Kvašení zelí je dlouhý proces, během kterého zelenina získává svou tradiční kyselou chuť. Obvykle trvá přibližně 4 týdny, ale v závislosti na samotném zelí a jeho množství se toto období může prodloužit. Nechcete čekat tak dlouho? V tom případě vás určitě potěší, že kvašení můžete různými způsoby urychlit. Které to jsou?
Kvašení zelí je dlouhý proces, během kterého zelenina získává svou tradiční kyselou chuť. Obvykle trvá přibližně 4 týdny, ale v závislosti na samotném zelí a jeho množství se toto období může prodloužit. Nechcete čekat tak dlouho? V tom případě vás určitě potěší, že kvašení můžete různými způsoby urychlit. Které to jsou?
Období nakládání zelí do sudů nebo sklenic začíná koncem léta a pokračuje po celý podzim. Proces kvašení přitom trvá přibližně 4 týdny, ale v některých případech, například když je zelí hodně nebo není správně uskladněno, se může prodloužit.
Během kvašení není se zelím mnoho práce. Obvykle ho stačí jen kontrolovat a první týden z něj odebírat vodu. Později ji zase budete muset doplňovat.
Proces kvašení si můžete o pár dní zkrátit. A to bez obav, že zelí nebude tak chutné nebo ztratí svou křupavost. Stačí, když do něj přidáte chlebovou kůrku nebo hroznové víno.
Kůrka a hroznové bobule jsou skvělou volbou, protože obsahují mikroorganismy, které přirozeně podporují kvašení. Do zelí je přitom nemusíte přidávat ve velkém množství. Postačí jen pár hroznových kuliček nebo malý kousek chleba.
Kvasinky mléčného kvašení, které umí proces kvašení urychlit, obsahuje také vykvašená zelná šťáva. Dávejte si ale pozor, abyste nepoužili příliš starou šťávu, která by mohla negativně ovlivnit chuť výsledného zelí.
Zelí by mělo kvasit na tmavém, chladném a suchém místě s teplotou od 10 do 15 °C. Vhodný je například sklep nebo komora.
Někteří lidé nechávají zelí v teplejším prostředí, například v kuchyni, aby nastartovali proces kvašení a mírně ho urychlili. Tento trik se ale doporučuje pouze na začátku, když zelí naložíte do sudů. Následně je ideální přesunout ho do chladnějšího prostředí.
Zelí může zůstat v sudech klidně celou zimu. Ujistěte se však, že ho uchováváte na chladném místě. Pokud nemáte vhodné podmínky pro takové skladování, jednoduše ho dejte do sklenic a sterilizujte. Takto upravené vám vydrží i více než rok.
Důvodů, proč zelí nekvasí správně, je hned několik. K těm hlavním patří:
S nakládaným zelím mohou být spojeny různé problémy. Kromě toho, že nechce kvasit, může také změknout. Důvodem obvykle bývá nevhodný druh zelí. Na kvašení je potřeba vybrat zimní odrůdu, která zůstane křupavá až do jara.
Někdy se na zelí objeví plíseň. Stává se to kvůli vzduchu. Toho by mělo být v sudu minimum. Pokud je plísně hodně, zelí budete muset vyhodit. Naopak, pokud se na něm objeví jen bílý povlak, odstraňte ho a do sudu přidejte převařenou slanou vodu.
Může se také stát, že zelí změní barvu, ale jinak je v pořádku. Příčinou bývá nedostatek vody v sudu, kterou byste měli pravidelně doplňovat.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě