NejRecept.cz Zavařeniny Džemy a marmelády Jak konzumovat fíky? Připravte si z nich sladký džem nebo je usušte.
Jak konzumovat fíky? Připravte si z nich sladký džem nebo je usušte.
Recept Jak konzumovat fíky? Připravte si z nich sladký džem nebo je usušte.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Sezóna fíků začíná koncem července a trvá do listopadu. V obchodech či na keřích ve své zahradě si proto můžete už nějaký čas všímat sladkých a šťavnatých plodů. Jak je ale správně konzumovat a co všechno si z nich můžete připravit?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   3.9.2024

Jak konzumovat fíky? Připravte si z nich sladký džem nebo je usušte.

Sezóna fíků začíná koncem července a trvá do listopadu. V obchodech či na keřích ve své zahradě si proto můžete už nějaký čas všímat sladkých a šťavnatých plodů. Jak je ale správně konzumovat a co všechno si z nich můžete připravit?

Odrůdy fíků

Sezónnost a chuť fíků se liší v závislosti na zvolené odrůdě. Na trhu je dnes najdete hned několik. Nejoblíbenější jsou ty z Turecka, které jsou charakteristické tenkou slupkou, ale setkáte se také s plody z Řecka, jejichž slupka je o něco silnější.

Kromě Turecka a Řecka se fíky ve velkém pěstují a dovážejí také ze Španělska, Portugalska, Itálie a Alžírska.

Většina fíků ze středomořských oblastí má sezónu od července do listopadu. V tomto čase je najdete i ve větším zastoupení v běžných supermarketech.

Příprava receptu Jak konzumovat fíky? Připravte si z nich sladký džem nebo je usušte., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Perfektní složení nabité vitamíny a minerály

Fíky se pyšní složením, které je nabité množstvím vitamínů. Mezi ně patří vitamíny A, B, C a K. Následně jim nechybí ani minerály jako draslík, zinek, měď, mangan, železo či hořčík. Umí tak posílit imunitu a postarat se o pevné zdraví.

Ty, kteří se snaží zhubnout nebo si udržet štíhlou linii, potěší také to, že ovoce má málo kalorií a neobsahuje žádné tuky. Podle Amerického ministerstva zemědělství (USDA) obsahuje jeden fík přibližně 30 kalorií a 7,7 g sacharidů.

Jak konzumovat fíky?

Fíky si můžete vychutnávat na různé způsoby. Měkké čerstvé plody jsou ideální k přímé konzumaci. Stačí je jen umýt, odstranit stopku, překrojit na polovinu, abyste zjistili, zda jsou v pořádku, a začít jíst.

Slupka z fíků je jedlá, proto se nemusíte bát ji konzumovat. Pokud by však byla příliš tvrdá nebo vám nechutnala, jednoduše ji před jedením odstraňte.

Tip: Čerstvé plody se snažte zkonzumovat co nejdříve, protože se mohou velmi rychle zkazit. Po pár dnech začínají kvasit. Jejich trvanlivost prodloužíte, když je umístíte do lednice.

Umyté a nakrájené fíky můžete přidat také do ovesné kaše, jogurtu, müsli nebo ovocného smoothie, kterému dodají skvělou chuť. Případně si je vychutnejte s palačinkami a wafflemi nebo si z nich udělejte koláč. Ovoce se hodí například do bublanin, kynutých koláčů, crumble nebo do tartů.

Příprava receptu Jak konzumovat fíky? Připravte si z nich sladký džem nebo je usušte., krok 2
Zdroj: Unsplash.com

Dokonalé sušené fíky

Když máte více času a doma se vám objevilo větší množství fíků, klidně si je usušte.

  1. Na sušení vždy vybírejte zralé fíky, které nemají žádné poškození.
  2. Ovoce umyjte a odstraňte z něj stopky.
  3. Fíky nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny.
  4. Plody vložte do sušičky a sušte při teplotě 60 °C přibližně 12 – 24 hodin.
  5. Pokud sušičku nemáte, fíky můžete sušit v troubě nebo na přímém slunci. V případě druhé možnosti je rozložte na pečicí papír nebo mřížku, umístěte je na dobře větrané místo a sušte 4 až 5 dní. Každý den je přitom obracejte, aby byl proces sušení rovnoměrný.

Skvělý dezert z grilovaných fíků

Grilované fíky jsou perfektním dezertem, který si můžete naservírovat po vydatném obědě. Jejich příprava je rychlá a jednoduchá. Kromě fíků budete na recept potřebovat máslo, med a mletou skořici.

  1. Fíky očistěte, jemně nařízněte do kříže a vložte do zapékací mísy.
  2. Dovnitř každého fíku umístěte kousek másla, pokapejte ho trochou medu a posypte skořicí.
  3. Fíky vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte přibližně 10 minut.
  4. Hotové grilované fíky podávejte horké. V případě potřeby k nim můžete naservírovat také zmrzlinu nebo šlehačku.

Sladký fíkový džem, který vydrží do další sezóny

Fíky jsou skutečně všestranným ovocem. Připravit si z nich můžete i sladký džem, který vám při správném skladování vydrží více než rok. Potřebovat na něj budete 2 kg čerstvých fíků, jeden vanilkový cukr, 200 g krystalového cukru a šťávu z poloviny citronu.

  1. Fíky očistěte, oloupejte, vložte do mixéru a rozmixujte na kaši.
  2. Rozmixované fíky vložte do hrnce, přidejte vanilkový a krystalový cukr a šťávu z citronu.
  3. Džem vařte za stálého míchání až do zhoustnutí. Ještě horký ho poté nalijte do připravených sklenic.
  4. Naplněné sklenice pevně uzavřete, otočte dnem vzhůru, zabalte do deky a nechte vychladnout. Následně je skladujte na tmavém a chladném místě.

Tip: Pokud byste v džemu nechtěli semínka, fíky po rozmixování přepasírujte přes sítko.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář