Vajíčka jsou běžnou součástí Velikonoc. Připravují se na různé způsoby – oblíbená jsou například plněná či vařená, ale na slavnostním stole často nechybí ani chutná vaječná tlačenka se zeleninou. To však není ani zdaleka vše. Kromě pokrmů se vajíčka používají i na dekoraci interiéru či exteriéru. Víte, jakými všemi způsoby zpracovat vajíčka a jak je využít úplně celé bez toho, abyste měli jakýkoli odpad?
Vajíčka jsou běžnou součástí Velikonoc. Připravují se na různé způsoby – oblíbená jsou například plněná či vařená, ale na slavnostním stole často nechybí ani chutná vaječná tlačenka se zeleninou. To však není ani zdaleka vše. Kromě pokrmů se vajíčka používají i na dekoraci interiéru či exteriéru. Víte, jakými všemi způsoby zpracovat vajíčka a jak je využít úplně celé bez toho, abyste měli jakýkoli odpad?
Velikonoce se spojují s několika symboly. K těm klasickým patří beránci, zajíci, pomlázky, proutky, voda, kříž či oheň ze svíčky.
Kromě toho je klíčovým symbolem i vajíčko, které má podle odborníků hned několik významů. V první řadě je to nový život a připomínka zmrtvýchvstání Krista. Následně odkazuje i na plodnost a nesmrtelnost.
Vajíčka jsou důležitou součástí velikonočních svátků, během kterých se objevují v různých formách. V první řadě se nacházejí na slavnostní tabuli jako plněná vajíčka nebo vaječná tlačenka. Pokud děláte obložené chlebíčky nebo mísy, s velkou pravděpodobností vajíčka také vaříte.
Vejce jsou následně součástí téměř každého jednoho dezertu a koláče – od klasiky ve formě mazance a beránka, až po různé rolády, řezy a krémy.
Následně nezapomínejte ani na druhotné využití vajíček – přesněji jejich skořápky, kterou můžete krásně namalovat a vložit ji do košíku s jinou výzdobou. Případně ji můžete naaranžovat do okna či na poličku, kde se bude krásně vyjímat i s dalšími dekoracemi.
Takovýmto způsobem můžete využít úplně celé vajíčko bez toho, abyste měli jakýkoli odpad. Při používání vajíček je jen potřeba dávat si pozor, abyste je nerozbili, ale žloutek a bílek z nich opatrně vyfoukli.
Velikonoční vajíčka můžete malovat na různé způsoby. Některé jsou jednodušší, jiné náročnější. Vybrat si tak můžete podle toho, kolik máte času nebo jaké máte zkušenosti s malováním.
Klasika, která nikdy neomrzí a vypadá velmi dobře. Vajíčka stačí jen nabarvit hravou a svěží barvou. Aby byla práce co nejrychlejší a nejjednodušší, na malování využijte spíše hrubší štětec.
A jaké barvy zvolit? Na Velikonoce a celkově na jarní období jsou nejlepší tyto odstíny:
Zdroj: Depositphotos.com
Máte více času, chuti a kreativity a chtěli byste si s vajíčky více pohrát? V tom případě sáhněte po tenčím štětci a začněte kreslit různé tvary. Krásně vypadají kytičky, srdíčka, folklorní vzory nebo různé asymetrické vzory, které působí moderně a nadčasově.
Vzory můžete kreslit přímo na skořápku vajíčka. Případně skořápku předtím nabarvěte nějakou pěknou barvou a vzor naneste následně na ni.
TIP: Na malování vajíček používejte kvalitní, ideálně temperové barvy, které jsou dostatečně syté, skořápku překryjí a dobře se s nimi pracuje.
Zdroj: Depositphotos.com
Na vajíčka můžete také lepit různé vystřižené tvary z barevného papíru nebo je můžete barvit krepovým papírem. Vajíčko do něj stačí jen zabalit, upevnit šňůrkou, namočit na chvíli do vody a nechat uschnout. Následně, když dáte papír dolů, získáte pěknou barevnou skořápku, kterou můžete ještě dále dekorovat.
Tento typ vajíček vypadá moderně a originálně. Jeho příprava není náročná, ale je potřeba, abyste měli alespoň dvě speciální barvy na mramorování, které smícháte a do kterých budete kraslice namáčet.
Zdroj: Depositphotos.com
Vajíčka se dají malovat různými způsoby. Vhodné jsou například fixy. Černými nakreslíte linie a různé abstraktní tvary, přičemž těmi barevnými je vyplníte. Někdo na malování používá i inkoust, kterým vajíčko celé zabarví a jednotlivé vzory a tvary následně vytvoří zmizíkem.
Rozhodli jste se, že namalujete vajíčka, ale teď vám zůstalo hodně bílků a žloutků, se kterými nevíte, co udělat? Inspirujte se těmito recepty na nejlepší koláče, dezerty a slané pokrmy, které doplní vaši slavnostní tabuli.
1. Pařížské rohlíčky
Nebíčko v tlamičce. Dnes jsem pekla na objednávku pro kamarádku. Vybrala si pařížské rohlíčky, ty miluje. Při její návštěvě to mám aspoň trochu jednodušší s přípravou pohoštění. Vím, že toto určitě zmizí z talířku za pár vteřin. K tomu dobrá kávička a dobrá náladička :) Autor: Haanka
2. Velikonoční maďarská tlačenka se zeleninou a vajíčkem
Tak tato pochoutka vypadá opravdu k sežrání. Mňamka!
3. Kremrole s italským sněhem
Na kremrole se mi osvědčilo těsto z mouky, tuku a zakysané smetany. Jeho příprava je velmi rychlá a jednoduchá a kremrolky jsou z něj krásně křehké.
4. Luxusně nadýchaný velikonoční mazanec včetně fotopostupu
Měkký a lahodný velikonoční mazanec, který nesmí chybět na žádném velikonočním stole. Neuvěřitelná dobrota. Syn ho miluje k snídani s máslem a domácí marmeládou. Někdo si zase pochutná na mazanci s kouskem klobásy, šunky nebo velikonoční hrudky. Autor: Lacusin
5. Tradiční velikonoční syrek/hrudka
Velikonoce jsou co chvíle tady a proto si připomeňme, jaké dobroty na nás čekají. Připravujete i vy doma velikonoční hrudku? Pokud ano, nezapomínejte, že recept můžete nahrát i na webu. Já jsem hrudku dělala v předstihu, bratr přišel z Anglie a protože na Velikonoce nebude doma, tak jsem ho nabalila dobrotami. Uzená a vařená šunka, hrudka, mazanec, ach už ať to je tady, už se na to moc těším. Autor: Kvietok
6. Větrník na plech - fotopostup
Fantastický zákusek, který se hodí nejen na Vánoce, Velikonoce, ale i na nedělní odpoledne. Tento větrník jsem pekla ještě v sobotu, aby odpalované těsto krásně změklo a aby se v ústech dokonale rozplýval. A i tak bylo. Polovina plechu byla pryč mrknutím oka. Autor: Mineralka
7. Rakvičky s čokoládou a uvnitř ještě s vaječňákem
Rakvičky s čokoládou a uvnitř ještě s vaječňákem. U nás doma nevydrží ani den. Autor: Haanka
8. Laskonky s kávovou náplní
U nás doma budou na velikonočním stole. Co budete péct vy? Autor: Monička
9. Vajíčka plněné křenovou náplní
Velikonoce už klepou na dveře. Přemýšleli jste, co připravit na velikonoční talíř/stůl? Vajíčka jsou neodmyslitelnou součástí, proto na ně nezapomeňte. Autor: Triniti
10. Sen všech milovníků kávy - cappuccino řezy
Káva je velmi oblíbený nápoj nejen při posezení s rodinou nebo s kamarády, ale dokonale se hodí také jako surovina na pečení. Kávové těsto a kapučínový krém je výborná kombinace, proto určitě nepřehlédněte tento recept. Autor: Jaja
11. Recept po kterém si hosté budou olizovat prsty. Kdysi slavný, dnes již zapomenutý obližprst.
Vyzkoušený a ověřený recept z mé staré kuchařky, který na Velikonoce nesmí chybět. Můj otec miluje tento zákusek, ale neupekla jsem ho už roky. Dnes jsem se pustila do přípravy a výsledek mě po letech překvapil. Chuťově fantastický, vzhledově perfektní. Vhodný i na Velikonoce pro návštěvy. Pokud se vám můj recept a fotka dezertu líbí, budu ráda pokud ho zasdílíte, děkuji. Autor: Karambola
12. Jarní nebo i velikonoční nádivka s medvědím česnekem
Já jsem v dostatečném předstihu připravila i tuto velikonoční nádivku, kterou jsem doplnila i o medvědí česnek. Autor: Triniti
13. Vajíčka plněná tuňákovou pomazánkou
Vajíčka plněná tuňákovou pomazánkou. Chutné a skvěle vypadající předkrm. Dobrou chuť! Autor: Triniti
14. Salámovo-vaječný aspikový dort
Limetkový dortík ocenili hlavně děda s babičkou a samozřejmě taky děcka, ale dobře vím, že svýho mužíčka, spíš než klasickým dortem, stoprocentně potěším takovouhle dobrůtkou... Autor: Danka
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě