Čokoládová poleva je jednou z nejoblíbenějších. Polévají se s ní všechny druhy dezertů od vánočního cukroví až po různé řezy. Navzdory její oblíbenosti s ní však mnozí bojují. Často totiž nechce ztuhnout nebo není lesklá. Trápí vás tyto problémy? V tom případě vyzkoušejte jeden trik, který používají profesionální cukráři.
Čokoládová poleva je jednou z nejoblíbenějších. Polévají se s ní všechny druhy dezertů od vánočního cukroví až po různé řezy. Navzdory její oblíbenosti s ní však mnozí bojují. Často totiž nechce ztuhnout nebo není lesklá. Trápí vás tyto problémy? V tom případě vyzkoušejte jeden trik, který používají profesionální cukráři.
Tajemství lesklé polevy, která rychle ztuhne, spočívá v tzv. temperaci. To znamená zahřátí čokolády na požadovanou teplotu (ta se mění v závislosti na druhu čokolády), její ochlazení a následné opětovné zahřátí. Takovou úpravou se kakaové máslo stabilizuje, díky čemuž čokoláda mnohem snadněji tuhne, má lepší chuť a potěší krásným leskem.
Teplota temperace pro jednotlivé druhy čokolád je následující:
Většina čokolád, které najdete v nabídce obchodů, už temperovaná je, ale jen při teplotě od 28 do 32 °C. To je důvod, proč po rozpuštění ve vodní lázni a následném použití nebývá tak krásná.
Na temperování byste měli použít kvalitní čokoládu, která má vysoký obsah kakaa. Ideálně nad 70 %. Levné druhy obsahují příliš mnoho různých přísad. Kvůli nim byste nemuseli dosáhnout tak dobrých výsledků.
Čokoládu můžete temperovat ve vodní lázni i v mikrovlnce. Většina profesionálů používá první možnost, protože si během ní mohou mnohem lépe kontrolovat teplotu.
Potřebujete čokoládovou polevu, ale nechce se vám pouštět do temperace? Vyzkoušejte jeden z níže uvedených osvědčených receptů.
1. 3 tipy na čokoládovou polevu, která se při krájení neláme
Už se Vám jistě stalo, že jste napekli krásný dort nebo úhledné řezy a při krájení se Vám polámala čokoláda a zkazilo to celý dojem.
2. Výborný recept na lesklou čokoládovou polevu
Už jste vyzkoušeli spoustu receptů na čokoládové polevy, ale každá se lámala nebo když ztuhla nebyla krásné lesklá a jednotná? Vyzkoušejte jeden z těchto dvou receptů na luxusní čokoládovou polevu, která bude krásně lesklá a při krájení se nebude lámat.
3. Čokoládová poleva na dorty
Domácí čokoládová poleva, vhodná ke zdobení různých zákusků. Autor: Simonka
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě