Vánoce se nezadržitelně blíží a mnozí proto začínají s nákupem surovin určených k vaření a pečení cukroví. Jednou z nich je i med, který se kromě cukroví přidává také do různých horkých nápojů nebo přímo na vánoční oplatky. Jak se však ujistit, že vámi vybraný med je pravý a není zředěný cukrovým sirupem?
Vánoce se nezadržitelně blíží a mnozí proto začínají s nákupem surovin určených k vaření a pečení cukroví. Jednou z nich je i med, který se kromě cukroví přidává také do různých horkých nápojů nebo přímo na vánoční oplatky. Jak se však ujistit, že vámi vybraný med je pravý a není zředěný cukrovým sirupem?
Při nákupu medu byste měli být velmi opatrní, protože jde o potravinu, která se falšuje velmi často. V obchodech se objevují desítky falešných produktů, které bývají zředěny různými sirupy z kukuřice nebo cukrové řepy.
Falešný med vypadá na první pohled jako pravý. Má krásnou zlatou barvu a tekutou strukturu, kvůli čemuž je někdy obtížné jej odhalit. Po otevření a ochutnání si však můžete všimnout, že jeho chuť není tak komplexní a výrazná. Chybí mu totiž přírodní cukry, enzymy a minerály, které do něj přidávají včely při zpracování nektaru.
Dobrou zprávou je, že existuje několik metod, pomocí kterých můžete zjistit, zda je med skutečně pravý. Níže jsme je pro vás sepsali.
Každý pravý med po určité době zkrystalizuje. Jde o běžný proces, kterému se nevyhnete. Není však třeba se ničeho bát. Kvalitu medu ani jeho chuť nijak neovlivňuje. Jediným problémem může být jeho následné použití v receptech. V takových případech jej můžete zahřát, aby opět získal svou tekutou konzistenci.
Pokud jste si tedy před několika měsíci koupili med a má stále stejnou konzistenci, s velkou pravděpodobností není pravý.
Zdroj: Pexels.com
Vyhýbejte se nákupu levných výrobků, které mají na etiketě uvedeno, že jsou vyrobeny ze směsi medů nebo pocházejí ze zemí mimo EU. Takové produkty zpravidla kromě medu obsahují i další přídavné složky, kterými ho ředí.
Přídavné složky, jako například glukózo-fruktózový sirup či cukr, najdete přímo ve složení. Při nákupu si jej proto dobře prostudujte.
Pokud jste med už koupili, ale něco se vám na něm nezdá, udělejte si malý test. Do sklenice s vodou vložte lžičku medu. Poté sledujte, jak dlouho trvá, než se rozpustí. Pravý med, který obsahuje jen přírodní cukr, bude vodě odolávat velmi dlouho. Naopak falešný se téměř okamžitě rozpustí.
Vezměte trochu medu, nakapejte jej na papír a sledujte, co se stane. Pokud med začne stékat, máte doma falešný produkt. Ten pravý totiž zůstane na povrchu, protože neobsahuje vodu.
Při kontrole, zda je med pravý, vám pomůže také krajíc chleba. Med na něj natřete a počkejte 15 až 30 minut. Poté jej zkontrolujte. Pokud je tvrdý, máte doma pravý med. Pokud je však měkký, v nádobě je falešný produkt. Ten obsahuje zmíněnou vodu, která chléb zvlhčila a změkčila.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě