Kachní a husí hody se tradičně konají po celý říjen a listopad. Někteří si vychutnávají dokonale propečené maso v restauracích, jiní se rozhodnou připravit ho doma. Pokud patříte do druhé skupiny a chtěli byste své rodině připravit to nejlepší pohoštění, rádi vám s tím pomůžeme.
Kachní a husí hody se tradičně konají po celý říjen a listopad. Někteří si vychutnávají dokonale propečené maso v restauracích, jiní se rozhodnou připravit ho doma. Pokud patříte do druhé skupiny a chtěli byste své rodině připravit to nejlepší pohoštění, rádi vám s tím pomůžeme.
Kachní hody jsou tradicí, jejíž historie sahá hluboko do středoevropské kuchyně. Tento gurmánský svátek je spojený s podzimem zejména proto, že kachny jsou v tomto období nejlepší a nejšťavnatější. Na stolech se nejčastěji objevují s dušeným zelím a kupovaným nebo domácím knedlíkem, který se v některých oblastech nahrazuje lokšemi.
V minulosti byly tyto hody především o jídle. Rodiny chovaly kachny na dvoře, díky čemuž pro ně znamenaly dostupný a levný zdroj kvalitního masa. Nemluvě o tom, že lidé si uměli vypěstovat i další suroviny, z nichž následně připravovali přílohy.
Dnes se význam kachních hodů mírně změnil. Kromě jídla je hlavní myšlenkou také setkání s rodinou a přáteli u jednoho stolu a trávení příjemných chvil. Někteří dokonce hody spojují s degustací vína, které se ke kachnímu masu výborně hodí.
Pečení kachny není žádná věda. Abyste však dosáhli těch nejlepších výsledků, musíte dbát na několik menších detailů.
Zdroj: Unsplash.com
Z pečené kachny se nejčastěji snědí prsa a stehna, která mají nejvíce masa a křupavé kůže. Co však dělat s ostatními částmi? Z vnitřností se dá připravit rychlé rizoto. Stačí je jen opéct na troše oleje nebo sádla spolu s cibulí a dobře je ochutit. Poté k nim přidejte zeleninu podle chuti, vše podlijte vývarem a chvíli duste. Když bude zelenina hotová, přidejte ji spolu s vnitřnostmi k uvařené rýži a sytý oběd máte hotový.
Z hřbetu a křídel, kde obvykle není moc masa, můžete připravit vývar. Kachnu nejprve očistěte a důkladně osušte. Následně ji rozporcujte a části, které chcete péct, vložte do pekáče. Ostatní dejte do hrnce spolu s kořenovou zeleninou a začněte vařit polévku.
Zůstalo vám hodně masa ze stehen nebo jiných částí kachny? Natrhejte ho a přidejte třeba ke grilované zelenině, čímž si připravíte chutný oběd nebo večeři. Maso má ale obecně široké využití a přidat ho můžete i do rizota, těstovin nebo tortill.
1. Kachní prsa na medu s červeným zelím a jemným bramborovým knedlíkem
Jen co jsme zdárně vyškrábli z mísy poslední sousta bramborového salátu, už je tu další dobrota... Autor: Danka
2. Pečené kachní čtvrtky na kmínu
Zaměnila jsem klasické kuřecí nohy za kachní čtvrtky. Pouze sůl, kmín a voda na podlévání. Nic jiného vám netřeba. Já osobně nemám ráda ani pepř na kachně, proto ho nepřidávám, ale komu nevadí, může klidně přidat. K tomu jako příloha samozřejmě dušené zelí a domácí knedlík. Autor: Naďa I. (Rebeka)
3. Pomalu pečená kachna
Pomalu pečená kachna. Podáváme s červeným nebo bílým zelím (nebo obojím) a jakýmkoliv knedlíkem ... kynutým, houskovým, bramborovým nebo s lokšemi.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě