Sezóna fíků začíná koncem července a trvá do listopadu. V obchodech či na keřích ve své zahradě si proto můžete už nějaký čas všímat sladkých a šťavnatých plodů. Jak je ale správně konzumovat a co všechno si z nich můžete připravit?
Sezóna fíků začíná koncem července a trvá do listopadu. V obchodech či na keřích ve své zahradě si proto můžete už nějaký čas všímat sladkých a šťavnatých plodů. Jak je ale správně konzumovat a co všechno si z nich můžete připravit?
Sezónnost a chuť fíků se liší v závislosti na zvolené odrůdě. Na trhu je dnes najdete hned několik. Nejoblíbenější jsou ty z Turecka, které jsou charakteristické tenkou slupkou, ale setkáte se také s plody z Řecka, jejichž slupka je o něco silnější.
Kromě Turecka a Řecka se fíky ve velkém pěstují a dovážejí také ze Španělska, Portugalska, Itálie a Alžírska.
Většina fíků ze středomořských oblastí má sezónu od července do listopadu. V tomto čase je najdete i ve větším zastoupení v běžných supermarketech.
Zdroj: Unsplash.com
Fíky se pyšní složením, které je nabité množstvím vitamínů. Mezi ně patří vitamíny A, B, C a K. Následně jim nechybí ani minerály jako draslík, zinek, měď, mangan, železo či hořčík. Umí tak posílit imunitu a postarat se o pevné zdraví.
Ty, kteří se snaží zhubnout nebo si udržet štíhlou linii, potěší také to, že ovoce má málo kalorií a neobsahuje žádné tuky. Podle Amerického ministerstva zemědělství (USDA) obsahuje jeden fík přibližně 30 kalorií a 7,7 g sacharidů.
Fíky si můžete vychutnávat na různé způsoby. Měkké čerstvé plody jsou ideální k přímé konzumaci. Stačí je jen umýt, odstranit stopku, překrojit na polovinu, abyste zjistili, zda jsou v pořádku, a začít jíst.
Slupka z fíků je jedlá, proto se nemusíte bát ji konzumovat. Pokud by však byla příliš tvrdá nebo vám nechutnala, jednoduše ji před jedením odstraňte.
Tip: Čerstvé plody se snažte zkonzumovat co nejdříve, protože se mohou velmi rychle zkazit. Po pár dnech začínají kvasit. Jejich trvanlivost prodloužíte, když je umístíte do lednice.
Umyté a nakrájené fíky můžete přidat také do ovesné kaše, jogurtu, müsli nebo ovocného smoothie, kterému dodají skvělou chuť. Případně si je vychutnejte s palačinkami a wafflemi nebo si z nich udělejte koláč. Ovoce se hodí například do bublanin, kynutých koláčů, crumble nebo do tartů.
Zdroj: Unsplash.com
Když máte více času a doma se vám objevilo větší množství fíků, klidně si je usušte.
Grilované fíky jsou perfektním dezertem, který si můžete naservírovat po vydatném obědě. Jejich příprava je rychlá a jednoduchá. Kromě fíků budete na recept potřebovat máslo, med a mletou skořici.
Fíky jsou skutečně všestranným ovocem. Připravit si z nich můžete i sladký džem, který vám při správném skladování vydrží více než rok. Potřebovat na něj budete 2 kg čerstvých fíků, jeden vanilkový cukr, 200 g krystalového cukru a šťávu z poloviny citronu.
Tip: Pokud byste v džemu nechtěli semínka, fíky po rozmixování přepasírujte přes sítko.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě