Nakoupili jste nějaké potraviny v akci nebo jste jen uvařili více, než jste zvládli sníst, a teď nevíte, co s tím? Pokud nechcete, aby potraviny či jídlo přišly nazmar, nejlepší, co můžete udělat, je zmrazit je. Důležité však je, abyste se při mrazení drželi několika základních pravidel.
Nakoupili jste nějaké potraviny v akci nebo jste jen uvařili více, než jste zvládli sníst, a teď nevíte, co s tím? Pokud nechcete, aby potraviny či jídlo přišly nazmar, nejlepší, co můžete udělat, je zmrazit je. Důležité však je, abyste se při mrazení drželi několika základních pravidel.
Mnoho lidí věří, že do mrazničky mohou dát úplně všechno. To však není ani zdaleka pravda. Některé potraviny totiž po rozmrazení nemusí vůbec dobře chutnat. Proto je ideální zamyslet se nad jiným zpracováním.
Mezi potraviny, které byste do mrazničky rozhodně neměli dávat, patří:
Z hotových jídel byste neměli mrazit bramborovou kaši, protože brambory samy o sobě obsahují hodně vody, a omáčky, které jste zahustili škrobem nebo moukou. Po rozmrazení by totiž mohly být příliš vodové.
Potraviny byste měli mrazit jen jednou. To znamená, že jakmile je z mrazničky vyndáte, už byste je do ní neměli vracet. Mohly by ztratit svou chuť a konzistenci. Pokud tedy mrazíte větší množství jídla, rozdělte ho na menší části, které budete postupně rozmrazovat.
To, jak dlouho můžete potraviny nechat v mrazničce, závisí na jejich druhu, přičemž je dobré držet se těchto doporučení:
Udržet pořádek v mrazničce je často téměř nemožné. A to platí dvojnásob, pokud máte pultový model, jehož interiér není nijak speciálně rozdělen. Při mrazení jídla je však klíčové, abyste měli v mrazáku nějaký systém a na nic nezapomněli.
Pro lepší přehled uděláte dobře, když na nádoby s jídlem uvedete datum jejich přípravy nebo zmrazení. Budete tak mít jistotu, že pokrmy nejsou příliš staré a stále je můžete bez obav sníst.
Způsob rozmrazování závisí na druhu pokrmu. Hotová jídla či maso je vhodné vložit do lednice, kde se postupně rozmrazí. Počítejte ale s tím, že tento proces trvá několik hodin, proto potraviny nezapomeňte z mrazničky vyndat s předstihem.
Pečivo a ovoce můžete nechat rozmrazovat i na kuchyňské lince.
Naopak se vyhněte rychlému rozmrazování v mikrovlnce. Potraviny mohou působením tepla ztratit velké množství cenných látek. Nemluvě o tom, že mohou přijít i o svou charakteristickou chuť a konzistenci.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě