Dělat si zásoby jídla do mrazáku, to je zcela běžné. Skvělé je, že můžeme zamrazit v podstatě cokoliv, kdykoliv pak budeme potřebovat, danou surovinu můžeme z mrazáku vytáhnout – a bude jako čerstvá. Stejně je to s masem. Jestliže si koupíte čerstvého masa více, můžete jej zamrazit.
Dělat si zásoby jídla do mrazáku, to je zcela běžné. Skvělé je, že můžeme zamrazit v podstatě cokoliv, kdykoliv pak budeme potřebovat, danou surovinu můžeme z mrazáku vytáhnout – a bude jako čerstvá. Stejně je to s masem. Jestliže si koupíte čerstvého masa více, můžete jej zamrazit.
Správně zamražené maso bude jako čerstvé i po třech až šesti měsících. Pokud rádi nakupujete v akcích, jistě už teď maso mrazíte. Děláte to ale opravdu správně?
Dbejte na čerstvost masa
Když se rozhodnete čerstvé maso zamrazit, předem zkontrolujte, zda je opravdu čerstvé a kvalitní. Pozor na to, nikdy nedávejte do mrazáku maso, které je již po datu spotřeby, i když se zdá být v pořádku.
Co s rozmrazeným hovězím masem? Připravte si vynikající hovězí plátky s hořčicí!
I když trvanlivost mrazením prodloužíte, maso by se mělo do mrazáku dávat vždy ještě před koncem tohoto data. Na kvalitu, barvu nebo strukturu masa po zmrazení má vliv i to, jak se rozhodnete maso připravit na zamražení. Pokud budete maso mrazit nesprávně, sice bude k jídlu, ale přijde o své původní vlastnosti. Takže pokud jste zvyklí maso jen zabalit do mikrotenového sáčku a vložit do mrazáku, je na čase to změnit. Jaký je správný postup?
Jak mrazit maso? Postup
Maso můžete mrazit v kuse, můžete si ho ale i nakrájet na plátky či nudličky, samozřejmě se dá zamrazit i maso mleté. Nikdy ale před mražením maso neomývejte vodou. Je ovšem nutné jej zbavit vlhkosti, takže ho položte na papírové kuchyňské utěrky.
Pokud chcete dodržet správný postup do puntíku, můžete si ve specializované prodejně zakoupit pergamenový papír.
Ten se využívá i například k balení masa v obchodech a řeznictvích. V řeznictvích se používá zvláště pergamenová náhrada. Jde o balicí materiál hodně podobný klasickému pergamenovému papíru, který známe jako pečicí papír. Dobře osušené maso je pak připraveno ke zmrazení.
Pokud by vám došla fantazie, vyzkoušejte náš tip na skvělý recept na lahodný kuřecí salát!
Dodržujte také ještě jednu velmi důležitou zásadu. Pokud maso z mrazáku vyndáte a rozmrazíte ho, nikdy už ho nesmíte zamrazit znovu. Rozmrazené maso je určeno k okamžité spotřebě.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě