Linecké cukroví plníme marmeládou, pařížské rohlíčky máslovým krémem a nepečené košíčky ořechovou, makovou nebo jakoukoli jinou sladkou směsí. Náplní do vánočního cukroví je nespočet. Aby byly ale chutné, je důležité vědět, jakým chybám se vyvarovat.
Linecké cukroví plníme marmeládou, pařížské rohlíčky máslovým krémem a nepečené košíčky ořechovou, makovou nebo jakoukoli jinou sladkou směsí. Náplní do vánočního cukroví je nespočet. Aby byly ale chutné, je důležité vědět, jakým chybám se vyvarovat.
S tímto problémem se můžete setkat u makových, ořechových a kakaových náplní, které se pak nedají dobře zpracovat. Důvodem je většinou nedostatek tekutiny, kvůli čemuž se suché ingredience nespojí. Abyste tomu předešli, přidejte do směsi trochu vody, mléka nebo rumu.
Dávejte si však pozor. Tekutiny stačí obvykle jen malé množství. Přidávejte ji proto postupně.
Přesný opak prvního problému. V tomto případě jde o příliš velké množství tekutiny. Pokud jste přilili moc mléka nebo vody, jediným řešením je přidat do směsi více suchých ingrediencí – například máku nebo ořechů.
Vhodné jsou také mleté dětské piškoty, krupice nebo škrob. Tyto tři suroviny jsou ideální i do tvarohové náplně, která někdy zřídne kvůli cukru nebo nesprávnému vyšlehání.
Zdroj: Unsplash.com
K oslazení náplně se obvykle používá krystalový, moučkový, vanilkový nebo skořicový cukr. Sladidlo je sice důležité, ale nesmí se to s ním přehánět. Příliš velké množství cukru se nemusí rozpustit, a tak byste mohli cítit jeho krystalky při konzumaci cukroví.
Připravili jste náplň a chcete jí cukroví ihned plnit? Děláte velkou chybu. Mnoho krémů a náplní potřebuje alespoň hodinu na vychladnutí, ztuhnutí a získání pevné konzistence. V opačném případě nemusí držet tvar a z vánočního cukroví může vytéct.
Dále se ujistěte, že koláče, které chcete plnit, jsou vychladlé. I vlažné těsto může krém rozpustit a zkazit výsledek.
V máslovém krému se občas objeví hrudky, které vznikají kvůli nekvalitním surovinám, nesprávné teplotě jednotlivých ingrediencí nebo nevhodnému receptu. K jejich odstranění můžete vyzkoušet několik osvědčených metod:
Nejlepších výsledků dosáhnete, když při přípravě náplně použijete všechny suroviny z receptu. Pokud některé vynecháte nebo je nahradíte jinými, může se stát, že náplň nebude mít správnou konzistenci ani chuť.
TIP: Pokud chcete některé suroviny vyměnit, zkuste recept připravit jen v malém množství. Když se nepodaří, nebudete muset vyhodit celou dávku.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě