NejRecept.cz Zdravé recepty Recepty s kapustou Hořké kysané zelí? Nepříjemné chuti ho zbaví tato jedna surovina.
Hořké kysané zelí? Nepříjemné chuti ho zbaví tato jedna surovina.
Recept Hořké kysané zelí? Nepříjemné chuti ho zbaví tato jedna surovina.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Před několika týdny jste naložili kysané zelí, abyste ho měli připravené na svátky a mohli z něj vařit chutnou vánoční zelňačku. Problém ale je, že když jste ho ochutnali, zjistili jste, že není dobré a má hořký podtón. Proč se to stalo a co se zelím udělat?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   20.12.2024

Hořké kysané zelí? Nepříjemné chuti ho zbaví tato jedna surovina.

Před několika týdny jste naložili kysané zelí, abyste ho měli připravené na svátky a mohli z něj vařit chutnou vánoční zelňačku. Problém ale je, že když jste ho ochutnali, zjistili jste, že není dobré a má hořký podtón. Proč se to stalo a co se zelím udělat?

Co způsobuje hořkou chuť?

Důvodů, proč zelí hořkne, je hned několik. Obvykle za to může:

  • Nevhodná teplota – nejlepší teplota pro kvašení je v rozmezí od 10 do 15 °C. Vyšší nebo nižší hodnoty obvykle vedou k tomu, že zelí buď není dostatečně výrazné, nebo je příliš kyselé a hořké.
  • Dlouhé kvašení – pokud zelí kvasí příliš dlouho, může postupně ztratit svou charakteristickou kyselou chuť a zhořknout.
  • Nesprávný poměr surovin – to platí především o soli. Pokud jí je příliš mnoho nebo naopak málo, zelí nemá na kvašení ideální podmínky, kvůli čemuž se kazí a může získat hořkou chuť.
  • Mnoho plynu – zelí se během kvašení potřebuje zbavovat přebytečného plynu. Jinak nebude chutné. Po několika dnech od natlačení (ideálně 2 až 3) ho propíchněte a následně to dělejte pravidelně.

TIP: Hořkost může způsobovat i nesprávný druh zelí nebo jeho proplachování v teplé vodě před naložením.

Co udělat s hořkým zelím?

Důvod, proč je zelí hořké, už znáte, a v budoucnu budete vědět, čemu se vyhnout. Co ale dělat s tím, které máte právě doma? Nevyhazujte ho. Existuje několik řešení, která vám pomohou.

Přidejte do něj syrové zelí

S hořkostí i příliš kyselou chutí si velmi dobře poradí syrové zelí. To stačí nastrouhat a přidat k naloženému v poměru 2:1. Následně počkejte alespoň dva dny a zelí ochutnejte. Nepříjemná hořkost by měla zmizet.

Propláchněte ho

Propláchnutí je poslední možným řešením, ke kterému byste měli přistoupit až poté, co vyzkoušíte jiné metody. Voda je totiž účinná a dokáže zelí zbavit nepříjemné chuti, ale zároveň ho připraví o důležité vitamíny a kyselinu mléčnou.

Nemluvě o tom, že zelí nebude ani tak výrazné a v pokrmu se může snadno ztratit.

Použijte ho v receptu

Tato metoda je vhodná jen tehdy, když zelí není příliš hořké a má pouze mírně hořký podtón. V takovém případě ho můžete klidně použít v pokrmu. Ideálně v takovém, který se vaří déle a obsahuje další výrazné ingredience, které hořkost přebijí. Skvělým příkladem je vánoční zelňačka.

Pokud se ji chystáte na svátky vařit, ale nemáte žádný osvědčený recept, inspirujte se těmi našimi:

1. Zelňačka bez zahušťování

Výborná polévka z uzených žeber, kysaného zelí bez použití mouky na zahuštění. Dobrou chuť!

Recept najdete ZDE

Recept Zelňačka bez zahušťování

2. Tradiční recept na nepřekonatelnou zelňačku z téměř 100 let staré kuchařské knihy.

Tento recept je na tradiční zelňačku, která je sváteční pochoutkou a často se podává během Vánoc. Je to bohatá a sytá polévka připravovaná z kysaného zelí, uzeného masa, různých druhů masa a koření. Tato stoletá receptura je velmi oblíbená a na vánočním stole se na ni všichni těší. Recept je ze staré kuchařské knihy z před 100 let.

Recept najdete ZDE

Tradiční recept na nepřekonatelnou zelňačku z téměř 100 let staré kuchařské knihy.

3. Zelňačka podle Nadi

Někdo tuto polévku připravuje jinak, někdo to podává bez vajíčka, bez uzeného masa nebo dokonce bez brambor. My doma máme rádi s vajíčkem a s pořádnou dávkou masa. Pro někoho to může být kombinace zelňačka a kulajda, ale to je jedno, je to nebíčko v tlamičce. Autor: Rebeka (Naďa I.)

Recept najdete ZDE

Recept Zelňačka podle Nadi

4. Zelnice s klobásou podle Lacusin

Zelnice s klobásou. My ji podáváme s čerstvým křupavým chlebem. Autor: Lacusin

Recept najdete ZDE

Recept Zelnice s klobásou podle Lacusin

5. Vánoční kapustnica s houbami a domácí klobásou

Naše tradiční vánoční polévka. Miluji zelí a co vy? Přidáváme i klobásku, vynikající domácí .... tu dělává můj tchán doma v udírně na zahradě. Už se nemohu dočkat letošní, klobásky už visí na dřívku v komoře a suší se. Autor: Triniti

Recept najdete ZDE

Recept Vánoční kapustnica s houbami a domácí klobásou

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář