V období Velikonoc mnoho z nás přemýšlí, jak využít velké množství vajíček. Jednou ze skvělých variant je právě velikonoční tlačenka. Jde o svěží pokrm plný zeleniny, který se hodí jako velikonoční pohoštění, ale i jako skvělá večeře.
V období Velikonoc mnoho z nás přemýšlí, jak využít velké množství vajíček. Jednou ze skvělých variant je právě velikonoční tlačenka. Jde o svěží pokrm plný zeleniny, který se hodí jako velikonoční pohoštění, ale i jako skvělá večeře.
Pokud hledáte ideální způsob, jak zpracovat uvařená vajíčka, pak je velikonoční tlačenka skvělou volbou. Jde o pokrm, který si vás získá, jeho příprava je přitom jednoduchá. Základními surovinami jsou kromě vajíček také zelenina a želatina, případně rosol. Výběr zeleniny je individuální, můžete tak vyzkoušet různé varianty.
Častou otázkou je, jakou zeleninu do tlačenky vybrat. Nejprve je důležité se rozhodnout, zda použijete nakládanou, či čerstvou zeleninu. Mnohdy je využívána první možnost, ovšem čerstvá zelenina do receptu vnáší svěžest – získáte skvělou a křupavou tlačenku plnou chutí.
Nakládaná zelenina nabízí jednoduché řešení. Stačí vybrat oblíbenou zeleninovou směs. Nálev pak navíc můžete využít i pro další ochucení želatiny.
Nicméně vyzkoušet můžete i čerstvou zeleninu. Skvělou volbou je klasika jako je mrkev, celer nebo petržel. Zajímavá je i červená řepa. Dle chuti můžete přidat i hrášek, kukuřici, papriku a jarní cibulku. Chybět by neměly kyselé okurky, které dodávají typickou nakyslou chuť.
Aby vám tlačenka správně ztuhla, je důležité precizně připravit želatinu. Dostupná je plátková a v prášku, výběr záleží na vašich preferencích. Koupit můžete i želatinu určenou přímo pro přípravu vajíčkové tlačenky. V každém případě se vždy pečlivě řiďte návodem a uvedenými poměry, aby vám směs dobře ztuhla.
Želatina se rozmíchává ve vodě. Ovšem část můžete nahradit právě nálevem z naložené zeleniny. Dodáte tak celému pokrmu nakyslou chuť. Intenzitu lze ovlivnit poměrem vody a nálevu, použít lze i pouze nálev.
Namísto kupované želatiny si můžete připravit vlastní domácí rosol. Jde v podstatě o vývar z masa s vysokým obsahem kolagenu. Nejčastěji jde o kližky, vepřové kůže či nožičky. Jakmile vývar vychladne, ztuhne a vytvoří rosol. Skvěle se tak hodí pro zalití vajíčkové směsi. Nicméně jde o poněkud pracnější postup, který vyžaduje přípravu předem.
Základním předpokladem pro perfektní vajíčkovou tlačenku je správné ztuhnutí. Toho docílíte dostatečnou dobou tuhnutí. Mělo by jít o minimálně tři hodiny v lednici, nicméně nejlépe uděláte, pokud necháte tlačenku tuhnout přes noc.
Pomoci může také příprava formy předtím, než do ní směs nalijete. Nechte zvolenou formu předem vychladit v lednici, můžete ji také vypláchnout studenou vodou. A pokud chcete mít opravdu jistotu, že vyklápění půjde snadno, vyložte ji potravinářskou fólií. Ušetříte si tak případné starosti.
1. Velikonoční maďarská tlačenka se zeleninou a vajíčkem
Tak tato pochoutka vypadá opravdu k sežrání. Mňamka!
2. Vajíčková tlačenka - krok za krokem
Studená lahůdka. Trochu náročnější příprava, ale určitě stojí za vyzkoušení. Autor: IvanK
3. Velikonoční vajíčková tlačenka
Už jste přemýšleli, co budete připravovat tohoto roku na Velikonoce? Já jsem zkoušela už v dostatečném předstihu vajíčkovou tlačenku, kterou jsem dělala i minulého roku, ale tehdy mi nevyšla podle mých představ, protože jsem zapomněla vyložit formu potravinářskou fólií a nechtělo mi to vyjít z formy ani po výhrůžkách :D Tak jsem to letos vyzkoušela i s fólií a vyšlo to jedna radost. Určitě vyzkoušejte, přidat můžete i hrášek nebo mrkev nebo i kukuřici, záleží pouze na vaší chuti. Autor: Karambola
4. Játrová ,,tlačenka,, s houbami
Játrová ,,tlačenka,, s houbami, majoránkou, šunkou, slaninou,... Hotová delikatesa. Mňam!
5. Velikonoční tlačenka se salámem a zeleninou
Pokud vykoledujete hodně vajíček jako moji chlapi minulého roku, tak šup do přípravy této fantastické velikonoční vajíčkové tlačenky. Tlačenka je plná zeleniny, vajíček, salámu a samozřejmě přidává se i majonéza, bez které by to nebylo ono. Vždyť pár kousků takové tlačenky na chlebu vás nezabije. Dobrou chuť. Autor: Triniti
6. Výborná vaječná tlačenka
Skvělou inspirací jak spotřebovat velké množství vajíček je například salát, pomazánka nebo vajíčková tlačenka z bábovkové formy. Nedávno jsem koupila silikonovou formu a v balení jsem našla i recept na vajíčkovou tlačenku, tak jsem musela vyzkoušet. Autor: Triniti
7. Aspiková vaječná tlačenka
Fantastická vaječná tlačenka se zeleninou a šunkou. Velikonoce jsou za dveřmi a proto jsem se rozhodla přidat můj loňský recept na vajíčkovou tlačenku s Moravanka. Určitě vyzkoušejte, je to super. Autor: Jaja79
8. Vaječná tlačenka s česnekem
Zkouška vajíčkové tlačenky vyšla na výbornou :) Fantastická s česnekem, krabími tyčinkami a hráškem. Krabí tyčinky ma v receptu celkem překvapily, ale chuťově to bylo super. Autor: Triniti
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě