NejRecept.cz Dezerty Krémy a polevy Čokoládová poleva na vánoční cukroví: Díky tomuto triku okamžitě ztuhne a bude lesklá.
Čokoládová poleva na vánoční cukroví: Díky tomuto triku okamžitě ztuhne a bude lesklá.
Recept Čokoládová poleva na vánoční cukroví: Díky tomuto triku okamžitě ztuhne a bude lesklá.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Čokoládová poleva je jednou z nejoblíbenějších. Polévají se s ní všechny druhy dezertů od vánočního cukroví až po různé řezy. Navzdory její oblíbenosti s ní však mnozí bojují. Často totiž nechce ztuhnout nebo není lesklá. Trápí vás tyto problémy? V tom případě vyzkoušejte jeden trik, který používají profesionální cukráři.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   25.10.2024

Čokoládová poleva na vánoční cukroví: Díky tomuto triku okamžitě ztuhne a bude lesklá.

Čokoládová poleva je jednou z nejoblíbenějších. Polévají se s ní všechny druhy dezertů od vánočního cukroví až po různé řezy. Navzdory její oblíbenosti s ní však mnozí bojují. Často totiž nechce ztuhnout nebo není lesklá. Trápí vás tyto problémy? V tom případě vyzkoušejte jeden trik, který používají profesionální cukráři.

Kouzlo lesklé polevy se skrývá v temperaci

Tajemství lesklé polevy, která rychle ztuhne, spočívá v tzv. temperaci. To znamená zahřátí čokolády na požadovanou teplotu (ta se mění v závislosti na druhu čokolády), její ochlazení a následné opětovné zahřátí. Takovou úpravou se kakaové máslo stabilizuje, díky čemuž čokoláda mnohem snadněji tuhne, má lepší chuť a potěší krásným leskem.

Teplota temperace pro jednotlivé druhy čokolád je následující:

  • tmavá čokoláda – 45 až 50 °C,
  • mléčná čokoláda – 40 až 45 °C,
  • bílá čokoláda – 38 až 40 °C.

Většina čokolád, které najdete v nabídce obchodů, už temperovaná je, ale jen při teplotě od 28 do 32 °C. To je důvod, proč po rozpuštění ve vodní lázni a následném použití nebývá tak krásná.

Jaká je nejlepší čokoláda na temperování?

Na temperování byste měli použít kvalitní čokoládu, která má vysoký obsah kakaa. Ideálně nad 70 %. Levné druhy obsahují příliš mnoho různých přísad. Kvůli nim byste nemuseli dosáhnout tak dobrých výsledků.

Jak temperovat čokoládu?

Čokoládu můžete temperovat ve vodní lázni i v mikrovlnce. Většina profesionálů používá první možnost, protože si během ní mohou mnohem lépe kontrolovat teplotu.

  1. Čokoládu nasekejte nebo nastrouhejte na co nejjemnější kousky.
  2. Dvě třetiny hoblin nasypte do hrnce nebo misky a začněte čokoládu zahřívat. Teplotu sledujte pomocí teploměru.
  3. Když se čokoláda rozpustí a dosáhne požadované teploty, odstavte ji. Přidejte zbylé hobliny a počkejte, až teplota klesne na 27 až 28 °C u tmavé čokolády, 26 až 27 °C u mléčné čokolády a 25 až 26 °C u bílé čokolády.
  4. Poté čokoládu vraťte zpět do vodní lázně a znovu ji zahřejte. V této fázi je však maximální teplota nižší než při prvním zahřívání – 31 až 32 °C u tmavé čokolády, 29 až 30 °C u mléčné čokolády a 28 až 29 °C u bílé čokolády.
  5. Po rozpuštění čokolády a dosažení potřebné teploty ji stáhněte z ohně a můžete ji použít na koláče, dezerty, palačinky a další.

Potřebujete čokoládovou polevu, ale nechce se vám pouštět do temperace? Vyzkoušejte jeden z níže uvedených osvědčených receptů.

1. 3 tipy na čokoládovou polevu, která se při krájení neláme

Už se Vám jistě stalo, že jste napekli krásný dort nebo úhledné řezy a při krájení se Vám polámala čokoláda a zkazilo to celý dojem.

Recept najdete ZDE

Recept 3 tipy na čokoládovou polevu, která se při krájení neláme

2. Výborný recept na lesklou čokoládovou polevu

Už jste vyzkoušeli spoustu receptů na čokoládové polevy, ale každá se lámala nebo když ztuhla nebyla krásné lesklá a jednotná? Vyzkoušejte jeden z těchto dvou receptů na luxusní čokoládovou polevu, která bude krásně lesklá a při krájení se nebude lámat.

Recept najdete ZDE

Výborný recept na lesklou čokoládovou polevu

3. Čokoládová poleva na dorty

Domácí čokoládová poleva, vhodná ke zdobení různých zákusků. Autor: Simonka

Recept najdete ZDE

Recept Čokoládová poleva na dorty

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář