NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Perníčky Jak na krásně voňavé perníčky? Tajemství není jen v koření, ale v malých detailech, které možná neznáte.
Jak na krásně voňavé perníčky? Tajemství není jen v koření, ale v malých detailech, které možná neznáte.
Recept Jak na krásně voňavé perníčky? Tajemství není jen v koření, ale v malých detailech, které možná neznáte.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Příprava perníčků není náročná. Většina receptů obsahuje jen pár základních surovin, ze kterých během několika minut vytvoříte pevné těsto. To pak stačí rozválet a vykrajovat různé vánoční tvary. Občas se však objeví drobné nedokonalosti, které mohou výsledné cukroví pokazit. Mezi ně patří i ztráta charakteristické a příjemně kořeněné vůně. Proč k tomu dochází a co udělat, aby vaše perníčky voněly celé Vánoce?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   27.11.2024

Jak na krásně voňavé perníčky? Tajemství není jen v koření, ale v malých detailech, které možná neznáte.

Příprava perníčků není náročná. Většina receptů obsahuje jen pár základních surovin, ze kterých během několika minut vytvoříte pevné těsto. To pak stačí rozválet a vykrajovat různé vánoční tvary. Občas se však objeví drobné nedokonalosti, které mohou výsledné cukroví pokazit. Mezi ně patří i ztráta charakteristické a příjemně kořeněné vůně. Proč k tomu dochází a co udělat, aby vaše perníčky voněly celé Vánoce?

Klíčem je kvalitní perníkové koření

O příjemnou vůni se v perníčcích stará vhodně zvolené koření. Téměř v každém receptu najdete kypřicí prášek do perníku nebo perníkové koření, které je výrazné a v těstě ho ucítíte i při přidání jedné či dvou lžiček.

Aby koření splnilo svůj účel, je potřeba použít kvalitní produkty od osvědčených značek. Podezřele levné koření často není dostatečně aromatické a v perníčcích se může ztratit.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Maďarské medové perníčky
Maďarské medové perníčky

Pokud perníkové koření doma nemáte, můžete si ho snadno připravit sami. Budete potřebovat:

  • 30 g skořice
  • 20 g mletého zázvoru
  • 10 g celých hřebíčků
  • 10 g anýzu
  • 10 g muškátového oříšku
  • 10 g kardamomu
  • 5 g nového celého koření
  • 5 g černého pepře (celého)

Celé ingredience podrťte, muškátový oříšek nastrouhejte a přidejte k ostatním surovinám. Vše promíchejte a můžete použít.

Příprava receptu Jak na krásně voňavé perníčky? Tajemství není jen v koření, ale v malých detailech, které možná neznáte., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Velký vliv má i zvolené sladidlo

Pravý med od včelaře perníčky nejen osladí, ale také zajistí jejich dokonalou chuť. Při nákupu si proto dejte pozor na falešné výrobky, které často obsahují sirupy z kukuřice nebo cukrové řepy.

Med ale není jediným sladidlem v perníčcích. Kromě něj se do těsta přidává krystalový nebo moučkový cukr. Zde můžete zvážit použití třtinového cukru, který má jemný karamelový nádech.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Zdobené perníčky hned měkké
Zdobené perníčky hned měkké

Těsto nechte odležet

Těsto na perníčky nechte několik hodin odležet v lednici nebo na jiném chladném a tmavém místě. Díky tomu bude mít koření čas na to, aby se propojilo, rozvinulo a po upečení jste ho v perníčcích cítili.

S pečením to nepřehánějte

Vánoční cukroví se obecně nepeče příliš dlouho. Obvykle mu stačí jen pár minut, aby získalo barvu a bylo propečené. Stejně tak je to i s perníčky, které byste při teplotě od 160 do 180 °C měli péct maximálně 8 až 10 minut.

Delší pečení vede k tomu, že perníčky jsou tvrdé, spálené a nevoní. Nemluvě o tom, že obvykle nejsou ani jedlé.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Povidlové vánoční hvězdičky
Povidlové vánoční hvězdičky

Nezapomeňte na správné skladování

Perníčky si zachovají svou charakteristickou vůni déle, pokud je budete správně skladovat. Po upečení je nechte vychladnout, vložte do uzavíratelné nádoby a přidejte k nim citronovou kůru. Ta obsahuje esenciální oleje, které uvolňují citrusovou vůni, a perníčky tak získají příjemný svěží nádech.

Jinou alternativou je jablko, které změkčuje ztvrdlé perníčky a zajišťuje tak, že budou vláčné a chutné i po několika dnech či týdnech od upečení.

TIP: Dejte si pozor, aby citronová kůra nebo jablko nezůstaly v nádobě příliš dlouho. Mohly by zplesnivět a zkazit celou várku cukroví.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář