Před několika týdny jste naložili kysané zelí, abyste ho měli připravené na svátky a mohli z něj vařit chutnou vánoční zelňačku. Problém ale je, že když jste ho ochutnali, zjistili jste, že není dobré a má hořký podtón. Proč se to stalo a co se zelím udělat?
Před několika týdny jste naložili kysané zelí, abyste ho měli připravené na svátky a mohli z něj vařit chutnou vánoční zelňačku. Problém ale je, že když jste ho ochutnali, zjistili jste, že není dobré a má hořký podtón. Proč se to stalo a co se zelím udělat?
Důvodů, proč zelí hořkne, je hned několik. Obvykle za to může:
TIP: Hořkost může způsobovat i nesprávný druh zelí nebo jeho proplachování v teplé vodě před naložením.
Důvod, proč je zelí hořké, už znáte, a v budoucnu budete vědět, čemu se vyhnout. Co ale dělat s tím, které máte právě doma? Nevyhazujte ho. Existuje několik řešení, která vám pomohou.
S hořkostí i příliš kyselou chutí si velmi dobře poradí syrové zelí. To stačí nastrouhat a přidat k naloženému v poměru 2:1. Následně počkejte alespoň dva dny a zelí ochutnejte. Nepříjemná hořkost by měla zmizet.
Propláchnutí je poslední možným řešením, ke kterému byste měli přistoupit až poté, co vyzkoušíte jiné metody. Voda je totiž účinná a dokáže zelí zbavit nepříjemné chuti, ale zároveň ho připraví o důležité vitamíny a kyselinu mléčnou.
Nemluvě o tom, že zelí nebude ani tak výrazné a v pokrmu se může snadno ztratit.
Tato metoda je vhodná jen tehdy, když zelí není příliš hořké a má pouze mírně hořký podtón. V takovém případě ho můžete klidně použít v pokrmu. Ideálně v takovém, který se vaří déle a obsahuje další výrazné ingredience, které hořkost přebijí. Skvělým příkladem je vánoční zelňačka.
Pokud se ji chystáte na svátky vařit, ale nemáte žádný osvědčený recept, inspirujte se těmi našimi:
1. Zelňačka bez zahušťování
Výborná polévka z uzených žeber, kysaného zelí bez použití mouky na zahuštění. Dobrou chuť!
2. Tradiční recept na nepřekonatelnou zelňačku z téměř 100 let staré kuchařské knihy.
Tento recept je na tradiční zelňačku, která je sváteční pochoutkou a často se podává během Vánoc. Je to bohatá a sytá polévka připravovaná z kysaného zelí, uzeného masa, různých druhů masa a koření. Tato stoletá receptura je velmi oblíbená a na vánočním stole se na ni všichni těší. Recept je ze staré kuchařské knihy z před 100 let.
3. Zelňačka podle Nadi
Někdo tuto polévku připravuje jinak, někdo to podává bez vajíčka, bez uzeného masa nebo dokonce bez brambor. My doma máme rádi s vajíčkem a s pořádnou dávkou masa. Pro někoho to může být kombinace zelňačka a kulajda, ale to je jedno, je to nebíčko v tlamičce. Autor: Rebeka (Naďa I.)
4. Zelnice s klobásou podle Lacusin
Zelnice s klobásou. My ji podáváme s čerstvým křupavým chlebem. Autor: Lacusin
5. Vánoční kapustnica s houbami a domácí klobásou
Naše tradiční vánoční polévka. Miluji zelí a co vy? Přidáváme i klobásku, vynikající domácí .... tu dělává můj tchán doma v udírně na zahradě. Už se nemohu dočkat letošní, klobásky už visí na dřívku v komoře a suší se. Autor: Triniti
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě