NejRecept.cz Maso Kuřecí maso Jak připravit chutné a šťavnaté kuřecí maso: Na kolik stupňů připravovat a kdy maso nasolit?
Jak připravit chutné a šťavnaté kuřecí maso: Na kolik stupňů připravovat a kdy maso nasolit?
Recept Jak připravit chutné a šťavnaté kuřecí maso: Na kolik stupňů připravovat a kdy maso nasolit?
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: NejLucka

Kuře je velmi oblíbeným druhem masa, které se hodí pro přípravu různých pokrmů. Poznejte pár praktických tipů, díky kterým zvládnete vždy připravit lahodné kuřecí.

NejLucka NejLucka    ·   22.1.2023

Jak připravit chutné a šťavnaté kuřecí maso: Na kolik stupňů připravovat a kdy maso nasolit?

Kuře je velmi oblíbeným druhem masa, které se hodí pro přípravu různých pokrmů. Poznejte pár praktických tipů, díky kterým zvládnete vždy připravit lahodné kuřecí.

Křupavé kousky

Křupavá kůrka na povrchu masa je jednoduše lahodná. Ovšem jak jí docílit? Ať už se rozhodnete upéct celé kuře, nebo si chcete připravit kuřecí kousky, je důležitá dostatečná teplota.

  1. Kousky masa nejprve osmahněte na rozpálené pánvi, aby se zatáhly.
  2. Poté je nechte několik minut dojít na mírnějším plamenu.

Nepřehánějte to však s dobou tepelné úpravy, maso byste mohli zbytečně vysušit.

Pečení je o něco jednodušší. Je vhodné nejdřív troubu rozehřát na vysokou teplotu, kolem 200 °C. Kůže se tak pořádně vypeče a bude křupavá. Jakmile začne kůže chytat barvu, je dobré teplotu trouby snížit. Maso se tak propeče, zachová si šťavnatost, a přitom se můžete těšit na křupavou kůži. Vyzkoušejte třeba šťavnatý recept na pečená kuřecí stehna se zelím.

Šťavnaté maso

Zejména u kuřecích prsou je častým problémem jejich vysušení. Při tepelné úpravě totiž maso přirozeně ztrácí vodu. Klíčem je co možná nejkratší vaření, respektive smažení. Nejjednodušším řešením je pořídit si kuchyňský teploměr, který vám přesně řekne, zda je maso uvnitř uvařené. Teplota v jádře by měla být zhruba 70-72 °C. Je tak zajištěna bezpečná konzumace, přičemž maso neztrácí vodu.

Dosáhnout perfektně šťavnatého kuřecího plátku rozhodně není jednoduché a jsou potřebné značné zkušenosti. Pokud příprava není bezchybná, nabízí se způsob, jak můžete předejít vysušeným kuřecím prsům. Poté, co sundáte plátek z pánve, nechte ho chvíli odpočinout. Šťáva se v mase rozprostře. Zatímco kdybyste ho ihned rozkrojili, spousta šťávy z masa vyteče a plátek bude mnohem sušší.

Příprava receptu Jak připravit chutné a šťavnaté kuřecí maso: Na kolik stupňů připravovat a kdy maso nasolit?, krok 1

Správné solení

Častou otázkou je, kdy maso osolit. Je důležité pochopit, jak sůl na maso působí. V prvních minutách, kdy maso osolíte, se v podstatě nic neděje. Ovšem po delší době se voda ze svalových vláken začne dostávat na povrch, což vede k vysušení. Při přípravě masa na pánvi příliš nezáleží na tom, kdy ho osolíte.

  1. Můžete ho nejprve zatáhnout, a až poté osolit.
  2. Pokud se rozhodnete použít sůl před samotným smažením, pak je důležité postupovat rychle.
  3. Nenechávejte maso zbytečně dlouho ležet, aby nedošlo k uvolňování vody.

Pokud máte kousky kuřete, které chcete upéct, či třeba použít do omáčky, můžete si je nasolit předem. Sůl sice vytáhne vodu, pokud však maso necháte dostatečně dlouho odležet, nasaje vlhkost zpět. Před vařením je pak vhodné kousky důkladně usušit papírovou utěrkou. Pokud by totiž byly vlhké, namísto opékání by se začaly v podstatě dusit.

Příprava šťavnatého a jemného kuřecího masa není žádná věda. Je však důležité držet se několika základních tipů, abyste předešli základním chybám. Tak si můžete užít skvělý pokrm.

Samozřejmě přikládáme také 5 nejsledovanějších receptů s kuřecím masem na našem webu. Dobrou chuť.

1. Francouzské řízky s bramborovou kaší

Kuřecí řízky v chutné marinádě, obalované v těstíčku a smažené na rozpáleném oleji. Jako přílohu volíme klasickou bramborovou kaši.

Recept najdete ZDE

Recept Francouzské řízky s bramborovou kaší

2. Kuřecí rolky se šunkou a sýrem

Jednoduchá příprava, která stojí za vyzkoušení. Uvidíte, že klasika bude každému chutnat. Obvykle plníme kuřecí prsa šunkou a sýrem a tentokrát je to naopak. Kuřecí prsa zabalená v šunce a v sýru, to celé zalité omáčkou a zapečené v troubě. K tomu klasická bramborová kaše nebo vařené brambůrky a oběd máte hotový. Autor: Lacusin

Recept najdete ZDE

Recept Kuřecí rolky se šunkou a sýrem

3. Jemná omáčka s kuřecím masem na těstoviny

Lahodná krémová omáčka, která je vhodná k různým těstovinám, případně ji můžete podávat k rýži.

Recept najdete ZDE

Recept Jemná omáčka s kuřecím masem na těstoviny

4. Slaný kuřecí dort se šunkou a sýrem

Chcete obměnit tradiční sladké dorty? Připravte si dort na slano. Kuřecí prsa, šunka, sýr, smetana = skvělá kombinace. Mňamka! Podává se teplé nebo studené.

Recept najdete ZDE

Recept Slaný kuřecí dort se šunkou a sýrem

5. Lehký těstovinový salát s kuřecím masem a jogurtem

Jednoduchá klasika na horké letní dny. Tento salát je vhodný i na rodinné oslavy nebo na párty.

Recept najdete ZDE

Recept Lehký těstovinový salát s kuřecím masem a jogurtem

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář

Objevte nové recepty