Rýže je populární přílohou. Její příprava je rychlá a relativně snadná. Nabízí se však několik tipů, díky nimž zvládnete vždy připravit perfektní rýži, která skvěle doplní maso či zeleninu na talíři.
Rýže je populární přílohou. Její příprava je rychlá a relativně snadná. Nabízí se však několik tipů, díky nimž zvládnete vždy připravit perfektní rýži, která skvěle doplní maso či zeleninu na talíři.
Jak vařit rýži?
Základem je váš oblíbený druh rýže, voda, špetka soli a vhodný hrnec. Postup je jednoduchý – propláchnutou rýži dáme do hrnce, zalijeme vodou, můžeme lehce osolit a pak necháme vařit. Ovšem k tomuto jednoduchému postupu se nabízí i alternativa, pro opravdu dokonalou rýži.
Celý proces trvá zhruba minutu – zrnka začnou poskakovat po dně a krásně se rozvoní. Tento jednoduchý proces může i obyčejnou rýži posunout na vyšší level.
Pak už jen stačí rýži zalít horkou vodou a nechat vařit na mírném plamenu.
Doporučovaný poměr vody a rýže se může lišit. Obecně platí, že na jeden hrnek rýže je potřeba 1,5 hrnku vody. Ovšem vyzkoušet můžete i poměr 1:2. Pokud je pro vás perfektní příprava rýže stále trochu záhadou, můžete vyzkoušet rýžovar. Ten se o to postará za vás, v návodu přitom najdete optimální poměr rýže a vody. Nicméně i v běžném hrnci si s trochou praxe můžete připravit měkkou a nadýchanou rýži.
Jednotlivé druhy rýže se liší svými vlastnostmi, což může ve výsledku ovlivnit váš prožitek.
Při přípravě rýže do hrnce přidáváme mnohdy pouze sůl. Pokud vás však tato varianta už nudí, nebo chcete jednoduše vyzkoušet něco nového, nabízí se spousta přísad, které lze do hrnce přidat pro lepší a zajímavější chuť.
Jednou z možností je kurkuma. Rýži dodá specifickou chuť a barvu. Přidat můžete také:
O něco jednodušším řešením je přidat kari – to kombinuje kurkumu a další koření.
Rýže se skvěle doplňuje také s bylinkami. Vhodná je čerstvá pažitka, libeček, petržel, majoránka, ale i další. Vybrané bylinky dle chuti nasekejte a smíchejte se lžící másla. Tuto směs pak zhruba v polovině doby varu přidejte k rýži a lehce promíchejte.
Oblíbenou variantou je také rýže na másle a cibulce. Začněte osmahnutím cibule a poté přidejte zrnka rýže. Jakmile jsou opečená, stačí přidat vodu a nechat zrnka uvařit. Získáte tak zajímavou alternativu.
Některé druhy rýže jednoduše lepí, ať už je uvaříte jakkoli. Je tedy důležité vybrat správný druh, pokud lepivou rýži nemáte rádi. Díky osmahnutí zrnek před vařením lze dosáhnout perfektní konzistence, základem by ale vždy měla být nelepivá rýže, tedy basmati či parboiled.
Důležité také je, abyste rýži nerozvařili. Jakmile hladina vody v hrnci klesne na úroveň rýže, je čas vypnout plotýnku. Kastrol s poklicí poté zabalte do utěrky. Naše babičky rýži nechávaly dojít v peřinách, ovšem alternativou je vložit hrnec (bez utěrky) do trouby na zhruba 80 °C. Zrnka tak krásně dojdou.
Pokud máte rádi sladkou rýži, určitě vyzkoušejte recept na mléčnou ráži s borůvkami.
Pokud si s vařením rýže nechcete dělat zbytečné starosti, nabízí se jednoduché řešení – rýže ve varných sáčcích. Výhodou je, že se nemusíte zdržovat vážením porce. Jeden sáček totiž zhruba odpovídá jedné porci. Nicméně pokud si potrpíte na perfektně připravenou rýži, s tou sáčkovou to půjde jen stěží. Může však jít o vhodné řešení, pokud potřebujete připravit rychlý oběd a zbytečně se nezdržovat.
Perfektní příprava rýže začíná již v obchodě – výběrem vhodného druhu. Správným uvařením můžete ze zrnek dostat ty nejlepší vlastnosti a přeměnit i zdánlivě obyčejnou přílohu ve skvělý chuťový zážitek.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě