NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Dokonalé náplně do vánočního cukroví. Takto se vyhnete hrudkám, řídké konzistenci a dalším chybám.
Dokonalé náplně do vánočního cukroví. Takto se vyhnete hrudkám, řídké konzistenci a dalším chybám.
Recept Dokonalé náplně do vánočního cukroví. Takto se vyhnete hrudkám, řídké konzistenci a dalším chybám.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Linecké cukroví plníme marmeládou, pařížské rohlíčky máslovým krémem a nepečené košíčky ořechovou, makovou nebo jakoukoli jinou sladkou směsí. Náplní do vánočního cukroví je nespočet. Aby byly ale chutné, je důležité vědět, jakým chybám se vyvarovat.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   19.11.2024

Dokonalé náplně do vánočního cukroví. Takto se vyhnete hrudkám, řídké konzistenci a dalším chybám.

Linecké cukroví plníme marmeládou, pařížské rohlíčky máslovým krémem a nepečené košíčky ořechovou, makovou nebo jakoukoli jinou sladkou směsí. Náplní do vánočního cukroví je nespočet. Aby byly ale chutné, je důležité vědět, jakým chybám se vyvarovat.

Když se náplň drolí

S tímto problémem se můžete setkat u makových, ořechových a kakaových náplní, které se pak nedají dobře zpracovat. Důvodem je většinou nedostatek tekutiny, kvůli čemuž se suché ingredience nespojí. Abyste tomu předešli, přidejte do směsi trochu vody, mléka nebo rumu.

Dávejte si však pozor. Tekutiny stačí obvykle jen malé množství. Přidávejte ji proto postupně.

Příliš řídká konzistence

Přesný opak prvního problému. V tomto případě jde o příliš velké množství tekutiny. Pokud jste přilili moc mléka nebo vody, jediným řešením je přidat do směsi více suchých ingrediencí – například máku nebo ořechů.

Vhodné jsou také mleté dětské piškoty, krupice nebo škrob. Tyto tři suroviny jsou ideální i do tvarohové náplně, která někdy zřídne kvůli cukru nebo nesprávnému vyšlehání.

Příprava receptu Dokonalé náplně do vánočního cukroví. Takto se vyhnete hrudkám, řídké konzistenci a dalším chybám., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Problémem může být i příliš mnoho cukru

K oslazení náplně se obvykle používá krystalový, moučkový, vanilkový nebo skořicový cukr. Sladidlo je sice důležité, ale nesmí se to s ním přehánět. Příliš velké množství cukru se nemusí rozpustit, a tak byste mohli cítit jeho krystalky při konzumaci cukroví.

Komplikace způsobí i vaše netrpělivost

Připravili jste náplň a chcete jí cukroví ihned plnit? Děláte velkou chybu. Mnoho krémů a náplní potřebuje alespoň hodinu na vychladnutí, ztuhnutí a získání pevné konzistence. V opačném případě nemusí držet tvar a z vánočního cukroví může vytéct.

Dále se ujistěte, že koláče, které chcete plnit, jsou vychladlé. I vlažné těsto může krém rozpustit a zkazit výsledek.

A co s hrudkami?

V máslovém krému se občas objeví hrudky, které vznikají kvůli nekvalitním surovinám, nesprávné teplotě jednotlivých ingrediencí nebo nevhodnému receptu. K jejich odstranění můžete vyzkoušet několik osvědčených metod:

  • Pára – sražený krém zahřejte nad parou. Poté ho stáhněte z vodní lázně a znovu vyšlehejte.
  • Teplý olej – přidávejte ho do krému postupně a za stálého míchání. Dohlédněte na to, aby olej byl jen teplý, ne horký.
  • Mikrovlnka – krém na krátkou dobu (ideálně 30 sekund) ohřejte v mikrovlnce a znovu vyšlehejte.

Nepokoušejte se suroviny nahrazovat

Nejlepších výsledků dosáhnete, když při přípravě náplně použijete všechny suroviny z receptu. Pokud některé vynecháte nebo je nahradíte jinými, může se stát, že náplň nebude mít správnou konzistenci ani chuť.

TIP: Pokud chcete některé suroviny vyměnit, zkuste recept připravit jen v malém množství. Když se nepodaří, nebudete muset vyhodit celou dávku.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář