Čokoládová poleva bývá oblíbenou součástí sladkých dezertů a moučníků. A nemusí se jednat jen o polevu, čokoláda v tekutém stavu bývá součástí receptů dost často. Rozpouštění čokolády ve vodní lázni je velmi snadné, když víte přesně, jak na to. Naučte se osvědčený a rychlý způsob.
Čokoládová poleva bývá oblíbenou součástí sladkých dezertů a moučníků. A nemusí se jednat jen o polevu, čokoláda v tekutém stavu bývá součástí receptů dost často. Rozpouštění čokolády ve vodní lázni je velmi snadné, když víte přesně, jak na to. Naučte se osvědčený a rychlý způsob.
Rozpuštěnou čokoládu můžete využít na mnoho způsobů, nejčastěji ji však najdete v podobě polevy oblíbených moučníků. Děti také milují čokoládové fondue, kdy se do rozpuštěné čokolády namáčí nejrůznější druhy ovoce. Abyste se moli do takové pochoutky pustit, je potřeba si osvojit pár zaručených tipů, jak na rozpouštění ve vodní lázni.
Základem je kvalitní čokoláda
Pokud se připravujete na váš oblíbený recept, pak určitě víte, že potřebujete dobrou čokoládu. Může se vám hodit čokoláda na vaření, hořká nebo i bílá. Nejčastější variantou je ale mléčná čokoláda, která je nejsladší a nejoblíbenější. Pozor ale ne její přilnavost, často se při rozpouštění nad ohněm připaluje. Jestliže ale chcete váš recept obohatit o zajímavé chutě, můžete vyzkoušet i čokolády s netradiční příměsí.
Pro rozpouštění čokolády se často používá nejen ta na vaření, ale také speciální čokoládové vločky nebo čočky. Ty najdete v cukrářských potřebách a můžete si je zakoupit i na specializovaném e-shopu. Tyto čočky se mnohem rychleji a snadno rozpouští, budou vaším skvělým parťákem při přípravě dezertu.
Jak rozpustit čokoládu ve vodní lázni?
Postup se může zdát jednoduchý, přesto je potřeba dodržovat pár základních pravidel, bez kterých se vám dokonale tekutá čokoláda nepodaří.
Na co si dát pozor?
Zatímco některé recepty vyžadují řídkou polevu a přidává se do čokolády ještě smetana nebo dokonce mléko, jiné polevy vyžadují čistě čokoládovou konzistenci. V takovém případě dbejte na to, aby se při vodní lázni do čokolády nedostala voda z hrnce. Čokoláda je totiž velmi náchylná na další řídké ingredience a jen těžko z polevy poté uděláte dostatečně hustou hmotu.
Poleva rychle tuhne, a tak neodkládejte další postup s moučníkem. Recepty na různé čokoládové polevy naleznete níže.
1. 3 tipy na čokoládovou polevu, která se při krájení neláme
Už se Vám jistě stalo, že jste napekli krásný dort nebo úhledné řezy a při krájení se Vám polámala čokoláda a zkazilo to celý dojem.
2. Výborný recept na lesklou čokoládovou polevu
Už jste vyzkoušeli spoustu receptů na čokoládové polevy, ale každá se lámala nebo když ztuhla nebyla krásné lesklá a jednotná? Vyzkoušejte jeden z těchto dvou receptů na luxusní čokoládovou polevu, která bude krásně lesklá a při krájení se nebude lámat.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě