NejRecept.cz Magazín Jak dlouho vydrží potraviny v mrazničce a jakým chybám se vyhnout? Tady je přehled základních pravidel.
Jak dlouho vydrží potraviny v mrazničce a jakým chybám se vyhnout? Tady je přehled základních pravidel.
Recept Jak dlouho vydrží potraviny v mrazničce a jakým chybám se vyhnout? Tady je přehled základních pravidel.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Nakoupili jste nějaké potraviny v akci nebo jste jen uvařili více, než jste zvládli sníst, a teď nevíte, co s tím? Pokud nechcete, aby potraviny či jídlo přišly nazmar, nejlepší, co můžete udělat, je zmrazit je. Důležité však je, abyste se při mrazení drželi několika základních pravidel.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   20.2.2025

Jak dlouho vydrží potraviny v mrazničce a jakým chybám se vyhnout? Tady je přehled základních pravidel.

Nakoupili jste nějaké potraviny v akci nebo jste jen uvařili více, než jste zvládli sníst, a teď nevíte, co s tím? Pokud nechcete, aby potraviny či jídlo přišly nazmar, nejlepší, co můžete udělat, je zmrazit je. Důležité však je, abyste se při mrazení drželi několika základních pravidel.

S tímhle do mrazničky rozhodně ne

Mnoho lidí věří, že do mrazničky mohou dát úplně všechno. To však není ani zdaleka pravda. Některé potraviny totiž po rozmrazení nemusí vůbec dobře chutnat. Proto je ideální zamyslet se nad jiným zpracováním.

Mezi potraviny, které byste do mrazničky rozhodně neměli dávat, patří:

  • okurky,
  • rajčata,
  • cuketa a lilek,
  • meloun,
  • citrusy.

Z hotových jídel byste neměli mrazit bramborovou kaši, protože brambory samy o sobě obsahují hodně vody, a omáčky, které jste zahustili škrobem nebo moukou. Po rozmrazení by totiž mohly být příliš vodové.

Rozmrazené potraviny už znovu nemrazte

Potraviny byste měli mrazit jen jednou. To znamená, že jakmile je z mrazničky vyndáte, už byste je do ní neměli vracet. Mohly by ztratit svou chuť a konzistenci. Pokud tedy mrazíte větší množství jídla, rozdělte ho na menší části, které budete postupně rozmrazovat.

Jak dlouho můžete mrazit potraviny?

To, jak dlouho můžete potraviny nechat v mrazničce, závisí na jejich druhu, přičemž je dobré držet se těchto doporučení:

  • Maso – 4 až 12 měsíců při teplotě -18 °C. Pokud je maso tepelně upravené, doba skladování se zkracuje na 2 až 4 měsíce.
  • Zelenina a ovoce – do mrazničky můžete dát i vybrané druhy ovoce a zeleniny, například jahody, banány, maliny, borůvky, brokolici, květák a podobně. Skladovat byste je měli maximálně 12 měsíců.
  • Polévky – maximální doba mrazení je 3 měsíce, přičemž stejné pravidlo platí i pro omáčky.
  • Ryby – mrazte je maximálně 4 měsíce.
  • Mléčné výrobky – do mrazničky můžete vložit i některé mléčné výrobky, jako jsou tvrdé sýry či tvaroh. Neměly by v ní ale zůstat déle než 3 až 4 měsíce, protože by mohly ztratit svou typickou konzistenci a chuť. Stejná pravidla platí i pro zmrzlinu. Jedinou výjimkou je máslo, které můžete mrazit až 8 měsíců.
  • Pečivo – v mrazničce vydrží velmi dlouho. Dobrou chuť si uchová i půl roku. Po této době byste ho měli vyndat a pokud ho nesníte, udělejte z něj strouhanku.
  • Koláče – vše závisí na tom, zda jde o suché cukroví, nebo o krémové zákusky. V prvním případě (cukroví) je doba skladování přibližně 6 měsíců. Na druhou stranu řezy, dorty a další krémové koláče byste v mrazničce neměli mít déle než 3 měsíce.

Pořádek je základ

Udržet pořádek v mrazničce je často téměř nemožné. A to platí dvojnásob, pokud máte pultový model, jehož interiér není nijak speciálně rozdělen. Při mrazení jídla je však klíčové, abyste měli v mrazáku nějaký systém a na nic nezapomněli.

Pro lepší přehled uděláte dobře, když na nádoby s jídlem uvedete datum jejich přípravy nebo zmrazení. Budete tak mít jistotu, že pokrmy nejsou příliš staré a stále je můžete bez obav sníst.

Jak potraviny rozmrazovat?

Způsob rozmrazování závisí na druhu pokrmu. Hotová jídla či maso je vhodné vložit do lednice, kde se postupně rozmrazí. Počítejte ale s tím, že tento proces trvá několik hodin, proto potraviny nezapomeňte z mrazničky vyndat s předstihem.

Pečivo a ovoce můžete nechat rozmrazovat i na kuchyňské lince.

Naopak se vyhněte rychlému rozmrazování v mikrovlnce. Potraviny mohou působením tepla ztratit velké množství cenných látek. Nemluvě o tom, že mohou přijít i o svou charakteristickou chuť a konzistenci.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář