Nedílnou součástí pravé halloweenské výzdoby je bezpochyby dýně, která slouží především jako originální a strašidelný lampion. Řekli jste si, že letos oslavíte Halloween i vy, ale nevíte, jak dýni správně vydlabat? Využijte náš návod, ve kterém vám prozradíme také praktické tipy, co dělat, aby vám tato dekorace vydržela dlouhé týdny.
Nedílnou součástí pravé halloweenské výzdoby je bezpochyby dýně, která slouží především jako originální a strašidelný lampion. Řekli jste si, že letos oslavíte Halloween i vy, ale nevíte, jak dýni správně vydlabat? Využijte náš návod, ve kterém vám prozradíme také praktické tipy, co dělat, aby vám tato dekorace vydržela dlouhé týdny.
Na vyřezávání si můžete vybrat různé druhy dýní. Nejlepší je tykev velkoplodá, kterou během října a listopadu najdete v mnoha supermarketech. Je charakteristická tím, že je velká a má krásnou oranžovou barvu. Každý si ji tak všimne i z dálky.
Někteří používají na vyřezávání dýně Hokkaido. Myslete však na to, že tento druh je poměrně malý, proto se do něj jednotlivé vzory vyřezávají velmi obtížně.
Na vyřezání dýně budete potřebovat následující pomůcky:
Zdroj: Unsplash.com
Vyřezání dýně na Halloween se skládá z několika kroků:
TIP: Na dýni při vyřezávání příliš netlačte, abyste některou z jejích stěn nezlomili. Místo toho si raději pořiďte menší ostrý nožík, kterým do ní bez problémů provedete řezy.
Dužinu z tykve velkoplodé nebo Hokkaido, která vám zůstala, nemusíte vyhazovat. Má velmi příjemnou chuť. Lze ji zužitkovat například na přípravu omáček. Někteří z ní dokonce připravují krémovou polévku, vývar nebo sladké koláče. Výborná je bublanina či perník na plech.
Dýně obvykle vydrží jeden, maximálně dva týdny. Po této době začne hnít a ztrácet svůj pěkný vzhled. Pokud chcete, aby vám vydržela co nejdéle, umístěte ji na suché místo, například na krytý balkon nebo do zahradního altánu.
Životnost dýně prodlouží také lak na vlasy, který ji zakonzervuje, nebo sáčky se silikagelem. Ty najdete v krabicích od bot. Skvělým pomocníkem je také vazelína a ocet. Stačí jimi důkladně potřít vnitřek dýně.
1. Krémová polévka z dýně Hokaido
Fantastická osvěžující Hokaido polévka, která vás zasytí i když nebudete podávat druhé jídlo. Je krémová, vynikající s hromádkou zakysané smetany na vrchu na talíři při podávání. Já přidávám i tři stroužky česneku, kdo má rád česnekovou chuť jako já, může si ještě do talíře vytisknout jeden stroužek. Je po něm příjemně pikantní a vůbec nevadí, že pak budete mít celý den svěží dech. Autor: Mineralka
2. Polévka ze žluté dýně s lněnými semínky
Zdravá, chutná, plná vitamínů v tomto špatném počasí. Zahušťovala jsem kokosovým mlékem z plechovky. Ta chuť - mňam, škoda, že hrnec zůstal prázdný. Autor: Kvietok278
3. Bábovka z dýně Hokkaido
Zpracovávám hokkaido ze zahrádky, bábovka je chutná. Inspirujte se a upečte své rodince něco sladkého na zub i vy. Autor: Dorisa
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě