Sušené houby se během vánočních svátků používají v mnohem větším množství než v jiných měsících. Přidávají se do zelňačky a vaří se z nich mnohé polévky a omáčky. Aby byl však výsledný pokrm chutný, musíte vědět, jak s nimi pracovat. Často totiž mohou zhořknout.
Sušené houby se během vánočních svátků používají v mnohem větším množství než v jiných měsících. Přidávají se do zelňačky a vaří se z nich mnohé polévky a omáčky. Aby byl však výsledný pokrm chutný, musíte vědět, jak s nimi pracovat. Často totiž mohou zhořknout.
Důvodů, proč mají sušené houby hořkou chuť, je několik. Mnohokrát za to může sušení v troubě při vysokých teplotách. Houby v takových případech ztrácejí svou výživovou hodnotu a chuť, což může vést k lehce hořkému podtónu.
Dále je problémem nesprávné skladování na vlhkém místě nebo v prostoru bez přístupu vzduchu, případně příliš dlouhé skladování. Sušené houby sice vydrží dlouho, ale několik let staré plody byste již neměli používat. Kromě toho, že jejich chuť není nejlepší, se mohou snadno rozdrobit. A prášek ze starých hub v zelňačce určitě nechcete.
V neposlední řadě může hořkou chuť způsobit i špatná kvalita hub. Před sušením proto houby dobře zkontrolujte a zjistěte, zda nejsou napadeny plísněmi nebo jinými škůdci.
Zdroj: Pexels.com
Houby s hořkou chutí mohou zkazit nejedno jídlo. Dobrou zprávou však je, že tomuto problému se můžete velmi jednoduše vyhnout hned několika triky. Nejlepším z nich je kombinace dvou bobkových listů a cibule nakrájené na čtvrtky. Tyto suroviny stačí přidat k sušeným houbám, zalít je vodou a následně použít v receptu. Po hořkosti nebude ani stopy.
Proti hořkosti efektivně bojuje také mléko, kefír nebo podmáslí, které rovněž podpoří vůni hub a zaručí jemnou chuť.
Délka máčení hub závisí hlavně na jejich množství a velikosti. Obvykle je však stačí vložit do vody, mléka, kefíru nebo jiné tekutiny na půl až jednu hodinu před vařením. Během této doby nasáknou vlhkost, budou měkké a jídlo skvěle ochutí.
Namočené sušené houby sceďte. Pokud jsou příliš nasáklé tekutinou, můžete je jemně vymačkat. Poté je opatrně propláchněte, abyste odstranili případné nečistoty, a použijte je při přípravě polévky, omáčky nebo jakéhokoli jiného pokrmu.
Plánujete vánoční menu a chtěli byste si uvařit něco ze sušených hub? Inspirujte se našimi recepty.
1. Tradiční recept na nepřekonatelnou zelňačku z téměř 100 let staré kuchařské knihy.
Tento recept je na tradiční zelňačku, která je sváteční pochoutkou a často se podává během Vánoc. Je to bohatá a sytá polévka připravovaná z kysaného zelí, uzeného masa, různých druhů masa a koření. Tato stoletá receptura je velmi oblíbená a na vánočním stole se na ni všichni těší. Recept je ze staré kuchařské knihy z před 100 let.
2. Zelňačka bez zahušťování
Výborná polévka z uzených žeber, kysaného zelí bez použití mouky na zahuštění. Dobrou chuť!
3. Vánoční kapustnica s houbami a domácí klobásou
Naše tradiční vánoční polévka. Miluji zelí a co vy? Přidáváme i klobásku, vynikající domácí .... tu dělává můj tchán doma v udírně na zahradě. Už se nemohu dočkat letošní, klobásky už visí na dřívku v komoře a suší se. Autor: Triniti
4. Marikovská fazolová zelňačka. Tradiční záhorácký recept.
Tento recept na zelňačku máme obzvlášť rádi. V jednom hrnci se setká vepřové masíčko, uzené masíčko, kysané zelí, voňavé houby, sušené švestky a fazole, prostě samé dobroty. Polévka je velmi sytá a plná živin, můžete ji podávat také jako hlavní chod.
5. Zelná polévka s protlakem
Už se těšíte na tradiční poctivou zelňačku na Štědrý den? Inspirujte se tímto receptem. Je skvělý a chutný.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě