Příprava perníčků není náročná. Většina receptů obsahuje jen pár základních surovin, ze kterých během několika minut vytvoříte pevné těsto. To pak stačí rozválet a vykrajovat různé vánoční tvary. Občas se však objeví drobné nedokonalosti, které mohou výsledné cukroví pokazit. Mezi ně patří i ztráta charakteristické a příjemně kořeněné vůně. Proč k tomu dochází a co udělat, aby vaše perníčky voněly celé Vánoce?
Příprava perníčků není náročná. Většina receptů obsahuje jen pár základních surovin, ze kterých během několika minut vytvoříte pevné těsto. To pak stačí rozválet a vykrajovat různé vánoční tvary. Občas se však objeví drobné nedokonalosti, které mohou výsledné cukroví pokazit. Mezi ně patří i ztráta charakteristické a příjemně kořeněné vůně. Proč k tomu dochází a co udělat, aby vaše perníčky voněly celé Vánoce?
O příjemnou vůni se v perníčcích stará vhodně zvolené koření. Téměř v každém receptu najdete kypřicí prášek do perníku nebo perníkové koření, které je výrazné a v těstě ho ucítíte i při přidání jedné či dvou lžiček.
Aby koření splnilo svůj účel, je potřeba použít kvalitní produkty od osvědčených značek. Podezřele levné koření často není dostatečně aromatické a v perníčcích se může ztratit.
Pokud perníkové koření doma nemáte, můžete si ho snadno připravit sami. Budete potřebovat:
Celé ingredience podrťte, muškátový oříšek nastrouhejte a přidejte k ostatním surovinám. Vše promíchejte a můžete použít.
Zdroj: Unsplash.com
Pravý med od včelaře perníčky nejen osladí, ale také zajistí jejich dokonalou chuť. Při nákupu si proto dejte pozor na falešné výrobky, které často obsahují sirupy z kukuřice nebo cukrové řepy.
Med ale není jediným sladidlem v perníčcích. Kromě něj se do těsta přidává krystalový nebo moučkový cukr. Zde můžete zvážit použití třtinového cukru, který má jemný karamelový nádech.
Těsto na perníčky nechte několik hodin odležet v lednici nebo na jiném chladném a tmavém místě. Díky tomu bude mít koření čas na to, aby se propojilo, rozvinulo a po upečení jste ho v perníčcích cítili.
Vánoční cukroví se obecně nepeče příliš dlouho. Obvykle mu stačí jen pár minut, aby získalo barvu a bylo propečené. Stejně tak je to i s perníčky, které byste při teplotě od 160 do 180 °C měli péct maximálně 8 až 10 minut.
Delší pečení vede k tomu, že perníčky jsou tvrdé, spálené a nevoní. Nemluvě o tom, že obvykle nejsou ani jedlé.
Perníčky si zachovají svou charakteristickou vůni déle, pokud je budete správně skladovat. Po upečení je nechte vychladnout, vložte do uzavíratelné nádoby a přidejte k nim citronovou kůru. Ta obsahuje esenciální oleje, které uvolňují citrusovou vůni, a perníčky tak získají příjemný svěží nádech.
Jinou alternativou je jablko, které změkčuje ztvrdlé perníčky a zajišťuje tak, že budou vláčné a chutné i po několika dnech či týdnech od upečení.
TIP: Dejte si pozor, aby citronová kůra nebo jablko nezůstaly v nádobě příliš dlouho. Mohly by zplesnivět a zkazit celou várku cukroví.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě