Odpalované těsto je využíváno pro přípravu různých moučníků, sladkého i slaného pečiva a dalších pochutin. Nejen pro nezkušené je tento typ těsta poměrně výzvou. Nabízí se však několik základních tipů, díky kterým vždy zvládnete připravit dokonalé odpalované těsto.
Odpalované těsto je využíváno pro přípravu různých moučníků, sladkého i slaného pečiva a dalších pochutin. Nejen pro nezkušené je tento typ těsta poměrně výzvou. Nabízí se však několik základních tipů, díky kterým vždy zvládnete připravit dokonalé odpalované těsto.
Suroviny na odpalované těsto
Prvním krokem při přípravě odpalovaného těsta by mělo být vaření směsi tuku a tekutiny. Zmíněnou tekutinou může být voda či mléko, případně se využívá kombinace obojího v poměru 1:1. Vyzkoušet můžete různé varianty.
Při výběru tuku je však třeba dávat pozor – margarín je nevhodnou volbou, jelikož obsahuje hodně vody a málo tuku. Lepší volbou je proto olej nebo máslo. Co připravit z odpalovaného těsta? Připravte si třeba klasický recept na věnečky s pudinkovým krémem.
Úkolem je přivést směs k varu. Není třeba, aby na sporáku bublala několik minut. Je však důležité, aby se tuk dobře rozpustil. Poté můžete kastrol z plotýnky sundat.
Přidání mouky
Do horké směsi tuku a vody či mléka se přidává mouka. Nejde o složitý krok – je třeba trochu trpělivosti, aby se mouka dobře spojila. Finální podobu těsta však získáte až později. Jakmile směs spojíte, vraťte kastrůlek zpět na plotnu – stačí mírné až střední teplo. Těsto začněte opět míchat, mělo by se teď lépe spojit a vyhladit.
Tento krok byste neměli uspěchat. Správnou konzistenci těsta získáte zhruba ve chvíli, kdy se na dně hrnce začíná směs lehce přichytávat. Dochází k odpařování tekutin a spaření škrobu, což vede k lepší pružnosti těsta. Máte tak jistotu, že pečivo v troubě krásně naskočí.
Jak nechat odpalované těsto vychladnout?
Ještě, než přidáte do těsta vajíčka, je důležité nechat ho vychladnout. Jinak by se totiž vejce srazila. Proto je třeba chvíli počkat, směs by na dotek měla být maximálně lehce vlažná. Celý proces chladnutí můžete urychlit přendáním těsta do studené nádoby. A pokud opravdu spěcháte, vložte směs do robota a nechte ho zapnutého na ten nejmenší stupeň.
Je možné, že se těsto začne lehce drolit a zdát se suché. To však není na škodu, naopak to dokazuje, že váš postup byl správný a odpařil se dostatek tekutin.
Přidávání vajec do odpalovaného těsta
Jakmile je těsto vychladlé, přichází na řadu vajíčka. Nedávejte všechna najednou – vždy nejprve jedno dobře zamíchejte do směsi, aby se vše spojilo. V této fázi z hmoty mohou vznikat podivné žmolky, které se nechtějí smíchat s vajíčkem. Je však třeba mít trpělivost a pokračovat v míchání – během chvilky získáte hladké těsto.
Pečení odpalovaného těsta
Nejenže samotná příprava je poněkud náročná, ale určitá pravidla existují i pro pečení. Je nutná poměrně vysoká teplota, kolem 200 stupňů. Je klíčové, abyste během pečení neotevírali dvířka trouby – pára by mohla utéct, a tím by těsto spadlo a nebylo nadýchané. Připravte pro svou návštěvu například plněné krakelinky!
Odpalované těsto je základem pro přípravu řady skvělých zákusků. Jeho příprava sice vyžaduje trpělivost a pečlivost, ovšem právě díky tomu můžete dosáhnout perfektních sladkostí z těsta, které se rozplývá na jazyku.
Nejlepší recepty s použitím odpalovaného těsta naleznete níže
1. Křehké mini větrníky plněné vanilkovým krémem
Vyzkoušejte si doma připravit tyto lahodné větrníky z odpalovaného těsta a uvidíte, že příprava není vůbec náročná. Vanilkový krém uvnitř je lahodný a jemný. Mňamka!
2. Věnečky z odpalovaného těsta
Něco pro náročnější mlsouny. Odpalované těsto, vanilkový krém. Mňamka!
3. Věnečky s pudinkovým krémem
Věnečky z odpalovaného těsta plněné pudinkovým krémem. Vrch je namočený do fondánové polevy. Autor: Petra H
4. MAXI větrník na plechu, který se vždy povede
Jedinečný a osvědčený zákusek, kterým pohostíte i toho nejnáročnějšího hosta. U nás doma je velmi oblíbený, ať už v takové podobě (pečený na plech vcelku) nebo i jako samostatné jednohubky, klasické větrníky. Polevu dělám poctivou – klasicky upálím karamel, žádné napodobeniny z prášku z obchodu. Autor: Jaja
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě