Mnoho z nás si Velikonoce nedokáže představit bez rodinných tradic, které nás spojují a těší každý rok. Pečení velikonočního beránka je jednou z takových tradičních aktivit, kterou byste si neměli nechat ujít. Pokud se chcete pustit do pečení, neváhejte a inspirujte se. Najdete zde praktické tipy, osvědčené recepty a zajímavé varianty této lahodné pochoutky.
Mnoho z nás si Velikonoce nedokáže představit bez rodinných tradic, které nás spojují a těší každý rok. Pečení velikonočního beránka je jednou z takových tradičních aktivit, kterou byste si neměli nechat ujít. Pokud se chcete pustit do pečení, neváhejte a inspirujte se. Najdete zde praktické tipy, osvědčené recepty a zajímavé varianty této lahodné pochoutky.
Na Velikonoce se můžete setkat se sladkými beránky různých tvarů. Zejména v dřívějších dobách byly využívány dvoudílné kameninové formy, ze kterých vznikali krásní beránci. V dnešní době už jsou však používány spíše teflonové či silikonové formy, se kterými je pečení beránka mnohem jednodušší.
Kromě toho se však nabízí i další řešení – upéct si beránka zcela bez formy. Nemusíte tak řešit shánění vhodné formy. Jde sice o trochu netradiční řešení, ovšem jistě si pochutnáte. Vyzkoušejte beránka z kynutého těsta. Stačí vytvořit z těsta šneky a ty vyskládat na plech do přibližného tvaru beránčího těla. Pak už jen stačí přidat nohy a hlavu, kterou můžete ozdobit třeba rozinkami.
Formy z dřívějších dob jsou pro mnoho lidí v kuchyni strašákem, ovšem umožňují přípravu nádherného beránka, který má navíc vytvarovaná i záda. Pokud vás tedy láká využít takovou formu, je klíčové ji důkladně vymazat. Zaměřte se zejména na oblast čumáku a uší – právě ty se při vyklápění nejčastěji odlamují. Vhodné je máslo a následné vysypání hrubou moukou, případně strouhankou či krupičkou. Vyzkoušet můžete i strouhaný kokos nebo mleté oříšky. Ty navíc dodají jedinečnou chuť.
Dá se říci, že pro přípravu beránka neexistuje jeden vhodný typ těsta. Výběr je tak v podstatě neomezený – záleží na tom, co máte rádi. Oblíbenou volbou jsou různá bábovková těsta, tvarohová, mandlová, piškotová a mnoho dalších. Vyzkoušet můžete různé varianty a objevit tu nejlepší.
Ať už se rozhodnete pro jakékoli těsto, je dobré používat polohrubou mouku. Ta totiž dokáže lépe držet tvar po upečení. Nezapomínejte na prosátí – provzdušní se tak a těsto bude nadýchanější.
Někdo má beránka rád zcela obyčejného, možná lehce poprášeného cukrem, či s mašlí kolem krku. Ovšem možnosti zdobení jsou v podstatě neomezené. Záleží pouze na vaší kreativitě. Oblíbenou volbou je čokoládová poleva, hnědá či bílá. Ovšem pokud si chcete pořádně vyhrát, můžete beránka ozdobit i krémem nebo sněhem z bílků.
Pro zdobení hlavy jsou pak využívány také různé možnost. Jako oči a nos můžete použít rozinky, ale i kandované ovoce, lentilky, či je jednoduše domalovat polevou – čokoládovou nebo barevnou.
Snaha upéct dokonalého beránka může být mnohdy až stresující. Vzhledem k tomu, že v této době jsou využívány již spíše moderní formy s nepřilnavými povrchy, problémy s vyklápěním a rozlamováním těsta nebývají tak časté.
Jednou ze starostí, které však zůstávají, je popraskání těsta. K tomu nejčastěji dochází proto, že jste použili příliš mnoho kypřidla. Na půl kila mouky stačí jeden kypřicí prášek, tedy 13 gramů. Piškotové těsto se dokonce obejde i bez kypřidla, jelikož těsto je nadýchané díky vyšlehaným bílkům.
Pečený beránek je sladkým symbolem Velikonoc, který by neměl chybět na vašem stole. Nabízí se řada různých variant – stačí si jen vybrat a pustit se do přípravy. Díky praktickým tipům to hravě zvládnete.
Nejlepší recepty na velikonočního beránka naleznete níže
1. Šnekový beránek - velikonoční pečení
Tak toto je bomba. Skvělý nápad na beránka bez formy. Pečete na plechu z kynutého těsta a vyhrajete se s těstem dokonale. Zapojit do pečení můžete i děti, určitě vám pomohou a hlavně se zabavíte. Na oči a nos jsem použila rozinky a nakolik nemám ráda v těste rozinky, tak jsem je vynechala. Vy klidně přidejte. Autor: Triniti
2. Velikonoční beránek s čokoládou
Nepřipravit beránka na Velikonoce je dá se říci hřích. Vynikající jemný, křehký piškotový beránek s kousky čokolády. Určitě vyzkoušejte. Při tomto receptu se mi ještě nestalo, aby se po vyklopení prolomil nebo nějaká část zůstala ve formě. Autor: Triniti
3. Tvarohový velikonoční beránek
Tvarohový beránek, který nesmí chybět u nás doma na velikonočním stole. Stále se pak doma natahujeme, kdo ho nadkrojí, protože každému se velmi nechce ukrojit beránkovi hlavu nebo zadeček. Je to takové docela vtipné, ale chuťově je tak fantastický, že jsem dostala na něj chuť i právě teď, i když je ještě docela dost před Velikonocemi. Autor: Triniti
4. Šlehačkový beránek - podle maminčina receptu
Nejlepší recepty jsou od našich rodičů, starých rodičů, protože si je pamatuje každý a chuťově jsou samozřejmě nejlepší. Už několik krát jsem se pokusila připravit i já velikonočního beránka, ale nikdy mi nevyšel tak jako mé mamince. Samozřejmě chuťově byl fajn, ale něco tomu chybělo. Asi ta láska, se kterou to moje mamka dělá :) Autor: Helena
5. Piškotový beránek na Velikonoce za 30 Kč
Levněji a rychleji už to nejde :) Veselé Velikonoce! Aktualizace: Recept je z roku 2016 kde jsem uvedla cenu 15 Kč. Vzhledem k dnešním cenám ji samozřejmě navýším, ale 30 Kč je stále velmi přijatelná částka na upečení velikonočního beránka. Autor: Lacusin
6. Velikonoční pečivo OVEČKY bez formy na pečení
I na Velikonoce se dají připravit krásné ovečky bez formičky. Jednoduché pohoštění pro hosty z dostupných surovin, které najdete i u Vás doma. Autor: Triniti
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě