NejRecept.cz Zavařeniny Med Jak skladovat med? Klíčová je správná teplota i nádoba, ve které ho máte.
Jak skladovat med? Klíčová je správná teplota i nádoba, ve které ho máte.
Recept Jak skladovat med? Klíčová je správná teplota i nádoba, ve které ho máte.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Med je jednou ze základních surovin, které se objevují v našich domácnostech. Používáme ho nejen k ochucení různých dezertů, ale také k oslazení horkých či studených nápojů. Jen málokdo si bez něj dokáže představit svou šálku čaje. Jakým způsobem ho ale skladovat, aby měl i po delší době stále příjemnou chuť a vůni?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   5.1.2025

Jak skladovat med? Klíčová je správná teplota i nádoba, ve které ho máte.

Med je jednou ze základních surovin, které se objevují v našich domácnostech. Používáme ho nejen k ochucení různých dezertů, ale také k oslazení horkých či studených nápojů. Jen málokdo si bez něj dokáže představit svou šálku čaje. Jakým způsobem ho ale skladovat, aby měl i po delší době stále příjemnou chuť a vůni?

Vhodná teplota

Med není příliš náročný na podmínky skladování. Po otevření ho můžete mít klidně na kuchyňské lince nebo jídelním stole. Pokud však chcete, aby si zachoval své charakteristické vlastnosti, ujistěte se, že teplota v interiéru není nižší než 10 °C a zároveň nepřesahuje 20 °C.

TIP: Dbejte také na to, aby med nezažíval příliš časté a výrazné teplotní výkyvy, které by mohly snížit jeho kvalitu.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Mátový med
Mátový med

Vyhýbejte se přímým slunečním paprskům

Nejlepší místo pro skladování medu je tam, kde nesvítí přímé světlo, které by mohlo vést ke zhoršení chuti nebo ztrátě příjemné vůně. Vhodné jsou například skříňky v kuchyni nebo police ve spíži či komoře.

Sklenice vždy pečlivě zavírejte

Pro skladování jsou nejlepší sklenice, které nejsou zdravotně závadné a med nijak neovlivňují. Ujistěte se, že sklenice, ve které med máte, je možné pevně uzavřít, aby se do ní nedostaly žádné nečistoty.

Nejde však jen o nečistoty, ale také o pachy a vlhkost z okolí, které by med velmi snadno absorboval.

Příprava receptu Jak skladovat med? Klíčová je správná teplota i nádoba, ve které ho máte., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Používejte pouze čisté a suché lžíce

Lžíce, které jsou špinavé od jiného jídla, mohou med kontaminovat, což následně vede k růstu mikroorganismů a ke změnám chuti či vůně.

Problém způsobují také mokré lžíce. Ty zvyšují vlhkost medu, což může snížit koncentraci přírodního cukru a nakonec i kvalitu celého produktu.

Dávejte si pozor na falešné výrobky

V souvislosti s medem je klíčové vědět nejen to, jak ho skladovat, ale také to, jak si vybrat ten nejlepší výrobek. Na trhu se totiž nachází velké množství falešných náhražek, které mají od sladkého a dobrého pravého medu na míle daleko.

Na co si tedy dát pozor, abyste si domů neodnesli jen obarvený sirup z cukrové řepy nebo kukuřice?

V první řadě se dívejte na složení. Pokud je na etiketě uvedeno, že produkt je vyroben ze směsi medů, dejte od něj ruce pryč. Totéž platí i pro medy dovezené ze zemí mimo EU.

Zároveň platí, že ve složení nemá co dělat cukr ani glukózo-fruktózový sirup.

Pokud jste med už koupili a nevíte, zda je pravý, udělejte si jeden z domácích testů. Velmi účinný je například trik s chlebem. Na něj stačí natřít trochu medu a následně počkat přibližně půl hodiny. Pokud je chléb tvrdý, máte doma pravý výrobek.

Jinou alternativou je nakapání medu na papír. Falešný med obsahuje vodu, proto proteče, zatímco pravý zůstane na povrchu.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář