2 lžíce
olivový olej
2 stroužky
česnek
na potření
vajíčko
podle chuti
lněná semínka
Postup receptu
Vytisknout
  1. Zahřejeme mléko, vmícháme do něj lžičku cukru a droždí a necháme kvásek vykynout.
  2. Ve velké míse smícháme polohrubou a hladkou mouku, přidáme sůl, kypřící prášek, olivový olej, prolisovaný česnek a připravený kvásek. Vše důkladně promícháme, přilijeme 100 ml teplé vody a zpracujeme do konzistence řidšího těsta. Těsto pak posypeme hladkou moukou a necháme ho na teplém místě kynout asi jednu hodinu.
  3. Až těsto vykyne, posypeme pracovní plochu hladkou moukou, vyklopíme na ni těsto z misky, posypeme ho další hladkou moukou a rukama ho zpracujeme, aby nebylo lepivé. Pak ho vyválíme na plát o tloušťce 1 cm. Pomocí menšího poháru vykrojíme z těsta kolečka, která položíme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme je na plechu ještě 10 minut kynout.
  4. Povrch těsta potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme semínky a pečeme v troubě, kterou jsme předem vyhřáli na 200 stupňů, dokud nezískají zlatavou barvu. Po dopečení je vyjmeme, necháme je vychladnout a jsou připravené k podávání.
  5. V našem domě se tyto bochánky ani nestačily naplnit pomazánkou, šunkou, sýrem nebo dalšími surovinami - byly snědeny během okamžiku. Mají nadýchanou, jemnou strukturu připomínající pavučinu a rozhodně je budu péct znovu, tentokrát z dvojité dávky.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář