Mazanec je populární sladký bochánek, který je spojován s obdobím Velikonoc. Typický je lahodným těstem, které je používání i pro pečení vánočky. Nabízí se několik tipů, jak můžete vylepšit svůj recept, zdokonalit svůj postup a připravit si vždy perfektní mazanec.
Mazanec je populární sladký bochánek, který je spojován s obdobím Velikonoc. Typický je lahodným těstem, které je používání i pro pečení vánočky. Nabízí se několik tipů, jak můžete vylepšit svůj recept, zdokonalit svůj postup a připravit si vždy perfektní mazanec.
Každá rodina má svůj osvědčený recept na mazanec. Pokud však hledáte inspiraci, či chcete dosáhnout ještě lepšího výsledku, jste na správném místě. Jedním z nejdůležitějších kroků pro úspěch je příprava kynutého těsta. K tomu můžete využít klasické droždí, ale i pšeničný kvásek či omládek.
Omládek představuje řidší kvas připravený z vody, mouky, droždí a sladového výtažku (sladěnky). Pokud nechcete rovnou pořizovat sladěnku, můžete ji nahradit medem. Omládek umožňuje lepší kynutí těsta, to je nadýchanější a vydrží chutné déle. Zároveň jde o ideální volbu pro ty, kterým vadí chuť a aroma droždí.
Při zadělávání různých těst je vždy dobré držet se jedné poučky – používat suroviny o pokojové teplotě. Proto je dobré si ingredience s předstihem vyndat z lednice, aby se zahřály na stejnou teplotu.
Výjimkou je mléko, to by mělo být vlažné, abyste zajistili správné kynutí. Případně ho můžete nahradit smetanou a vytvořit tak ještě poctivější a chutnější těsto.
Samotné těsto na mazanec mnoho lidí zbožňuje pro jeho chuť. Přesto jsou však přidávány i další suroviny pro ještě lepší chuť. Klasikou jsou rozinky a mandle. Nejlepší jsou rozinky naložené v rumu – připravit si je můžete doma, alespoň den předem.
Pokud vám zrovna nechutnají rozinky, můžete je nahradit kandovaným ovocem či případně kandovanou citrusovou kůrou. Dodají těstu zajímavou chuť, která si vás získá.
Kromě chuti můžete vylepšit i vůni, nabízí se různé koření. Skvělou volbou je skořice, muškátový oříšek, badyán či anýz. Případně lze využít i vanilkový cukr, vanilkový lusk nebo citronovou kůru.
Častou obavou při přípravě mazance je praskání bochánku. Tomu lze snadno předejít. Stačí, když do vykynutého mazance uděláte navrchu křížek. Potřebovat k tomu budete ostrý nůž, případně lze využít i nůžky. Skrz tento řez odchází z bochánku pára, nemusíte se tak bát popraskání ani ztráty tvaru. Před pečením nezapomeňte ještě na potření rozšlehanými vajíčky, případně žloutky.
Jakmile mazanec vyndáte z trouby, čeká vás ještě jeden krok. Potřebovat budete rozpuštěné máslo a trochu rumu. Touto směsí pomažte povrch bochánku. Získáte tak krásný lesk, ale hlavně vůni a křupavost. Pak už jen stačí nechat ho pořádně vychladnout (ideálně na mřížce) a poté můžete ochutnávat.
Mazanec je tradičním sladkým pečivem, které by na Velikonoce nemělo chybět. Jeho příprava není složitá, hodí se však znát několik praktických tipů, díky kterým dosáhnete zaručeně skvělého výsledku.
Nejlepší recepty na mazanec naleznete níže
1. Velikonoční babiččin mazanec
Na Velikonoce nesmí mazanec chybět v žádné domácnosti. Autor: Lacusin
2. Velikonoční mazanec
Připravujete i vy domácí velikonoční mazanec? Pokud ano, připravujete ho na sladko nebo na slano? Nezapomínejte, že na našem webu se dá přidat recpet, tak vyzkoušejte přidat ten svůj. Autor: Triniti
3. Velikonoční mazanec posypaný mandličkama
Samozřejmě, že mazanec nesmí chybět na velikonočním stole. Už roky peču jeden a nikdy neměním recept. Samozřejmě, pokud měním, tak ten druhý je nový a tento je starý, osvědčený. Vždyť co když nový nebude tak chutný jako tento. Měla bych doma velký problém :) S máslem doporučuji, ale pokud nemáte, nebo z nějakého důvodu máslo nemůžete, tak ho zaměňte za Heru nebo jiný ztužený tuk. Autor: Naďa I. (Rebeka)
4. Vláčný tvarohový mazanec
Velikonoce se u nás nesmí obejít bez tohoto vynikajícího pečiva. Určitě vyzkoušejte, tvarohové mazance jsou nejlepší. Autor: Lacusin
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě