NejRecept.cz Dezerty Krémy a polevy Jak připravit perfektní máslový krém bez chybičky
Jak připravit perfektní máslový krém bez chybičky
Recept Jak připravit perfektní máslový krém bez chybičky
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: NejLucka

Máslový krém je neodmyslitelnou součástí mnoha dezertů a pečiva. Jeho příprava není nutně složitá, ovšem proces se skládá z několika kroků, které je třeba provést správně. Proto se podíváme na to, jak se vyhnout možným chybám a připravit perfektní krém.

NejLucka NejLucka    ·   13.2.2023

Jak připravit perfektní máslový krém bez chybičky

Máslový krém je neodmyslitelnou součástí mnoha dezertů a pečiva. Jeho příprava není nutně složitá, ovšem proces se skládá z několika kroků, které je třeba provést správně. Proto se podíváme na to, jak se vyhnout možným chybám a připravit perfektní krém.

Sdílet na Facebooku

Základní recept

Příprava je jednoduchá, vystačíte si s dvěma surovinami: máslem a cukrem. Ideální je poměr 1:1. Stačí jen máslo rozšlehat, přimíchat cukr a dobře vyšlehat, aby vznikla jemná směs. Pro lepší chuť i vůni můžete přidat vanilkový cukr či extrakt. Pokud se rozhodnete přidat do krému smetanu či pudink, bude stačit méně másla, abyste dosáhli optimální konzistence.

Rozmanité využití

Máslový krém je poměrně univerzální. Základem je máslo a cukr, chuť je tak poměrně neutrální. Nevýhodou však může být těžkost krému. Proto se mnohdy přidávají i další suroviny, například smetana, sníh z bílků či pudink.

Díky své konzistenci se máslový krém hodí pro plnění různých dezertů, moučníků a cukrovinek. S oblibou je používán jako náplň dortů, perfektně se doplňuje s piškotovým těstem. Použít ho můžete i do rolád, ale třeba i vánočního cukroví.

V neposlední řadě se hodí i pro zdobení cupcakes a dalších zákusků.

Správná teplota surovin

Ještě, než začnete s přípravou krému, je třeba připravit si ty správné suroviny. Základem je samozřejmě máslo. To z lednice vyndejte s předstihem, v pokojové teplotě hezky změkne a bude se s ním lépe pracovat. Pokojovou teplotu by měly mít i ostatní suroviny, které budete přidávat. Ať už jde o pudink, tvaroh, smetanu či něco jiného.

Perfektní konzistence krému

Je důležité krém dobře vyšlehat, skvělým pomocníkem je elektrický šlehač či rovnou robot. Prvním krokem je vyšlehání másla s cukrem. Jakmile se tyto suroviny spojí, můžete přidávat další. Vždy však postupujte pomalu – vždy přidejte pouze jednu lžíci (například pudinku) a tu dobře zašlehejte. Tím zajistíte hladkou a jemnou konzistenci.

Máslo dává krému pevnou konzistenci, nemusíte se proto bát, že by stékal a nedržel. V případě, že se vám zdá krém příliš řídký, dejte ho na chvíli do lednice.

Jak zachránit sražený krém?

V některých případech se i přes veškerou snahu může krém srazit. Nemusíte však věšet hlavu, jelikož i to jde snadno spravit.

  1. Záchranou je vodní lázeň – misku s krémem vložte do většího hrnce s vroucí vodou.
  2. Dno misky by se nemělo dotýkat vody, cílem je pouze prohřát krém nad párou.
  3. Jakmile se tuk začne rozpouštět, sundejte krém z páry.
  4. Poté přichází na řadu opět důkladné šlehání, aby se suroviny dobře spojily.

Nabízí se i další varianta, ovšem budete potřebovat máslo a cukr navíc. Stačí tuk s cukrem vyšlehat a směs poté po troškách zašlehávat do sraženého krému.

Pestré variace

Vzhledem k nevýrazné chuti máslového krému se nabízí spousta možností, jak ho můžete vylepšit. Některé z nich již byly zmíněné – pudink, smetana či tvaroh dodají jedinečnou chuť. Ovšem experimentovat můžete i s dalšími surovinami, jako je například čokoláda, oříšky, kokos nebo likér.

Pro efektní výsledek můžete přidat i pár kapek potravinářského barviva, obarvený krém se bude vyjímat na cupcakes, ale i v jiných cukrovinkách.

Příprava máslového krému není žádný zázrak, můžete se do ní klidně pustit i doma. Pokud se budete držet jednoduchých tipů, výsledkem bude lahodný a jemný krém, který se stane skvělou součástí sladkého pečiva.

1. Nejjednodušší a nejlepší karamelový krém připraven za pár minut

Příprava krému je pro každého noční můrou. Musí být nadýchaný, hladký, sladký a chutný. Vyzkoušejte připravit tento univerzální krém z kondenzovaného mléka a másla. Používá se do různých zákusků a ještě nikdy se nestalo, aby se někomu nevydařil.

Recept najdete ZDE

Recept Nejjednodušší a nejlepší karamelový krém připraven za pár minut

2. Univerzální fantastický krém, šlehaný ve vodní lázni

Fantastický krém, který se hodí na každý zákusek. Dá se říci, že je to univerzální krém, který můžete použít k plnění skleniček s piškoty a šlehačkou, naplnit můžete i košíčky, případně krém můžete natřít na základní piškotový korpus. Autor: Mineralka

Recept najdete ZDE

Recept Univerzální fantastický krém, šlehaný ve vodní lázni

3. Fantastický raffaello krém do různých dezertů

Pokud již máte dost těžkých máslových krémů, připravte si jemný kokosový krém, který je vhodný jak do koláčů, tak i do různých typů dortů. Na přípravu luxusního raffaello krému budete potřebovat pouze 4 suroviny, a to kokos, kondenzované mléko, máslo a bílou čokoládu. Tento krém si dokonce můžete natřít i na máslový croissant ke snídani nebo večeři. Je fantastický. Pokud máte rádi velmi kokosovou chuť, klidně přidejte i více kokosu.

Recept najdete ZDE

Recept Fantastický raffaello krém do různých dezertů

4. Fantastický krém do dortu, který chutná jako zmrzlina

Fantastický krém, kterým můžete naplnit různé zákusky nebo dort. Po salkovem krému dostal tento krém druhou příčku.

Recept najdete ZDE

Recept Fantastický krém do dortu, který chutná jako zmrzlina

Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář