NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Jak skladovat vánoční cukroví, aby vydrželo co nejdéle? Dávejte pozor na teplotu i typ nádoby.
Jak skladovat vánoční cukroví, aby vydrželo co nejdéle? Dávejte pozor na teplotu i typ nádoby.
Recept Jak skladovat vánoční cukroví, aby vydrželo co nejdéle? Dávejte pozor na teplotu i typ nádoby.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Vánoční cukroví zpravidla pečeme ve větších dávkách, abychom během svátků nemuseli trávit hodiny v kuchyni. Hotové cukroví je však třeba správně uchovávat. Jinak ztratí své charakteristické vlastnosti, jako jsou měkkost, skvělá chuť či pěkný vzhled. Víte, jak ho správně skladovat a jakým chybám se vyhnout?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   14.12.2024

Jak skladovat vánoční cukroví, aby vydrželo co nejdéle? Dávejte pozor na teplotu i typ nádoby.

Vánoční cukroví zpravidla pečeme ve větších dávkách, abychom během svátků nemuseli trávit hodiny v kuchyni. Hotové cukroví je však třeba správně uchovávat. Jinak ztratí své charakteristické vlastnosti, jako jsou měkkost, skvělá chuť či pěkný vzhled. Víte, jak ho správně skladovat a jakým chybám se vyhnout?

Upečené cukroví nechte vychladnout

Když cukroví upečete, nechte ho na kuchyňské lince vychladnout a teprve poté ho začněte ukládat do různých nádob. Pokud byste ho uložili ještě horké, mohlo by se spařit a zvlhnout.

To však není jediný problém. S horkým cukrovím se také těžko pracuje. Mnohé kousky jsou křehké a mohly by se při manipulaci zlomit nebo zdeformovat.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Linecké cukroví
Linecké cukroví

Vyberte správnou nádobu

Nejlepším místem pro uchovávání vánočního cukroví jsou dózy s praktickým uzávěrem – ideálně vzduchotěsným, který zabrání zvlhnutí či ztvrdnutí perníčků, lineckého cukroví nebo vanilkových rohlíčků.

Z materiálů volte sklo nebo kov. Určitě se vyhněte papírovým nebo kartonovým krabicím, které nejsou dostatečně pevné. Pokud máte cukroví s náplní či krémem, mohlo by se snadno poškodit.

TIP: Perníčky, sněhové pusinky a další bílkové pečivo můžete skladovat v papírovém sáčku nebo krabici.

Do nádoby vložte chléb nebo jablko

Tento trik je skvělý, pokud jste upekli perníčky, které nechtějí změknout. Přidejte k nim plátek čerstvého chleba nebo kousek jablka a nechte je alespoň den. Uvidíte, že perníčky budou krásně měkké.

TIP: Spolu s jablkem nebo chlebem můžete přidat také citronovou kůru, která zvýrazní chuť cukroví.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Medovníčky
Medovníčky

Dbejte na druh cukroví

Podmínky pro skladování cukroví závisí především na jeho druhu:

  • Suché cukroví a cukroví s džemem či ořechovou nebo makovou náplní – skladujte na tmavém a chladném místě, například ve spíži. Bez obav ho však můžete mít i při pokojové teplotě na vánočním stole.
  • Krémové vánoční cukroví – pokud připravujete plněné ořechy, různé řezy nebo rolády, počítejte s tím, že by měly být uskladněny při mnohem nižších teplotách než suché druhy. Ideálně v lednici. Zároveň nezapomínejte ani na to, že by neměly být příliš dlouho na stole, aby se nezkazily.

Použijte pečicí papír

Jednotlivé druhy vánočního cukroví je vhodné skladovat odděleně, aby se nemíchaly jejich vůně. Pokud však máte větší nádoby nebo jste připravovali jen poloviční dávky a cukroví není mnoho, méně aromatické nebo velmi podobné druhy klidně smíchejte, ale nezapomeňte mezi ně vložit pečicí papír. Ten zabrání například tomu, aby se moučkový cukr z vanilkových rohlíčků dostal na linecké cukroví a podobně.

Dlouhodobé skladování

Zůstalo vám příliš mnoho vánočního cukroví nebo chcete, aby vám vydrželo co nejdéle? Druhy, které neobsahují máslový krém, například perníčky, linecké cukroví nebo vanilkové rohlíčky, můžete klidně i zmrazit. Stačí je jen vložit do vzduchotěsného sáčku.

Takto uskladněné cukroví by vám mělo vydržet několik týdnů až měsíců. Příliš dlouho ho však v mrazničce nenechávejte. Mohlo by zestárnout a po rozmrazení by už nechutnalo tak dobře.

TIP: Mražení krémového cukroví se vyhněte. Máslo po rozmrazení pustí vodu, kvůli čemuž náplň ztratí pevnost a tvar. Nemluvě o tom, že příliš mnoho tekutiny by mohlo vést k drolení a rozpadu těsta.

Cukroví pravidelně kontrolujte

Vánoční cukroví nezapomeňte během Vánoc kontrolovat. Sledujte, zda je s ním vše v pořádku a zda se některé kousky nekazí. Pokud ano, okamžitě je odstraňte, aby nezkazily celou dávku, a zjistěte, proč se to mohlo stát.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář