Perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky či pracny jsou tradicí, která se neodmyslitelně pojí s Vánocemi. Abyste se však mohli pochlubit chutným a voňavým cukrovím, je důležité vědět, jak ho správně péct. Každý druh vánočního cukroví totiž vyžaduje něco jiného.
Perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky či pracny jsou tradicí, která se neodmyslitelně pojí s Vánocemi. Abyste se však mohli pochlubit chutným a voňavým cukrovím, je důležité vědět, jak ho správně péct. Každý druh vánočního cukroví totiž vyžaduje něco jiného.
Linecké cukroví je obecně tenké. Máslové těsto proto stačí péct při teplotě 170 až 180 °C přibližně 8 až 10 minut. Cukroví by nemělo být příliš hnědé. Linecké bývá obvykle světlejší. Po vytažení z trouby je velmi křehké, ale krátce po vychladnutí zpevní, takže se s ním dobře pracuje.
Pokud chcete, aby bylo cukroví na Vánoce měkké, naplňte ho marmeládou, nutellou, máslovým krémem nebo jakoukoli náplní alespoň týden předem.
TIP: Linecké můžete posypat také moučkovým cukrem. S tímto zdobením však počkejte. Cukr se po krátké době rozpouští, proto ho aplikujte až těsně předtím, než cukroví umístíte na slavnostní stůl.
Křehké vanilkové rohlíčky potřebují obvykle o něco delší pečení, a to 10 až 12 minut. Teplota je však oproti lineckému cukroví nižší – 160 až 170 °C. Pokud byste ji zvýšili, rohlíčky by mohly z vrchu zčernat, zatímco uvnitř by zůstaly nedopečené.
Hotové vanilkové rohlíčky by měly být lehce zlatavé. Krátce po vytažení z trouby je obalte v moučkovém a vanilkovém cukru. Pokud je chcete vylepšit, můžete jejich konce namočit do rozpuštěné čokolády.
Perníčky je ideální péct při teplotě 160 až 180 °C přibližně 8 až 10 minut. Dodržením tohoto pravidla zajistíte, že budou dobře upečené, ale zároveň zůstanou měkké. Příliš dlouhé pečení totiž vede k tomu, že perníčky ztvrdnou, ztratí svou vůni a typickou příjemnou chuť.
Pokud byste perníčky přece jen trochu připekli a nechtěly vám změknout, vložte do nádoby, kde je skladujete, kousek jablka nebo krajíc chleba.
TIP: Chcete, aby perníčky voněly ještě více? Přidejte do těsta citronovou kůru. Obsahuje esenciální oleje, které dodají perníčkům svěží a kořeněné aroma.
Zdroj: Unsplash.com
Pracny se pečou při teplotě 160 až 170 °C po dobu 10 až 15 minut. Důvodem, proč musí být v troubě déle, je jejich větší velikost a tloušťka oproti lineckému cukroví nebo vanilkovým rohlíčkům. Navíc se nepečou volně, ale vtlačují se do formiček, které se také musí prohřát.
Pracny po upečení obalte v moučkovém a vanilkovém cukru, díky čemuž budou ještě chutnější.
TIP: Pracny je nejlepší upéct alespoň týden dopředu, aby se jednotlivé chutě propojily.
U pařížských rohlíčků je teplota a délka pečení velmi individuální. Záleží na zvoleném receptu. Pokud připravujete těsto z bílků, které se má pouze sušit, předehřejte troubu na teplotu kolem 50 °C a nechte rohlíčky sušit několik hodin.
Pokud zvolíte rohlíčky, které se pečou klasickým způsobem, nastavte troubu na 160 až 170 °C a pečte je 10 až 15 minut.
Krém nanášejte až po úplném vychladnutí těsta. Hotové rohlíčky vložte na několik hodin do ledničky a poté je namočte v čokoládě.
Mějte na paměti, že uvedené teploty jsou orientační a mohou se lišit v závislosti na několika faktorech, jako jsou:
Cukroví proto během pečení důkladně sledujte. Jakmile začne mírně hnědnout, vyjměte ho. Vyhnete se tak spálení a nepříjemné chuti či příliš tvrdému těstu.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě