Velikonoce si mnozí spojují nejen s odpočinkem, setkáváním blízkých a návštěvou kostela, ale také s dobrým jídlem. To během těchto svátků nesmí chybět na žádném slavnostně prostřeném stole. Přemýšlíte, co všechno byste měli nachystat na nadcházející svátky? Na tyto dezerty, chuťovky a hlavní jídla určitě nezapomínejte.
Velikonoce si mnozí spojují nejen s odpočinkem, setkáváním blízkých a návštěvou kostela, ale také s dobrým jídlem. To během těchto svátků nesmí chybět na žádném slavnostně prostřeném stole. Přemýšlíte, co všechno byste měli nachystat na nadcházející svátky? Na tyto dezerty, chuťovky a hlavní jídla určitě nezapomínejte.
Kynuté koláče patří mezi klasiku, která během Velikonoc nechybí v žádné domácnosti. Základ představuje mazanec. Ten podle zvyků připomíná chléb, který lámal Ježíš při poslední večeři. Právě proto byste si z něj měli během velikonoční večeře odlamovat, resp. odtrhávat menší kousky.
Mazanec se dá připravit na různé způsoby. Nadýchané sladké těsto chutná perfektně například se sušenými rozinkami nebo kousky čokolády. Připravit si ho můžete podle tohoto receptu.
Spolu s mazancem nesmí chybět ani záviny plněné mákem, ořechy či kakaem, jidáše, různé pletenky či dokonce beránci, kteří se kromě jednoduchého třeného těsta často pečou i z toho kynutého.
Na velikonoční slavnostní tabuli mají své vyhrazené místo i zákusky. Punčové řezy, dobošové řezy, krémové rolády, mrkvový dort, oblíž prst či opilý Izidor jsou jen zlomkem toho, co v minulosti dělaly a dodnes dělají mnohé domácnosti.
Tradiční zákusky v současnosti doplňují různé modernější ve formě cheesecakeů, tiramisu, ovocných či pudinkových pohárů, muffinů nebo cupcakeů. V rámci dezertů nemáte téměř žádné omezení. Je jen na vás a vašich preferencích, co se rozhodnete připravit.
Dezerty a kynuté koláče jsou jen jednou (tou sladkou) stránkou velikonočního menu. Spolu s nimi byste měli myslet i na slané pokrmy. Co připravit v tomto směru?
K tradičním pokrmům patří velikonoční hrudka, která se zpravidla dělá naslano, ale když do ní přidáte místo soli cukr a sušené ovoce, můžete ji klidně připravit i nasladko. Dále je populární velikonoční nádivka, uzené maso, majonézový salát, plněná vejce a vaječná roláda. Oblíbená je také sýrová roláda, domácí huspenina či šunkové rolky. A někde se dokonce podle starých zvyků peče skopové maso.
Zdroj: Unsplash.com
Nevíte, jaké nápoje zakomponovat do svého velikonočního menu? Není třeba se ničeho obávat. Z těch alkoholických se v minulosti podávala pálenka nebo víno. Tato tradice se zachovala dodnes. Pokud byste však chtěli hostům nabídnout něco extra, můžete nahlédnout do naší kategorie míchaných drinků, kde najdete velké množství inspirace.
Každý den Velikonoc je mírně odlišný a charakteristický jinými zvyky a tradicemi. Například na Zelený čtvrtek se zpravidla konzumuje něco zeleného, co má přinést zdraví po celý rok. Velký pátek je zase charakteristický přísným půstem. Jíst byste během něj měli bezmasité a spíše jednoduché pokrmy. Jí se třikrát denně, přičemž pouze jednou se můžete najíst dosyta.
Bílá sobota je prvním dnem po 40-denním postním období. V minulosti však byla pro mnohé stále dnem půstu. Lidé sice jedli více než na Velký pátek, ale vyhýbali se masu, těžkým jídlům a někteří i alkoholu.
Velikonoční neděle a pondělí už byly plné dobrých jídel. Jedlo se všechno, co jsme zmínili výše – kynuté koláče, uzeniny, maso na různé způsoby, velikonoční hrudky a mnoho dalšího.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě