Mikrovlnka je velkým pomocníkem, který nám každý den šetří neuvěřitelně mnoho času. Kromě toho, že v ní můžeme ohřívat pokrmy, je vhodná i na rozmrazování, grilování či dokonce vaření. Počet a typ funkcí závisí na modelu, který si pořídíte. Existují však i některé druhy potravin, které byste do ní neměli dávat. Víte, které to jsou?
Mikrovlnka je velkým pomocníkem, který nám každý den šetří neuvěřitelně mnoho času. Kromě toho, že v ní můžeme ohřívat pokrmy, je vhodná i na rozmrazování, grilování či dokonce vaření. Počet a typ funkcí závisí na modelu, který si pořídíte. Existují však i některé druhy potravin, které byste do ní neměli dávat. Víte, které to jsou?
Chcete si urychlit vaření vajec a přemýšlíte nad tím, že je dáte do mikrovlnky? Své rozhodnutí dobře zvažte. Při ohřívání se ve vejcích tvoří hodně páry, která nemá kam uniknout. Tlak v nich se proto postupně zvyšuje, což vede k tomu, že vybuchnou.
Vejce mohou vybuchnout ještě během ohřívání v mikrovlnce (platí to zejména tehdy, když je ohříváte déle) nebo krátce poté, co je z ní vytáhnete.
Nejlépe uděláte, když vejce uvaříte klasickým způsobem. A v případě, že už uvařená jsou a chtěli byste je mírně ohřát, oloupejte je.
Jsou na tom podobně jako vejce. Vytváří se v nich pára, která nemá kam uniknout, kvůli čemuž mohou po krátké době vybuchnout. Pokud se tomu chcete vyhnout, před ohříváním nebo vařením v mikrovlnce je propíchejte vidličkou.
Tento trik můžete využít nejen při klasických bramborách, ale i při batátech, které jsou známé tím, že jejich příprava je velmi rychlá a jednoduchá a během několika minut je uvaříte v mikrovlnce.
Pečivo nebo chléb není vhodné dávat do mikrovlnky především kvůli tomu, že mohou ztratit svou kvalitu, složení a dobrou chuť. Důvod, proč se tak děje, je velmi jednoduchý – mikrovlnka mění strukturu škrobu, kvůli čemuž je pečivo krátce po vytažení ze spotřebiče příjemně měkké, ale následně velmi rychle ztvrdne nebo získá gumovou strukturu.
TIP: Pokud jste vytáhli chléb nebo pečivo z mrazničky a potřebujete, aby bylo měkké, nechte ho roztát přirozeně. Jinou možností je použít speciální rozmrazovací program, kterým dnes disponuje většina mikrovlnek. Ten by měl být k pečivu šetrnější a zajistit vám tak lepší výsledky než klasické ohřívání.
Při ohřívání v mikrovlnce ztrácí vitamíny a minerály, přičemž některé druhy mohou být i nebezpečné. Jde o ty, které obsahují dusičnany. Odborníci tvrdí, že právě dusičnany se působením tepla mohou měnit na tzv. nitrosaminy, které jsou škodlivé pro zdraví.
Většina druhů exploduje a způsobí mnoho nepořádku. Týká se to především:
Problém je kromě toho i v tom, že působením tepla ovoce ztrácí svou chuť a důležité vitamíny a minerály.
Ugrilovali jste houby, připravili si houbové rizoto nebo jste z nich uvařili dobrou houbovou omáčku? Snažte se sníst úplně všechno, abyste pokrm nemuseli ohřívat v mikrovlnce. Houby totiž po takovém ohřívání vedou k nepříjemným bolestem žaludku a dalším trávicím problémům.
Pokud máte nějaké jídlo uskladněné v nádobách nebo konzervách, před vařením nebo ohříváním ho vytáhněte na talíř nebo nádobu otevřete.
Při přípravě v mikrovlnce se v nádobách totiž vytváří pára, která zvyšuje tlak, kvůli čemuž dochází ke stejnému procesu jako u vajec nebo brambor. To znamená, že nádoby mohou vybuchnout a zranit vás.
Dalším problémem je samotné zničení nádoby. Pokud materiál, ze kterého je vyrobena, není vhodný do mikrovlnky, vysoké teploty ho mohou zničit, což může vést i ke kontaminaci jídla.
Kromě jednotlivých potravin je důležité dávat si pozor i na samotné materiály. Z nich nejsou do mikrovlnky vhodné:
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě