Ty nejlepší a nejnadýchanější moučníky jsou většinou složené z poctivých ingrediencí. Ke kyprému dezertu neodmyslitelně patří také vyšlehaný sníh z vaječných bílků, bez kterého si sladký dezert té nejlepší konzistence asi neupečete. Naučte se šlehat sníh jako profesionální cukrář a vyvarujte se těm nejčastějším chybám.
Ty nejlepší a nejnadýchanější moučníky jsou většinou složené z poctivých ingrediencí. Ke kyprému dezertu neodmyslitelně patří také vyšlehaný sníh z vaječných bílků, bez kterého si sladký dezert té nejlepší konzistence asi neupečete. Naučte se šlehat sníh jako profesionální cukrář a vyvarujte se těm nejčastějším chybám.
Plánujete na víkend oblíbený dezert pro celou rodinu a součástí receptu na sladký moučník je také vyšlehaný sníh? Ten právě dodává každému pečenému moučníku vláčnost, nadýchanost a kyprost. Pokuste se o ten nejjemnější, vyšlehaný sníh. Není to totiž tak snadné, jak se může na první pohled zdát.
Pokud chcete připravit dokonale vyšlehaný sníh, je k tomu zapotřebí výběr kvalitních a čerstvých vajec. Nebojte se oslovit farmáře ve vašem okolí, od něj totiž jistě dostanete ty nejlepší vejce. Vajíčka si nechte vyndané na kuchyňské lince již den před samotnou přípravou pokrmu, pokojová teplota je pro šlehání sněhu mnohem lepší.
Připravte si na bílky také misku, cukráři nejčastěji používají ze skla nebo nerezu. Vyvarujte se naopak miskám z plastu, v takovém materiálu se totiž může držet malé množství mastnoty, která šlehání sněhu může pokazit. Pro neutralizaci můžete misku vytřít a umýt octem nebo citronovou šťávou.
Ze všeho nejdříve si potřebujete oddělit bílky od žloutků. Bílky si dávejte zvlášť do jedné misky, ve které pak budete i šlehat sníh. Dejte si také pozor při oddělování na to, aby se do bílků nedostal ani kousek žloutku. Ten totiž obsahuje poměrně vysoký poměr tuku, se kterým se vám sníh nikdy nemůže podařit tak dokonale.
Nevěříte si tolik při bezchybném oddělování žloutků od bílků? Můžete použít speciální oddělovač žloutku, který prodávají v každých domácích potřebách.
Pokud máte bílky připravené, je čas pustit se do akce. Ať už se rozhodnete šlehat sníh ručně nebo pomocí mixéru, vždy používejte kovové metly. Metličky musí být chladné nebo nejlépe studené. Pokud mezi šleháním potřebujete metličky omýt, udělejte tak pod tekoucí a studenou vodou. Teplo může celý proces pokazit.
Mnoho receptů vyžaduje sníh s cukrem. Tady je třeba znát jasný poměr cukru, který ve sněhu má být, držte se přesného poměru z receptu. Do bílkového sněhu použijte jemnou krupici nebo krystal, nikdy moučkový cukr. Do bílků přisypávejte cukr postupně, nikdy ne celou dávku naráz. V opačném případě hrozí zdrcnutí sněhu.
Sníh si nikdy nepřipravujte dlouho dopředu, nejlépe jej hned použijte do dalšího postupu receptu. Dlouho uleželý sníh má totiž tendenci pohlcovat vlhkost, a tak můžete pokazit celý moučník. Sníh do ostatních ingrediencí zapracujte postupně, zlehka a pomalu. Nikdy k tomu nepoužívejte šlehací metly, stačí vám obyčejná silikonová vařečka.
Recept na nejlepší máslový krém a bílkovou polevu naleznete níže
1. Jak připravit perfektní máslový krém bez chybičky
Máslový krém je neodmyslitelnou součástí mnoha dezertů a pečiva. Jeho příprava není nutně složitá, ovšem proces se skládá z několika kroků, které je třeba provést správně. Proto se podíváme na to, jak se vyhnout možným chybám a připravit perfektní krém.
2. Nejlepší bílková poleva na perníčky
Perníky a ozdobná poleva - každoroční příjemná rutina. Jak získat tu pravou polevu, aby perníčky byly jako obrázek? My víme - naučili jsme se to na 1. cukrářským workshopu, který se konal v kuchyňce na bulváru. Neuvěříte ale potřebujete DVA druhy polevy. Pro správné zdobení potřebujete polevy jen s rozdílnou hustotou - řídkou a středně hustou.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě