První den v roce je spojen s mnoha tradicemi, které se předávají z generace na generaci. Mnohé z nich se přitom týkají jídel, která servírujeme na slavnostně prostřený stůl. Jaké pokrmy byste měli během tohoto dne vařit a naopak, čemu se vyhýbat?
První den v roce je spojen s mnoha tradicemi, které se předávají z generace na generaci. Mnohé z nich se přitom týkají jídel, která servírujeme na slavnostně prostřený stůl. Jaké pokrmy byste měli během tohoto dne vařit a naopak, čemu se vyhýbat?
Zůstala vám z Vánoc ryba a přemýšlíte, že ji připravíte jako novoroční oběd? Podle starých tradic byste to rozhodně neměli dělat, protože by vám mohlo odplavat štěstí. Totéž platí i pro drůbež a zajíce, kvůli kterým by štěstí mohlo uletět či utéct.
Ryby a drůbež mají stopku, co tedy servírovat? Možností je několik. Naši předkové podávali především tato jídla:
TIP: Novoroční menu nemusí být jen o tradičních pokrmech. Klidně zaexperimentujte a vyzkoušejte i "modernější" recepty. Skvělé jsou například vepřové nebo hovězí rolády plněné sýrem či špenátem.
Novoroční tradice se nespojují jen s jídlem, ale i s běžnými aktivitami během dne. V různých koutech Slovenska a Česka se věří, že byste neměli vynášet nic z domu včetně odpadků. Mohli byste si tím totiž "vyhodit" i štěstí. Zároveň byste se měli vyhnout i zametání, kterým byste ho mohli vymést.
Dále by se nemělo zapomínat na pověry spojené s první návštěvou roku. Tradice tvrdí, že pokud je to starší žena, další měsíce budou plné hádek a intrik. Naopak mladý muž či dívka symbolizují štěstí.
Novoroční menu by mělo být přesně podle vašich představ. Nakombinujte proto jídla, která máte rádi, a připravte si dokonalou hostinu. Aby všechno vyšlo tak, jak má, přikládáme ověřené a ty nejlepší recepty na tradiční pokrmy.
1. Novoroční čočkovka
Krásný Nový rok všem :-) Novoroční čočkovka. Máte i vy nějakou tradici na nový rok, kterou opakujete a učíte ji i své děti, aby to naučili zase oni své děti? Zahuštěná, obyčejná čočková polévka nebo máte nějaký jiný recept na jídlo s čočkou? Podělte se i vy se svými novoročními tradicemi. Autor: Naďa I. /Rebeka/
2. Uzená hrstková polévka
Tip na nedělní polévku, pokud vás již klasický vývar omrzel.
3. Nejlepší falešná svíčková na světě
Každý ji připravuje jinak a já jsem zastánce svého receptu. Teď jsem sice použila mraženou zeleninu na svíčkovou, ale pokud mám zeleninu ze zahrady, jednoznačně si dám tu námahu, abych zeleninu očistila, nakrájela a uvařila. Zahušťuji a zjemňuji smetanou na šlehání. Pro někoho to může být kalorická bomba, ale my doma to máme rádi takto. Autor: Triniti
4. Vepřová plec na houbách
Připravte si chutný oběd, který si oblíbíte. Vepřová plec na houbách.
5. Vepřové plátky na kari
Masíčko je velmi chutné, vhodné na nedělní oběd.
6. Hovězí plátky na hořčici
Vynikající recept s hovězím masem. Jednoduché a chutné hlavní jídlo.
7. Dokonalý makový závin bez minuty kynutí
S těstem se pracuje luxusně. Měla jsem trochu málo máku, příště přidám o trochu víc. Dělala jsem i ořechové a kakaové. Snědli se za jedno odpoledne. Autor: Jaja
8. Makový koláč se švestkami a mandlemi. Smícháme suroviny, vylijeme na plech a máme hotovo.
Jemné, lehké a velmi chutné. Mirabelky jsem dostala od sousedky, klidně použijte maliny nebo ostružiny, nebo si to dovedu představit s meruňkami či broskvemi. Určitě to vyzkoušejte.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě