NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Perníčky Jak dosáhnout krásně lesklého povrchu perníčků? Vyhněte se potírání před pečením, aby neztvrdly.
Jak dosáhnout krásně lesklého povrchu perníčků? Vyhněte se potírání před pečením, aby neztvrdly.
Recept Jak dosáhnout krásně lesklého povrchu perníčků? Vyhněte se potírání před pečením, aby neztvrdly.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Perníčky jsou charakteristické nejen svou výraznou vůní a výbornou chutí, ale také tím, že pokud je správně připravíte, mají krásný tvar i lesk. Plánujete v následujících dnech péct perníčky a nevíte, jak si zajistit, aby se leskly? Využijte naše tipy.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   10.12.2024

Jak dosáhnout krásně lesklého povrchu perníčků? Vyhněte se potírání před pečením, aby neztvrdly.

Perníčky jsou charakteristické nejen svou výraznou vůní a výbornou chutí, ale také tím, že pokud je správně připravíte, mají krásný tvar i lesk. Plánujete v následujících dnech péct perníčky a nevíte, jak si zajistit, aby se leskly? Využijte naše tipy.

Potírání před pečením se vyhněte

Mnozí potírají perníčky před pečením, což však není právě nejlepší řešení. Důvodem je skutečnost, že cukroví kvůli tomu nemusí vůbec narůst a po vytažení z trouby je téměř okamžitě tvrdé.

Poté, co těsto rozválíte a vykrojíte z něj různé tvary, pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a dejte je rovnou upéct. Nic víc s nimi nedělejte.

Perníčky potírejte hned po vytažení z trouby

Potírání přichází na řadu až tehdy, když jsou perníčky upečené. Ideálně hned poté, co je vytáhnete z trouby. Tehdy už nehrozí, že by kvůli horní vrstvě nenarostly a nebyly měkké.

Čím však perníčky potírat?

Na výběr máte několik možností. Cukroví se zpravidla potírá těmito ingrediencemi:

  • Žloutek – na potírání perníčků se používá nejčastěji. Zvýrazňuje jejich barvu a zároveň jim dodává požadovaný lesk.
  • Celé vejce – pokud nechcete, aby vám zůstal nevyužitý bílek, místo žloutku můžete perníčky potřít celým vajíčkem. Pro ještě lepší efekt přidejte k vajíčku také pár kapek vody nebo mléka.
  • Med smíchaný s trochou teplé vody – tato kombinace zaručí nejen dokonalý lesk, ale také perfektní chuť. Med vytvoří sladkou vrstvu, díky níž budou perníčky ještě lepší.

TIP: Do žloutku, celého vejce a medu můžete kromě vody či mléka přidat také trochu potravinářského barviva (ideálně červeného nebo hnědého). To povrch perníčků zvýrazní a zaručí, že budou krásné.

Příprava receptu Jak dosáhnout krásně lesklého povrchu perníčků? Vyhněte se potírání před pečením, aby neztvrdly., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Potírejte vždy jen jedním směrem

Není to však jen o tom, čím perníčky potřete. Důležité je také to, jak to uděláte. Aby byla horní vrstva pěkná, musíte ji natírat jedním směrem. Přitom se snažte dělat dlouhé pohyby, aby na cukroví nebyly vidět jednotlivé tahy.

Vajíčko nebo med nanášejte buď štětcem určeným na pečení, nebo silikonovou mašlovačkou, se kterou se zpravidla pracuje o něco lépe.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Měkké vánoční perníčky
Měkké vánoční perníčky

Perníčky, které jste potřeli vajíčkem nebo medem, nechte vychladnout a buď je uskladněte, podávejte, nebo je ještě ozdobte bílkovou polevou.

Nemáte žádný ověřený recept na perníčky? Inspirujte se těmi našimi:

1. Maďarské medové perníčky

Vánoce jsou za dveřmi a je čas, kdy začínáme přemýšlet, co sladké si připravíme. Klasikou jsou perníky, proto vyzkoušejte tyto maďarské tradiční medové perníky. Autor: Triniti

Recept najdete ZDE

Recept Maďarské medové perníčky

2. Zdobené perníčky hned měkké

Ode dneška až do Štědrého dne má náš prcek nejspíš o mlsoty postaráno. Miluje perníčky, sám si jich hromadu nazdobil, sám si je naskládal do krabiček a sám si je taky den co den plánuje dávkovat. A tyhle mají tu výhodu, že pokud dodržíte čas pečení a dobře je uskladníte, nejen, že jsou hned měkké, ale ani neztvrdnou. Autor: Danka

Recept najdete ZDE

Recept Zdobené perníčky hned měkké

3. Medové kroužky

Medové kroužky ke kafíčku. Vynikající a snadné. Autor: marunda

Recept najdete ZDE

Recept Medové kroužky

4. Vyzkoušejte tyto ihned měkké medové perníčky s neodolatelnou vůní skořice.

Představujeme vám recept, který promění váš způsob vánočního pečení. Tyto medové perníčky jsou nejen neuvěřitelně měkké ihned po vyjmutí z trouby, ale také jsou plné lahodné chuti skořice. Recept je navíc tak jednoduchý, že se do pečení může pustit každý. Připravte se na vánoční dobroty, které okouzlí všechny vaše blízké a přinesou do vašeho domova neodolatelnou vůni vánočních svátků.

Recept najdete ZDE

Recept Vyzkoušejte tyto ihned měkké medové perníčky s neodolatelnou vůní skořice.

5. Medová srdíčka pocákaná čokoládou

Medové zákusky u nás doma přilákají i souseda. Vždy když peču, voní to až za humna. Perníčky zdobím pouze čokoládovou polevou, kterou rovnoměrně stříkám přes cukrářský sáček na každý perník stejně. Plním je ořechovou nádivku s chutí rumu (pokud je budou papat děti, přidejte pouze rumové aroma, aby se neopily) :))) Skladujeme je v papírové nebo hliníkové krabičce, aby nevyschla.

Recept najdete ZDE

Recept Medová srdíčka pocákaná čokoládou

6. Medovníčky

Já dělám už dlouhá léta perníčky podle tohoto jednoduchého receptu. Autor: cleopatra

Recept najdete ZDE

Recept Medovníčky

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář