Lívanec svým vzhledem připomíná palačinku, ale bývá menší a vyšší. Jak si připravit lahodné lívance k nedělní snídani, odpolední svačince nebo jen tak na chuť? Vyzkoušejte osvědčené triky při přípravě těsta a smažení a nebojte se vyzkoušet také netradiční suroviny. Uvidíte, že lívance budou chutnat pokaždé skvěle, ať už se je rozhodnete podávat nasladko nebo naslano.
Lívanec svým vzhledem připomíná palačinku, ale bývá menší a vyšší. Jak si připravit lahodné lívance k nedělní snídani, odpolední svačince nebo jen tak na chuť? Vyzkoušejte osvědčené triky při přípravě těsta a smažení a nebojte se vyzkoušet také netradiční suroviny. Uvidíte, že lívance budou chutnat pokaždé skvěle, ať už se je rozhodnete podávat nasladko nebo naslano.
Jaké máte plány na 28. února? Jestli patříte k milovníkům lívanců a palačinek, měli byste si tento den zvýraznit v kalendáři, protože na něj připadá Mezinárodní den lívanců a palačinek. Kdy jindy si tedy připravit tyto lahodné pokrmy?
Aby se vám lívance vždy povedly, dodržujte při jejich výrobě několik zásad.
Při přípravě lívanců můžete zapojit kreativitu a některé suroviny nahradit jinými.
Tradičně se lívance podávají s tvarohem a marmeládou, ale kdybyste toužili po změně, můžete si pochutnat také na celé řadě dalších receptů. Co třeba vyzkoušet kakaové lívance anebo vzoru Američanů si kopec lívanců přelít javorovým sirupem a k tomu si opéct několik plátků slaniny? Požitek z lívanců podpoří také čerstvé ovoce, například jahody, borůvky, kiwi, pomeranče či jablka a hrušky a k tomu vydatná porce smetany, a to vše posypané oříšky.
Ovšem i lívance naslano se vám mohou trefit do chuti. Co takhle k nim podávat avokádový dip neboli takzvané guacamole? Lívance se také skvěle doplňují s vejci na všechny způsoby – míchaná a volská oka jsou k viděni nejčastěji. Láká-li vás vyzkoušet lívance s tradičními slovenskými surovinami, přidejte k nim brynzu a navrch přidejte třeba i škvarky.
Máte chuť na lívance, ale hlídáte si svou váhu? Pochutnejte si na lívanečcích z mrkve, ovesných vloček, banánu, jablek, dýně, červené řepy nebo třeba jogurtu. Do těsta můžete přidat také proteinové prášky. Ač se mohou tyto suroviny jevit velmi netradičně, výsledná chuť vás mile překvapí.
Pochutnejte si na domácích lívanečcích a zkoušejte různé recepty a obměny. Lívance chutnají skvěle na tradiční způsob s marmeládou a tvarohem, ale zamilujete si také variantu s čerstvým ovocem, volskými oky, javorovým sirupem se slaninou a také s brynzou, škvarky a guacamole. Dopřát si lahodné lívance mohou také lidé, kteří chtějí snížit příjem cukru a snaží se udržet si svou váhu – fitness recepty, do kterých se přidává ovoce i zelenina, jsou tím pravým. Rozhodně dýňové, banánové či řepové lívance nezatracujte před tím, než je sami ochutnáte.
1. Nadýchané jogurtové lívanečky
Nadýchané jogurtové lívanečky. Zdravá snídaně, kterou si oblíbíte. U nás doma toto jídlo vyhrává. Autor: Lacusin
2. 7 minutkove krakovské lívance z jablíčka. Dokonalé měkkoučké lívance bez čekání.
Jablečné lívance, které si zamilujete. Příprava je naprosto jednoduchá. Nahážete vše do mixéru a rozmixujete. Předtím však opečte jablka na pánvi s trochou másla. Nebíčko v tlamičce.
3. Pravé nadýchané lívance
Pravé lívance se mají připravovat z hrubé mouky, droždí a krystalového cukru. Žádná rychlovka, která je připravena za pár minut. Je velmi důležité, aby těsto trochu nakynulo, aby byly po upečení krásně nadýchané a jemné jako peříčko. Autor: Blažka
4. Lívanečky bez kynutí se šlehačkou a borůvkami
Když není tatínek doma, stalo se nepsaným pravidlem, že kuchtíme k obědu vždycky něco sladkého. Dnes jsem váhala, protože prcek po nemoci zatím nejevil o jídlo valný zájem. Ale projely jsme to s Barčou na plné čáře. My každá po čtyřech a Jakub si dopřál osm, jo, vidíte dobře, osm lívanců. :D :D :D Autor: Danka
5. Fantastické extra jemné sýrové lívance
Tak a jsem tady opět, po dlouhé pauze opět přidávám pár receptů pro inspiraci. Tento recept vznikl úplnou náhodou, když jsem v chladničce našla odložený tvrdý sýr a musela jsem ho spotřebovat kvůli blížícímu se data spotřeby. Lívance jsou podle mě chutnější, když jsou studené, ale zase manželovi chutnají přímo z pánve. Autor: Lacusin
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě