Kupovaná majonéza je sice dobrá, ale až ochutnáte tu domácí, již nikdy nebudete chtít používat žádnou jinou. Příprava domácí majonézy ale vyžaduje určité postupy, které je nutné dodržet. Jinak bude příliš tekutá nebo naopak příliš hustá. Vyhněte se nejčastějším chybám a připravte si dokonalou domácí majonézu i vy.
Kupovaná majonéza je sice dobrá, ale až ochutnáte tu domácí, již nikdy nebudete chtít používat žádnou jinou. Příprava domácí majonézy ale vyžaduje určité postupy, které je nutné dodržet. Jinak bude příliš tekutá nebo naopak příliš hustá. Vyhněte se nejčastějším chybám a připravte si dokonalou domácí majonézu i vy.
Při přípravě domácí majonézy máte dvě možnosti. Buď si ji vyšleháte hezky ručně, během deseti až patnácti minut, nebo k tomu využijete mixér. Z té ručně vyšlehané budete mít větší radost, ale budou vás bolet ruce ještě druhý den – jedná se také o velice náročnou disciplínu. Mixér odvede těžkou práci za vás a zkrátí vám čas přípravy.
Základní recept na majonézu se skládá z vaječných žloutků a oleje, přičemž vejce by mělo mít pokojovou teploto. I přesto, že se návod jeví zcela jasně, nastat může hned několik scénářů. Základní poměr je 100 ml oleje na jeden žloutek. Do misky nejprve vyklepněte žloutky a k nim opatrně po malých dávkách za neustálého míchání přidávejte olej.
Nejčastějším problémem při vyšlehávání domácí majonézy je to, když žloutek s olejem odmítají spolupracovat a spojit se v jednolitou emulzi. Proto je nutné postupovat opravdu pomalu a trpělivě.
Ke žloutku přidávejte olej po kapkách a celou dobu šlehejte.
V podstatě existují dva základní druhy majonézy. Ta připravená z olivového oleje a ta ze slunečnicového. Volba oleje záleží na vašich chuťových preferencích. Pro někoho je chuť olivového oleje příliš ostrá, tudíž dává přednost klasické majonéze ze slunečnicového.
Vyzkoušejte si obě varianty a zjistěte, která vám více chutná.
Jakmile dostanete vyšlehání domácí majonézy do ruky, tedy ve chvíli, kdy pro vás nebude problém z vejce a 100 ml oleje vyšlehat dokonalou emulzi, začněte experimentovat s chutí.
Přidávat do majonézy můžete opravdu cokoliv, například:
Pokud se vám váš první pokus o vytvoření domácí majonézy nevydaří podle vašich představ, nezoufejte, chce to trochu tréninku, ale odměnou vám bude lahodná chuť.
Fantazii se meze nekladou a s chutí své domácí majonézy si můžete pořádně vyhrát. Vyzkoušet můžete také:
1. Domácí majonéza bez vajec
Domácí majonéza bez použití vajíčka. Vyzkoušejte si ji připravit s hořčicí a citronovou šťávou. Je fakt úžasná.
2. Domácí majonéza s různými příchutěmi
Na Vánoce nesmí chybět na stole bramborový salát s majonézou. Vyrobte si doma i majonézu a nekupujte ji z obchodu. Víte přece, že domácí je domácí :)
3. Z této majonézy se netloustne. Fantastická majonéza bez oleje a syrových vajec.
Ano, dá se připravit i majonéza bez oleje a bez surového vajíčka. Chutná fantasticky a je připravena za malý okamžik. Budete potřebovat uvařené vajíčko a zakysanou smetanu. Celé to ochutíme hořčicí, octem a kořením. Autor: Triniti
4. Domácí majonéza
A tady je snadný návod na výrobu domácí majonézy, potažmo domácí tatarské omáčky. Autor: Danka
5. Nejrychlejší domácí majonéza
Domácí majonéza je přece jen o něco chutnější než ta z obchodu. Tu dělají ve velkém, přidávají různé stabilizátory, emulgátory a jiné přídatné látky, které docílí to, aby vám majonéza v chladničce vydržela i pár měsíců. Ta domácí je přece jen ze syrových vajec, proto dbejte čerstvost a pokud se dá použijte domácí vajíčka (z domácího chovu). Autor: Dulinka
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě