NejRecept.cz Maso Kachní maso Dokonalé kachní hody u vás doma. Díky těmto tipům bude kachna křupavá a šťavnatá.
Dokonalé kachní hody u vás doma. Díky těmto tipům bude kachna křupavá a šťavnatá.
Recept Dokonalé kachní hody u vás doma. Díky těmto tipům bude kachna křupavá a šťavnatá.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Kachní a husí hody se tradičně konají po celý říjen a listopad. Někteří si vychutnávají dokonale propečené maso v restauracích, jiní se rozhodnou připravit ho doma. Pokud patříte do druhé skupiny a chtěli byste své rodině připravit to nejlepší pohoštění, rádi vám s tím pomůžeme.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   17.10.2024

Dokonalé kachní hody u vás doma. Díky těmto tipům bude kachna křupavá a šťavnatá.

Kachní a husí hody se tradičně konají po celý říjen a listopad. Někteří si vychutnávají dokonale propečené maso v restauracích, jiní se rozhodnou připravit ho doma. Pokud patříte do druhé skupiny a chtěli byste své rodině připravit to nejlepší pohoštění, rádi vám s tím pomůžeme.

Oblíbená každoroční tradice

Kachní hody jsou tradicí, jejíž historie sahá hluboko do středoevropské kuchyně. Tento gurmánský svátek je spojený s podzimem zejména proto, že kachny jsou v tomto období nejlepší a nejšťavnatější. Na stolech se nejčastěji objevují s dušeným zelím a kupovaným nebo domácím knedlíkem, který se v některých oblastech nahrazuje lokšemi.

V minulosti byly tyto hody především o jídle. Rodiny chovaly kachny na dvoře, díky čemuž pro ně znamenaly dostupný a levný zdroj kvalitního masa. Nemluvě o tom, že lidé si uměli vypěstovat i další suroviny, z nichž následně připravovali přílohy.

Dnes se význam kachních hodů mírně změnil. Kromě jídla je hlavní myšlenkou také setkání s rodinou a přáteli u jednoho stolu a trávení příjemných chvil. Někteří dokonce hody spojují s degustací vína, které se ke kachnímu masu výborně hodí.

Tipy, jak upéct kachnu, aby byla dokonalá

Pečení kachny není žádná věda. Abyste však dosáhli těch nejlepších výsledků, musíte dbát na několik menších detailů.

  • Při přípravě kachny používejte jen kvalitní suroviny, které zaručí tu nejlepší chuť.
  • Kachnu před pečením očistěte, umyjte a důkladně osušte. Následně ji zevnitř i zvenku nasolte.
  • Kachna bude nejlépe chutnat, když ji nasolíte den předem a přes noc ji necháte odpočívat.
  • Pokud chcete chuť kachny zintenzivnit, můžete použít mletý černý pepř nebo kmín. Vyhýbejte se však různým kořenícím směsím.
  • Kachna se dá péct vcelku nebo po částech. Většina lidí volí první možnost. V takovém případě ji vložte do pekáče břichem nahoru a nezapomeňte ji podlít trochou vody. Po hodině kachnu otočte a pečte dál.
  • Pro ještě lepší a výraznější chuť můžete vodu nahradit červeným vínem.
  • Chuť výsledného pokrmu podpoří i ovoce, které můžete položit okolo nebo kachnu jím naplnit. Kachna si výborně rozumí s jablky a hruškami.
  • Ideální teplota na pečení kachny je od 180 °C do 200 °C.
  • Délka pečení kachny závisí hlavně na její velikosti. Obvykle platí, že na 1 kg se počítá 1 hodina.
  • Extra křupavost dodá kachně mléko. Těsně před dopečením (20 až 30 minut) ji jím proto jemně potřete.
  • Před podáváním nechte kachnu alespoň 20 minut odpočívat pod alobalem.

Příprava receptu Dokonalé kachní hody u vás doma. Díky těmto tipům bude kachna křupavá a šťavnatá., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Jak využít celou kachnu?

Z pečené kachny se nejčastěji snědí prsa a stehna, která mají nejvíce masa a křupavé kůže. Co však dělat s ostatními částmi? Z vnitřností se dá připravit rychlé rizoto. Stačí je jen opéct na troše oleje nebo sádla spolu s cibulí a dobře je ochutit. Poté k nim přidejte zeleninu podle chuti, vše podlijte vývarem a chvíli duste. Když bude zelenina hotová, přidejte ji spolu s vnitřnostmi k uvařené rýži a sytý oběd máte hotový.

Z hřbetu a křídel, kde obvykle není moc masa, můžete připravit vývar. Kachnu nejprve očistěte a důkladně osušte. Následně ji rozporcujte a části, které chcete péct, vložte do pekáče. Ostatní dejte do hrnce spolu s kořenovou zeleninou a začněte vařit polévku.

Zůstalo vám hodně masa ze stehen nebo jiných částí kachny? Natrhejte ho a přidejte třeba ke grilované zelenině, čímž si připravíte chutný oběd nebo večeři. Maso má ale obecně široké využití a přidat ho můžete i do rizota, těstovin nebo tortill.

1. Kachní prsa na medu s červeným zelím a jemným bramborovým knedlíkem

Jen co jsme zdárně vyškrábli z mísy poslední sousta bramborového salátu, už je tu další dobrota... Autor: Danka

Recept najdete ZDE

Recept Kachní prsa na medu s červeným zelím a jemným bramborovým knedlíkem

2. Pečené kachní čtvrtky na kmínu

Zaměnila jsem klasické kuřecí nohy za kachní čtvrtky. Pouze sůl, kmín a voda na podlévání. Nic jiného vám netřeba. Já osobně nemám ráda ani pepř na kachně, proto ho nepřidávám, ale komu nevadí, může klidně přidat. K tomu jako příloha samozřejmě dušené zelí a domácí knedlík. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Recept najdete ZDE

Recept Pečené kachní čtvrtky na kmínu

3. Pomalu pečená kachna

Pomalu pečená kachna. Podáváme s červeným nebo bílým zelím (nebo obojím) a jakýmkoliv knedlíkem ... kynutým, houskovým, bramborovým nebo s lokšemi.

Recept najdete ZDE

Recept Pomalu pečená kachna

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář