Perníčky jsou charakteristické nejen svou výraznou vůní a výbornou chutí, ale také tím, že pokud je správně připravíte, mají krásný tvar i lesk. Plánujete v následujících dnech péct perníčky a nevíte, jak si zajistit, aby se leskly? Využijte naše tipy.
Perníčky jsou charakteristické nejen svou výraznou vůní a výbornou chutí, ale také tím, že pokud je správně připravíte, mají krásný tvar i lesk. Plánujete v následujících dnech péct perníčky a nevíte, jak si zajistit, aby se leskly? Využijte naše tipy.
Mnozí potírají perníčky před pečením, což však není právě nejlepší řešení. Důvodem je skutečnost, že cukroví kvůli tomu nemusí vůbec narůst a po vytažení z trouby je téměř okamžitě tvrdé.
Poté, co těsto rozválíte a vykrojíte z něj různé tvary, pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a dejte je rovnou upéct. Nic víc s nimi nedělejte.
Potírání přichází na řadu až tehdy, když jsou perníčky upečené. Ideálně hned poté, co je vytáhnete z trouby. Tehdy už nehrozí, že by kvůli horní vrstvě nenarostly a nebyly měkké.
Čím však perníčky potírat?
Na výběr máte několik možností. Cukroví se zpravidla potírá těmito ingrediencemi:
TIP: Do žloutku, celého vejce a medu můžete kromě vody či mléka přidat také trochu potravinářského barviva (ideálně červeného nebo hnědého). To povrch perníčků zvýrazní a zaručí, že budou krásné.
Zdroj: Unsplash.com
Není to však jen o tom, čím perníčky potřete. Důležité je také to, jak to uděláte. Aby byla horní vrstva pěkná, musíte ji natírat jedním směrem. Přitom se snažte dělat dlouhé pohyby, aby na cukroví nebyly vidět jednotlivé tahy.
Vajíčko nebo med nanášejte buď štětcem určeným na pečení, nebo silikonovou mašlovačkou, se kterou se zpravidla pracuje o něco lépe.
Perníčky, které jste potřeli vajíčkem nebo medem, nechte vychladnout a buď je uskladněte, podávejte, nebo je ještě ozdobte bílkovou polevou.
Nemáte žádný ověřený recept na perníčky? Inspirujte se těmi našimi:
1. Maďarské medové perníčky
Vánoce jsou za dveřmi a je čas, kdy začínáme přemýšlet, co sladké si připravíme. Klasikou jsou perníky, proto vyzkoušejte tyto maďarské tradiční medové perníky. Autor: Triniti
2. Zdobené perníčky hned měkké
Ode dneška až do Štědrého dne má náš prcek nejspíš o mlsoty postaráno. Miluje perníčky, sám si jich hromadu nazdobil, sám si je naskládal do krabiček a sám si je taky den co den plánuje dávkovat. A tyhle mají tu výhodu, že pokud dodržíte čas pečení a dobře je uskladníte, nejen, že jsou hned měkké, ale ani neztvrdnou. Autor: Danka
3. Medové kroužky
Medové kroužky ke kafíčku. Vynikající a snadné. Autor: marunda
4. Vyzkoušejte tyto ihned měkké medové perníčky s neodolatelnou vůní skořice.
Představujeme vám recept, který promění váš způsob vánočního pečení. Tyto medové perníčky jsou nejen neuvěřitelně měkké ihned po vyjmutí z trouby, ale také jsou plné lahodné chuti skořice. Recept je navíc tak jednoduchý, že se do pečení může pustit každý. Připravte se na vánoční dobroty, které okouzlí všechny vaše blízké a přinesou do vašeho domova neodolatelnou vůni vánočních svátků.
5. Medová srdíčka pocákaná čokoládou
Medové zákusky u nás doma přilákají i souseda. Vždy když peču, voní to až za humna. Perníčky zdobím pouze čokoládovou polevou, kterou rovnoměrně stříkám přes cukrářský sáček na každý perník stejně. Plním je ořechovou nádivku s chutí rumu (pokud je budou papat děti, přidejte pouze rumové aroma, aby se neopily) :))) Skladujeme je v papírové nebo hliníkové krabičce, aby nevyschla.
6. Medovníčky
Já dělám už dlouhá léta perníčky podle tohoto jednoduchého receptu. Autor: cleopatra
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě