Vánoční cukroví zpravidla pečeme ve větších dávkách, abychom během svátků nemuseli trávit hodiny v kuchyni. Hotové cukroví je však třeba správně uchovávat. Jinak ztratí své charakteristické vlastnosti, jako jsou měkkost, skvělá chuť či pěkný vzhled. Víte, jak ho správně skladovat a jakým chybám se vyhnout?
Vánoční cukroví zpravidla pečeme ve větších dávkách, abychom během svátků nemuseli trávit hodiny v kuchyni. Hotové cukroví je však třeba správně uchovávat. Jinak ztratí své charakteristické vlastnosti, jako jsou měkkost, skvělá chuť či pěkný vzhled. Víte, jak ho správně skladovat a jakým chybám se vyhnout?
Když cukroví upečete, nechte ho na kuchyňské lince vychladnout a teprve poté ho začněte ukládat do různých nádob. Pokud byste ho uložili ještě horké, mohlo by se spařit a zvlhnout.
To však není jediný problém. S horkým cukrovím se také těžko pracuje. Mnohé kousky jsou křehké a mohly by se při manipulaci zlomit nebo zdeformovat.
Nejlepším místem pro uchovávání vánočního cukroví jsou dózy s praktickým uzávěrem – ideálně vzduchotěsným, který zabrání zvlhnutí či ztvrdnutí perníčků, lineckého cukroví nebo vanilkových rohlíčků.
Z materiálů volte sklo nebo kov. Určitě se vyhněte papírovým nebo kartonovým krabicím, které nejsou dostatečně pevné. Pokud máte cukroví s náplní či krémem, mohlo by se snadno poškodit.
TIP: Perníčky, sněhové pusinky a další bílkové pečivo můžete skladovat v papírovém sáčku nebo krabici.
Tento trik je skvělý, pokud jste upekli perníčky, které nechtějí změknout. Přidejte k nim plátek čerstvého chleba nebo kousek jablka a nechte je alespoň den. Uvidíte, že perníčky budou krásně měkké.
TIP: Spolu s jablkem nebo chlebem můžete přidat také citronovou kůru, která zvýrazní chuť cukroví.
Podmínky pro skladování cukroví závisí především na jeho druhu:
Jednotlivé druhy vánočního cukroví je vhodné skladovat odděleně, aby se nemíchaly jejich vůně. Pokud však máte větší nádoby nebo jste připravovali jen poloviční dávky a cukroví není mnoho, méně aromatické nebo velmi podobné druhy klidně smíchejte, ale nezapomeňte mezi ně vložit pečicí papír. Ten zabrání například tomu, aby se moučkový cukr z vanilkových rohlíčků dostal na linecké cukroví a podobně.
Zůstalo vám příliš mnoho vánočního cukroví nebo chcete, aby vám vydrželo co nejdéle? Druhy, které neobsahují máslový krém, například perníčky, linecké cukroví nebo vanilkové rohlíčky, můžete klidně i zmrazit. Stačí je jen vložit do vzduchotěsného sáčku.
Takto uskladněné cukroví by vám mělo vydržet několik týdnů až měsíců. Příliš dlouho ho však v mrazničce nenechávejte. Mohlo by zestárnout a po rozmrazení by už nechutnalo tak dobře.
TIP: Mražení krémového cukroví se vyhněte. Máslo po rozmrazení pustí vodu, kvůli čemuž náplň ztratí pevnost a tvar. Nemluvě o tom, že příliš mnoho tekutiny by mohlo vést k drolení a rozpadu těsta.
Vánoční cukroví nezapomeňte během Vánoc kontrolovat. Sledujte, zda je s ním vše v pořádku a zda se některé kousky nekazí. Pokud ano, okamžitě je odstraňte, aby nezkazily celou dávku, a zjistěte, proč se to mohlo stát.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě